Haberler

Soner Çağaptay'dan AKP'yi Kapatma Davası Yorumu: "Türkiye Dramatik Bir Değişim Yaşanıyor"

Washington Enstitüsü"nün Türk Araştırma Programı Direktörü Soner Çağaptay, AKP"nın Kapatılması İstemine İlişkin Olarak Türkiye"de "Gerilimler Bir Süreden Beri Arttığını Belirtti. AKP"nin İktidara Gelmesinden Bu Yana Türkiye"de "Dramatik Bir Değişim" Yaşandığını Savunan Çağaptay, Ekonominin Çok Hızlı Bir Gelişme Gösterirken "Seçmenlerin Laik Siyasetten Uzaklaştığı"nı Öne Sürdü.

AKP iktidara gelmesinden bu yana Türkiye"de "dramatik bir değişim" yaşandığı öne sürüldü. Washington Enstitüsü"nün Türk Araştırma Programı Direktörü Soner Çağaptay, AKP"nın kapatılması istemine ilişkin olarak Türkiye"de "gerilimler bir süreden beri arttığını belirtti. Çağaptay, Türk ekonomisinin çok hızlı bir gelişme gösterirken "seçmenlerin laik siyasetten uzaklaştığı"nı öne sürdü.

ABD"nin tanınmış düşünce kuruluşlarından Washington Enstitüsü"nün Türk Araştırma Programı Direktörü Soner Çağaptay, Los Angeles Times gazetesinde yayınlanan yorumda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının AKP"nin kapatılması istemi Anayasa Mahkemesi"nde dava açtığına dikkat çekerken Cumhurbaşkanı, Başbakan ve üst düzey parti yetkilileri için siyaset yasağının talep edildiğini de kaydetti.

"Parti, Türkiye"nin laik demokrasini tehdit etmekle suçlanıyor" ifadesi kullanıldığı yorumda Türkiye"de "gerilimlerin bir süreden beri arttığı", geçen yılın ilkbaharında AKP"nin cumhurbaşkanı adayını protesto amacıyla milyonlarca sokağa döküldüğü, askerlerin laik düzeni korumak için "müdahale etmekle tehdit ettikleri" yazıldı.

AKP hükümetinin geçen ay türban yasağını kaldırdığını kaydeden Çağaptay, bu kararın ülkenin "kimliği ve geleceği"ne ilişkin tartışmalarını daha da alevlendirdiğini kaydetti. Yorumda şöyle denildi:

"AKP"nin siyasi kökleri Türkiye"nin İslamcı muhalefetinde ve AKP"nin iktidara gelmesinden bu yana ülke dramatik bir değişimden geçiyor. İş dünyası yanlısı politikaları ile ekonomi hızla gelişti. Aynı zamanda Türklerin ABD ve Avrupa Birliği"ne yönelik tavırları önemi ölçüde olumsuzlaştı ve seçmenler laik siyasetinden uzaklaştı."

-"TÜRKİYE DEĞİŞİYOR, RAKAMLARLA"

AKP"nin iktidara gelmesinden bu yana Türkiye"de ne gibi bir değişim olduğunu anketler ve diğer kaynakların ortaya koyduğu belirtilerek Türk ve yabancı kuruluşlarınca yapılan anketlerin sonuçlarına dikkat çekilirken şu örnekler verildi:

"Türkiye"de refah arttı". IMF"ye göre, 2002 yılında 2 bin 675 dolar olan kişi başına GSYİH, 2007 yılında 6 bin 548 dolar oldu.

"AB"ye katılmaya daha az istekli". Eurobarometer"e göre, AB hedefini destekleyenlerin oranı, 2002 yılında yüzde 65 iken 2007 yılında yüzde 49"a düştü.

"İran"a daha yakın": Pew"ye göre, 2002 yılında yüzde 22 olan İran"a ilişkin olumlu görüşleri olan Türklerin oranı, 2007 yılında yüzde 28"ye çıktı.

-"AKP"ye daha çok seçmen desteği": Türk genel seçim sonuçlarına göre, AKP"ye oy verenlerin oranı, 2002 yılında yüzde 34 iken 2007 yılında yüzde 47"ye yükseldi.

-"Daha çok insan, kendisini "laik" değil "Müslüman" olarak tanıtıyor": TESEV"e göre, kendilerini öncellikle "Müslüman" olarak tanıtanların oranı, 1999 yılında yüzde 36 iken 2006 yılında yüzde 45 oldu.(ANKA)

(CN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title