Haberler

ODTÜ'de TIP var mı, yok mu? ODTÜ'de tıp bölümü neden yok?

Güncelleme:

ODTÜ, 1956 yılında Türkiye'nin sanayi ve teknoloji alanında yetişmiş insan gücüne olan ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Türkiye'nin ve dünyanın en iyi üniversiteleri arasında kabul edilen ODTÜ'de her bölümün fakültesi bulunmuyor. Öğrenciler, ODTÜ'de TIP var mı, yok mu, neden yok? ODTÜ'de tıp bölümü niye yok? merak ediyor. İşte ayrıntılar...

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Türkiye'nin Ankara şehrinde bulunan ve ülkenin önde gelen teknik üniversitelerinden biri olan ODTÜ'de neden tıp bölümü yok? ODTÜ'de tıp niye yok? ODTÜ'de tıp fakültesi var mı yok mu? ODTÜ'de tıp bölümü, sağlık bölümü yok mu?

ODTÜ NEREDE?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) (İngilizce: Middle East Technical University, METU), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK (Kuzey Kıbrıs Kampüsü) dışında bütün binaları aynı kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizce'dir.

Yabancı dilde eğitim vermek, merkezî bilgisayar sistemi kurmak, üniversite müzesi açmak, teknokent kurmak, internet bağlantısı gerçekleştirmek gibi ülke çapında birçok ilki gerçekleştirmiştir. 2014'te Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması'nda 85. sırada yer alan ODTÜ, bu listede ilk yüze girebilen tek Türk üniversitesidir.

ODTÜ'DE TIP YOK MU, NEDEN YOK?

ODTÜ'de tıp ve hukuk bölümleri bulunmamaktadır. Genelde bu bölümler üniversitelerde en yüksek puanlı bölümler olarak bilinir. Fakat ODTÜ'de hem tıp hem de hukuk bölümleri yer almaz. ODTÜ genel olarak mühendislik alanında zirve okullardan birisidir.

ODTÜ, YÖK'ün 2010 verilerine göre öğretim üyesi başına düşen makale sayısında 1.26 oran ile ilk 50'de bulunan üniversiteler arasında birinci sırada yer alırken tıp fakültesi olmayan üniversiteler arasında da birinci durumdadır.

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA KISA BİLGİLER

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Türkiye'nin Ankara şehrinde bulunan ve ülkenin önde gelen teknik üniversitelerinden biridir. ODTÜ'nün bazı kısa bilgileri şunlardır:

  • Kuruluş: ODTÜ, 1956 yılında Türkiye'nin sanayi ve teknoloji alanında yetişmiş insan gücüne olan ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur.
  • Kampüs: ODTÜ'nün geniş ve yeşil bir kampüsü bulunmaktadır. Kampüs içerisinde akademik birimler, laboratuvarlar, kütüphaneler, sosyal tesisler ve spor alanları yer almaktadır.
  • Akademik Programlar: ODTÜ, mühendislik, fen bilimleri, sosyal bilimler, işletme, ekonomi, mimarlık gibi çeşitli akademik programlar sunmaktadır.
  • Yüksek Lisans ve Doktora Programları: Üniversite, lisansüstü düzeyde de geniş bir yelpazede yüksek lisans ve doktora programları sunmaktadır.
  • Ar-Ge ve Projeler: ODTÜ, pek çok ulusal ve uluslararası araştırma projesine ev sahipliği yapmaktadır. Bilimsel araştırmalara ve yenilikçi projelere büyük önem vermektedir.
  • Öğrenci Aktiviteleri: ODTÜ, öğrencilere çeşitli sosyal, kültürel ve akademik etkinlikler sunan birçok kulüp, dernek ve organizasyona ev sahipliği yapmaktadır.
  • Uluslararası İlişkiler: ODTÜ, uluslararası öğrenci ve akademisyen değişim programları ile dünya genelinde birçok üniversite ile işbirliği yapmaktadır.
  • Üniversite Sıralamaları: ODTÜ, ulusal ve uluslararası üniversite sıralamalarında genellikle üst sıralarda yer almaktadır.
  • Yönetim ve İdari Birimler: Üniversite yönetimi ve idari birimler, akademik çalışmaların desteklenmesi ve yönetilmesi için çeşitli birimlerden oluşmaktadır.
  • Mezunlar: ODTÜ mezunları, Türkiye'nin ve dünyanın farklı alanlarında lider pozisyonlarda yer alarak önemli katkılarda bulunmaktadır.

ODTÜ, geniş kampüsü, çeşitli akademik olanakları ve araştırma faaliyetleriyle Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biri olarak bilinmektedir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Türkiye Gündem Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title