Haberler
BBC

Slovakya'da Gazeteci Cinayetinin Zanlısı Suçunu İtiraf Etti

Slovakya halkını derinden sarsan gazeteci cinayetinin zanlısı suçunu itiraf etti.

Slovakya'da araştırmacı gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısının öldürülmesine ilişkin soruşturmada zanlı suçunu itiraf etti.

Zanlı Miroslav Marcek daha önce Slovakya ordusunda görev yapan eski bir asker.

Marcek cinayette yer aldığı düşünülen üç kişiyle birlikte sorgulanıyordu. Slovakya makamları zanlının suçunu itiraf ettiğini bildirdiler.

Slovakya'nın tanınmış bir gazetecisi olan Jan Kuciak ve nişanlısı arkeolog Martina Kusnirova evlerinde kurşunlanarak öldürülmüşlerdi.

Slovakya basını, 27 yaşındaki araştırmacı gazeteci Jan Kuciak'ın devlet ve mafya ilişkilerini sorgulayan haberleri nedeniyle bir suikasta kurban gittiğini ileri sürmüştü.

Basın özellikle Avrupa Birliği fonlarının dağıtılması esnasında yaşanan yolsuzlukların ve siyasetçilerin yakınlarına dağıttıkları ihalelerin Kuciak tarafından araştırılmasının cinayete neden olduğunu iddia ediyordu.

Siyaset mafya bağlantıları

Slovakya makamları tutuklanan zanlılar arasında işadamı Marian Kocner'in de olduğunu açıkladı. Kocner araştırmacı gazetecinin yolsuzluk haberlerinde adı geçen işadamlarından biriydi.

İşadamı Marian Kocner'in cinayetle ilgisinin olduğu iddiası daha önce de birkaç kez ortaya atılsa da, Kocner hakkında ilk kez geçtiğimiz Mart ayında ciddi araştırma başlatıldı.

Kocner'in cinayeti perde arkasında organize ve finanse etmek suçlamasıyla 8 Mart'ta savcılık tarafından ifadesi alınmıştı. Tutuklular arasında Slovakya magazin dünyasının tanınmış ismi Alena Zsuzsava da var. Cinayet Slovak toplumunu sarstı

2018 yılının Şubat ayında gerçekleşen gazeteci cinayeti Slovakya siyaset dünyasını kökten değiştirdiği gibi, toplumu da ciddi bir şekilde sarsmıştı.

Siyaset ve mafya dünyasının bağlantıları ve bunları ortaya çıkarmaya yönelik soruşturmalar dönemin Başbakanı Robert Fico'nun ve İçişleri Bakanı Robert Kalinak'ın istifasına neden olmuştu.

Ülkenin büyük şehirleri başta olmak üzere yüz binlerce Slovak cinayetin aydınlatılması için sokaklara dökülmüştü. Hükümetin değişmesine rağmen soruşturmanın hantal bir şekilde ilerlemesi üzerine gösteriler yeniden başlamış ve bunun ardından da yeni İçişleri Bakanı Tomas Drucker ve Emniyet Müdürü Tibor Gaspar istifa etmişti.

Bir aktivist devlet başkanı seçildi Gözlemciler 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen başkanlık seçimlerinde 45 yaşındaki Zuzana Caputova'nın sürpriz bir şekilde seçimi kazanmasının gerisinde de halkın gazeteci cinayetine duyduğu tepkinin olduğunu vurguluyorlar.

Slovakya'nın ilk kadın başkanı olan Zuzana Caputova liberal görüşlere sahip bir hukukçu, çevre ve insan hakları konusunda son derece duyarlı bir aktivist.

Caputova'nın başkanlık yarışını kazanmasının ardından ilk işi cinayete kurban giden gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısı Martina Kusnirova'nın anısına dikilen kitabeyi ziyaret etmek olmuştu.

Caputova ziyaret esnasında gazetecilere "Bir süre birlikte çalışmıştık. Benim için birilerinin suçlarının ortaya çıkmaması için gazetecilerin öldürülüyor olması anlaşılabilir bir şey değil" demişti.

BBC

Slovakya Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title