Haberler

Şener: Anadolu Yaklaşımı Mart Ayında Hayata Geçer"

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 10 Binlerce Kobi'nin Banka Borçlarını Yeniden Yapılandıracak Olan "Anadolu Yaklaşımı"nın Mart Ayının İlk Yarısında Yürürlüğe Girebileceğini Söyledi.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 10 binlerce KOBİ'nin banka borçlarını yeniden yapılandıracak olan "Anadolu yaklaşımı"nın mart ayının ilk yarısında yürürlüğe girebileceğini söyledi.

Şener, Okan Üniversitesi'nin düzenlediği "KOBİ'lerin finansman sorunu ve Anadolu Yaklaşımı" konulu toplantıda yaptığı konuşmada KOBİ'lerin kredi sorunu konusunda son yıllarda önemli aşama kaydedildiğini ifade etti. BDDK verilerine göre KOBİ'lerin 2002 yılında 5.1 milyar YTL olan kredi kullanımının Haziran 2006 itibariyle 47.5 milyar YTL'ye çıktığının altını çizen Şener, KOBİ kredilerinin toplam nakdi krediler içindeki payının da yüzde 8.3'ten yüzde 24.3'e yükseldiğini vurguladı. Şener, "Bunlar önemli rakamlar ama daha iyisi olabilir. Gelişmiş ülkelerde toplam kredilerin yarısı KOBİ'lere kullandırılıyorsa bunu biz de yapmalıyız" diye konuştu.

Türkiye'de KOBİ'lerin hala kredi ve sermaye hacminin düşük seviyelerde bulunduğuna dikkat çeken Şener, "Kredi oluşumunda gayrimenkul teminatının kabul edilmediği bir ülkede kredi hacmi artmaz. Türkiye'de bu sorun var" dedi. Bankaların gayrimenkul teminatını kabul etmediğini hatırlatan Şener, bu sorunun çözülmesi için Türkiye'nin kadastrosunu çıkarmak üzere çalıştıklarını kaydetti. Şener, 2007 yılı sonunda Türkiye'nin neredeyse tamamının kadastrosunun çıkarılacağını dile getirerek, bunun yanında Mortgage yasasıyla da gayrimenkule dayalı kredi hacminin oluşacağını söyledi.

Şener, 2001 krizi sonrasında bankalara borçlanan on binlerce KOBİ'nin borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla hazırlanan Anadolu Yaklaşımı'nın yasalaşma aşamasında olduğunu belirterek şunları söyledi:

"BDDK konuya ilişkin yönetmeliği çıkardı. Türkiye Bankalar Birliği ve Katılım Bankaları Birliği de bankalar ve KOBİ'ler arasındaki sözleşme metnini hazırlıyor. Bankalar Birliği Başkanı'nın söylediğine göre, Anadolu Yaklaşımı mart ayının ilk yarısında yürürlüğe girebilir. Ancak, sözleşmeler yığılmalar nedeniyle zamana yayılır."

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de, Türkiye'deki bankacılık sektörünün toplam büyüklüğünün 2006 sonu itibariyle 486 milyar YTL'ye (344 milyar dolar) ulaştığını söyledi. sektörde 2006 sonu itibariyle toplam karın 7.9 milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Bilgin, "Bu rakam bir yıl önce 4.2 milyar dolardı. Enflasyon ve faizlerin daha da düşmesiyle karlar da azalacak. Bankalar gelecekte böyle karlı dönemler yaşayamayacak" dedi.

Türkiye'de hala 2001 krizinin etkilerini yaşayan KOBİ'ler bulunduğunu ifade eden Bilgin, "Ama sağ olsun bankalarımız borçlu işletmenin kapısına kilidi vurmuş. Evini-arabasını haczetmiş. Bir düğmeye bassan çalışacak yerler kapalı" diye konuştu. Anadolu Yaklaşımı'yla KOBİ'lerin işletme sermayesi ihtiyacını kredi yoluyla karşılanmasının hedeflendiğini kaydeden Bilgin, aynı zamanda işletmelerin vergi borçlarının ödenmesine ve yeni istihdam alanları yaratılmasına da olumlu katkı sağlayacağının altını çizdi.

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, 2006 rakamlarına göre Anadolu Yaklaşımı'ndan 70 bin KOBİ'nin yararlanmasını beklediklerini ifade ederek, "Anadolu Yaklaşımı, tek bir kişiye bile yeni istihdam yaratırsa biz bununla gurur duyarız. Bankalarımızın da bu konuya sıcak bakacağını ümit ediyoruz" dedi.

BİLGİN: KOBİ BANKACILIĞI, REKLAMLA OLMUYOR

Bilgin, bankaların bu konuda gereken hassasiyeti göstermeleri gerektiğini ifade ederek, "Anadolu'da toplantılar yapmakla KOBİ bankacılığı reklamlarıyla olmuyor. İcraatta göreceğiz" dedi. Bilgin, KOBİ tanımı konusunda da Sanayi Bakanlığı'nın tarifinin baz alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise, Halkbank'ın Türkiye'de 1930 yılından beri KOBİ'lere destek olmayı kendine misyon edinmiş tek banka olduğunun altını çizdi. Aydın, "Herkes KOBİ Bank olduk diyor. İnanmayın. Tek KOBİ Bank biziz. Toplam kredilerimizin yüzde 60'ını KOBİ'lere kullandırıyoruz" dedi. Aydın, kriz zamanından bu yana toplam kredilerinde 16 kat artış kaydettiklerini ifade ederek, bu süre içinde takibe giren kredi oranının ise binde 6'da kaldığına dikkat çekti. "Rekabetten kaçmıyoruz, rekabete hazırız" diyen Aydın, Anadolu Yaklaşımı kapsamında 18 bin KOBİ ile masaya oturmayı hedeflediklerini kaydetti. Aydın, Anadolu Yaklaşımı'nın söylendiği üzere martta değil nisan ayı içinde hayata geçmesini beklediklerini de sözlerine ekledi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title