Haberler

Sen Misin Demokrasi İsteyen!

Myanmar?da 9 Gündür Devam Eden Demokrasi Yürüyüşüne Ordu Müdahele Etti. Üzerlerine Ateş Açılan Rahipler Pes Etmedi, 5 Kişi Hayatını Kaybetti. Ordu Sokağa Çıkma Yasağı İlan Etti

Son bir hafta içerisinde dünya gündemine damgasını vuran Myanmar’da korkulan oldu. Rahiplerin liderliğinde onbinlerce kişinin demokrasi için yürüdüğü ülkede cunta yönetimi dün barışçıl protestoya silahla karşılık verdi. 3’ü rahip 5 kişi çıkan çatışmalarda hayatını kaybetti. 45 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten hükümet, 09:00-17:00 arasında 60 gün sokağa çıkma yasağı ilan etti, 5 kişiden fazla insanın bir araya gelmesini yasakladı. Ancak rahipleri yine de durduramadı

Dün yine binlerce rahip ve vatandaş sokaklara dökülünce cunta kuvvet kullandı. Göz yaşı bombası atıldı, dağılmaları için üzerlerine ateş açıldı. Buna rağmen yürüyen kalabalıklar karşısında askerler 400 rahibi tutukladı. Yürüyüşlerin dün itibariyle 9 kenti yayıldığı açıklandı.

BM’de acil toplantı

Dünyadan gelen tepkiler ise dün en üst seviyiye çıktı. Bir gün önce Myanmar’daki cunta yönetimini şiddet kullanmamaları için uyaran dünya liderleri bu kez “Her adımınızı izliyoruz. Olanlardan sorumlu tutulacaksınız” mesajı verdi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown BM’yi, İtalya Başbakanı Romano Prodi ise AB’yi acil toplantıya çağırdı. Fransa, “Cunta yönetimi her hareketlerinden sorumlu tutulacaklarını bilmeli” yorumunu yaptı. Her ikisi de Nobel Barış Ödülü sahibi olan Dalai Lama ve Güney Afrikalı Başpiskopos Desmond Tutu da cuntayı barışçıl davranmaya çağırdı.

Yaptırımlar geliyor

Bu çağrıların ardından ABD ile AB, BM Güvenlik Konseyinden Myanmar’a yaptırım kararı almayı düşünmesini istedi. Bildiride, “Barışçıl göstericilere karşı şiddet kullanmasını kınıyor ve ülke liderlerine eylemlerinden doğan kişisel sorumluluklarını hatırlatıyoruz” denildi. Açıklamada ayrıca, “Güvenlik Konseyine bu meseleyi acilen ele alması ve aralarında yaptırımların da bulunduğu önlemler konusunda düşünmesi çağrısında bulunuyoruz” ifadesine yer verildi.

Uzmanlar: Cunta ateşle oynuyor

Ülkeyİ yakından tanıyan uzmanlar isyan hareketini Reuters haber ajansına değerlendirdi, cunta yönetiminin ateşle oynadığını söyledi. Yıllardar Myanmar’da yaşayan emekli Dünya Bankası ekonomisti Bradley Babson “Eğer rahiplere daha da sert davranırlarsa tüm halkın ayaklanmasına neden olurlar. O zaman halkın önünde ordu da dayanamaz” dedi.

Nobelli barış elçisi hapishaneye taşındı

1990 seçimlerini yüzde 60 oyla kazanmasına rağmen ülkeyi yönetmesine izin verilmeyen ve ülkede demokrasinin simgesi haline gelen Suu Kyi, ev hapsinden ülkenin en sert hapishanesi Insein’e taşıdı. Ülkede ayrıca rahiplerle birlikte yürülen ve halkı sokağa dökülmeye çağıran komedyen Zaganar ile Win Naing adlı ılımlı bir siyasetçi de tutuklandı.

Kaynak: Vatan / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title