Haberler

Saraybosna'da İslam Birliği Meclis Toplantısı Yapıldı

Bosna-Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) Meclisi toplantısı yapıldı.

Bosna-Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) Meclisi toplantısı yapıldı. Toplantıda, 19 yıldır İslam Birliği'nin başında bulunan Dr. Mustafa Ceriç'in yeniden aday olabilmesini sağlayacak yasa değişikliği yapılmadı.

Saraybosna'daki Gazi Hüsrevbey Medresesi'nde sabah saatlerinde basına kapalı olarak başlayan, Bosna-Hersek başta olmak üzere Sancak ve diğer ülkelerdeki Boşnak nüfus için büyük önem arz eden toplantı, akşam saatlerinde sona erdi.

Bosna-Hersek İslam Birliği Meclis Başkanı Safet Softiç, toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1993 yılında İslam Birliği'nin başına seçilen Mustafa Ceriç'in, bu organizasyonun başkanlığına yeniden aday olamayacağını, yeni Reis-ul Ulema'nın seçilmesi için 19 Kasım 2012 tarihinde seçim yapılacağını belirtti.

Bosna-Hersek İslam Birliği'nin Anayasası'na da 5 yeni düzenlemenin getirildiğini anlatan Softiç, Kasım ayından itibaren Reis-ul Ulema'nın Yardımcısı görevinin kalkacağını, Reis-ul Ulema'nın hastalık veya uzun süren yurt dışı görevi gibi durumlarda, daha önce seçilmiş bir vekili tarafından temsil edileceğini kaydetti.

Softiç, şu anki Reis-ul Ulema Dr. Mustafa Ceriç'in 2 kez bu göreve seçildiğini ve İslam Birliği Anayasası'na göre üçüncü kez bu göreve aday olamayacağını anlatarak, "Bu yüzden de Reis-ul Ulema seçimi için tarih belirlendi" dedi.

Reis-ul Ulema Dr. Mustafa Ceriç ise meclis toplantısında yaptığı konuşmada, şu anda bulunduğu görev için bir daha aday olmayacağını, ancak İslam Birliği içinde aktif bir rol üstlenebileceğini vurguladı.

83 üyeden oluşan İslam Birliği Meclisi'nin bugünkü toplantısının gündeminde 40 maddenin yer aldığı, söz konusu maddelerin çoğunun birliğin organizasyonuna ilişkin olduğu kaydedildi. Toplantıda Reis-ul Ulema seçimi için tarihin belirlenmesini Mostar, Zenica, Tuzla, Saraybosna ve Travnik Müftülüğünce talep edildiği öğrenildi.

1952 yılında Visoko kenti yakınındaki Veliko Çayno kasabasında doğan Mustafa Ceriç, Gazi Hüsrevbey Medresesi'ndeki eğitimini 1972 yılında tamamladı. Kahire'deki El-Ezher Üniversitesi'nden 1978 yılında mezun olan Ceriç, 1981 yılına kadar Visoko kentinin Biyela Camisi'nde imam olarak görev yaptı. Chichago'daki İslam Kültür Merkezi'nde de imamlık yapan Ceriç, 1986 yılında Chicago'da doktorasını tamamladı.

Bosna'daki savaşın en etkili olduğu 1993 yılında Malezya'da İslam Düşünce Enstitüsü'nde öğretim üyeliği görevini bırakarak ülkesine dönen ve Reis-ul Ulema olan Dr. Mustafa Ceriç, 19 yıldır bu görevini sürdürüyor. Özellikle savaş döneminde Çetnik Sırpların ülkedeki camileri yakıp yıktığı bir dönemde, Dr. Ceriç, kiliselere asla dokunulmaması yönünde verdiği fetvayla da biliniyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davuoğlu ile birlikte Malezya'da görev yapan Dr. Ceriç, hem Batı hem de Doğu dillerini bilen, "entelektüel" kişiliğiyle İslam ve Batı dünyasında saygı gören bir din adamı.

Bosna-Hersek başta olmak üzere Sancak, Karadağ, Slovenya, Hırvatistan, Kosova ve Makedonya'daki Boşnakların da "manevi lideri" olarak da bilinen Reis-ul Ulema, bu özelliği nedeniyle büyük saygı görüyor. Görevi boyunca Türkiye ile ilişkilerine de büyük önem veren Dr. Ceriç, özellikle camilerde Osmanlı-Türk geleneğinin yaşatılmasında da büyük çaba harcadı.

- SARAYBOSNA

Kaynak: AA / Dünya

Diyanet İşleri Başkanlığı Malezya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title