Haberler

Şanlıurfa Hidroelektrik Santralini Bekliyor

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü İstatistiklerine Göre, Türkiye'nin Tarım İhtiyacının Karşılandığı Şanlıurfa'da, Sanayinin Gelişmediği Bildirildi. Tarım İl Müdürlüğü Yetkilileri, Gap ile Kurulacak Hidroelektrik Santralinin Şanlıurfa'daki Sanayiyi Geliştireceğini Söyledi.

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü istatistiklerine göre, Türkiye'nin tarım ihtiyacının karşılandığı Şanlıurfa'da, sanayinin gelişmediği bildirildi. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, GAP ile kurulacak hidroelektrik santralinin Şanlıurfa'daki sanayiyi geliştireceğini söyledi.

Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir. Fakat Güneydoğu Anadolu Projesi tam anlamıyla bitirildiğinde bu bölgenin çehresi daha çok değişecektir. Harran, Ceylanpınar ve Mardin Ovaları'nda sulu tarıma geçilerek verim artacaktır. Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Çiftliği (TİGEM) halen dünyanın sayılı çiftliklerindendir" dediler.

GAP tamamlandığında da Harran Ovası'nın bir çiftlik haline geleceğini kaydeden yetkililer, başlıca tarım ürünlerinin mercimek, buğday ve arpa olduğunu kaydetti. Yetkililer, Türkiye'nin tarım ambarının Şanlıurfa olarak bilindiğini ifade ederek, "Sebzecilik sulama imkanı az olduğu için gelişmemiştir. Meyvecilik önemlidir. Tektek Dağları'nda yabani fıstık ağaçları aşılanmaktadır. Antepfıstığı üretimi artmaktadır. Şanlıurfa'da 14 milyon 500 fıstık ağacı bulunmaktadır. Bölgede fıstık tarımı yapan 11 il

içerisinde en büyük ekim alanına Şanlıurfa sahiptir. Gün geçtikçe zeytinin yerini daha karlı olan fıstık ağaçları almaktadır. Zeytinciliğin geliştirilmesi için sofra ve yağlık zeytinlik olmak üzere ağaç sayısı 50 bin civarındadır. Bitki tarımından sonra en önemli gelir kaynağı hayvancılıktır. 60 köyde hayvancılık birinci derecede gelir kaynağıdır. Şanlıurfa'da sığır, koyun, kılkeçisi beslenir. Arıcılık gelişmektedir" diye konuştular.

Şanlıurfa'da sanayinin tarımcılık kadar fazla gelişmediğini kaydeden Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, GAP ile kurulacak hidroelektrik santralinin devreye girmesiyle sanayinin hızla gelişeceğini, Şanlıurfa'nın sanayi merkezi haline geleceği belirtti. Şanlıurfa'da başlıca sanayi kuruluşlarının; un fabrikaları, tuğla-kiremit fabrikaları, Urfa Pamuk İpliği Sanyii A.Ş., Çimento Fabrikası, Hilvan Yem Fabrikası, Siverek Tereyağ Fabrikası, Tarım Aletleri ve Makinesi Fabrikası, Et ve Balık Kurumu Et Kombinası, Yün

İpliği Fabrikası ve çok sayıda Çırçır fabrikalarından oluştuğu ifade edildi.

(FÖ-OÇ-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title