Haberler

Samsun: Nükleer Santral Yasa Tasarısı'na Tepki

Nükleer Karşıtı Platformu Sekreteryası Adına Açıklama Yapan Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Suat Yılmaz, TBMM'ye Sunulan Nükleer Santral Tasarısının, Nükleer Santral Savunucularını Bile Şaşırttığını Söyledi.

Nükleer Karşıtı Platformu Sekreteryası adına açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Suat Yılmaz, TBMM'ye sunulan nükleer santral tasarısının, nükleer santral savunucularını bile şaşırttığını söyledi.

Oda binasında basın toplantısı düzenleyen Suat Yılmaz, hükümetin tüm uyarıları ve halktan gelen tepkileri yok sayarak nükleer santral kurulumuna ilişkin hazırladığı yasa tasarısını TBMM'ye sevk ettiğini söyledi. "TBMM'ye sunulan tasarı, nükleer santral savunucularını bile şaşkınlığa uğratmıştır" diyen Yılmaz, "Başka ülkelerde yüzlerce sayfalık metinler hazırlanırken, Türkiye 3 sayfalık tasarıyla nükleer santral kurmaya kalkmaktadır. İşin ciddiyetsizliği başından bellidir. Bu anlayışla Türkiye'de nükleer santral kurulmaya kalkılması, gelecek günlerde yaşanacak felaketlerin de habercisidir. Nükleer santral kurulumuna ilişkin TBMM'ye gönderilen tasarı göstermektedir ki, bu santralin yapımı için özel sektör temsilcilerinin gündeme getirdikleri tüm talepler kabul edilmiştir. Tasarıyla kamu ve özel sektörün birlikte nükleer santral kurmalarının yolu açılmaktadır. Bu durum hiçbir özel sektörün, tehlikeli ve yüksek maliyetli olan böyle bir işin altına devlet garantisi almadan girmek istemediklerinin kanıtıdır. Böylece özel sektör istediği Hazine garantisini, dolaylı yoldan sağlamış olmaktadır" dedi.

Türkiye'de nükleer santral kurulumuyla istihdam oluşturulacağı iddialarının hayal olduğunun da tasarıyla ortaya çıktığını belirten Yılmaz, "Daha işin başında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na bu alanda iş yapmak üzere yabancı personel istihdam olanağı sağlanmaktadır. İhale bile yapılmadan özel koşullarda bir seçme yöntemi öngörülmüştür. Nükleer santralle üretilecek elektrik enerjisine, perakende satış lisansına sahip olan dağıtım şirketleri üzerinden 15 yıllık alım garantisi verilmektedir. Tasarı incelendiğinde nükleer santral kurulumu için bedelsiz arazi tahsisinden başlayan her türlü teşvikin devlet eliyle verileceği ortaya çıkmaktadır. Bu teşviklerin yerli kaynaklara verilmesi durumunda zaten Türkiye'nin enerji sorununu çözmesi mümkün olmasına karşın nükleer santrallerin tercih edilmiş olması, enerji ihtiyacının değil, siyasi bir tercihin söz konusu olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Kendi öz kaynaklarımız bir kenara itilip, pahalı ve tehlikeli olan nükleer enerji santrallerinin kurulması kabul edilemez" diye konuştu.

Yılmaz, hükümetin tasarıyı geri çekmesi ve nükleer santral hayalinden vazgeçilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title