Haberler

Saman Krizi Hayvancılığımıza Darbe Vuracak!

Güncelleme:

Saman fiyatlarının geçen yıla göre 3 kat artmasına müdahale edilmediği takdirde hayvancılığımız tehlikeye girecek!

Hayvancılık sektörü, süt Krizi dolayısıyla 4 yıl önce büyük bir yıkıma uğradı. Süt fiyatlarının aşırı düşmesi sonucu üretici çaresizlikten hayvanına bakamaz duruma gelmiş binlerce süt ineğimiz kesime gitmişti. Bu durumun akabinde Türkiye ithalata mahkûm kalarak, krizin bedelini üreticimiz ve ülkemiz çok ağır ödemişti.

Gelinen süreçte her şey normal seyrine girmişti ki, bu defa başta saman olmak üzere ciddi bir yem krizi ortaya çıktı. Yem fiyatlarının bugünkü durumu ile üretimin devam ettirilmesi maalesef mümkün değildir.

Saman hayvanın sindirimini sağlayabilmesi için mutlaka kullanılması gereken bir üründür. Aksi takdirde hayvanlarda Asidoz oluşarak kesilmeleri zorunlu hale gelir. Üretici fiyat yüksekliğinden ve sağlık sorunlarından dolayı hayvanlarını kesime gönderirse artık Türkiye hayvancılığı tamamen dışa bağımlı hale gelecektir.

Çözüm olarak, Tarım Bakanlığı bu defa piyasaya müdahale etmekte daha önce olduğu gibi gecikmemelidir. Bakanlık ivedilikle duruma el koyarak acil eylem planı hazırlamalıdır. Türkiye'de saman üretiminin azlığını görerek parasıyla para kazanmak için deposunda saman stoklayanların önünü kesecek bir hamle geliştirilmelidir. Başta saman olmak üzere kaba yem fiyatlarının aşırı yükselmesi spekülatif bir durumdur.

Tarım Bakanlığı nezdinde yaptığımız girişimler sonucunda Bakanlık gerekirse saman ithalatı yapılacağını derhal açıklanmalıdır.

Hayvancılığın gelişmesi ve bu noktaya gelinmesi için, Tarım Bakanlığı yıllardır büyük kaynaklar aktararak çaba harcamıştır. Eğer süt ve yem fiyatı arasındaki denge, üreticinin emeğinin karşılığını alabileceği hale getirilmezse bu kadar emek ve kaynak heba olacaktır. Bu gidişat doğrultusunda üretici kazancı, süt fiyatlarının arttırılması ile değil, girdi maliyetlerinin düşürülmesiyle sağlanmalıdır. Üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için 1 litre süt ile en az 1,25 kilogram yem alınabilmelidir.

Süt fiyatlarını artırarak mağduriyetin giderilmesi, ihracat kapılarının kapanmasına sebep olacaktır. İç tüketimin ve ihracatın olumsuz etkilenmemesi için yem fiyatlarının geriye çekilmesine yönelik çok acil müdahalede bulunulmalıdır.

Tarım ve hayvancılık konusunda bu tür spekülatif hareketlerin önüne geçilmediği takdirde üreticilerin işletmelerini birer birer kapatmaları kaçınılmazdır. Bu doğrultuda tarıma dayalı sanayi ağır darbe alacak; yem konusunda kıvılcımlanan kriz, büyük bir ekonomik kayıp olarak dalga dalga tüm ülkeye yayılacaktır. Tarımsal üretim, sanayi ve pazarlama dengesinin bozulması ülke genelinde sosyal krizleri tetikleyecektir.

Türkiye ekonomisinin mihenk taşı durumundaki hayvancılık sektöründe yaşanan yem krizi konusunda Tarım Bakanlığımızın piyasaya derhal müdahale etmesini bekliyoruz.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

mehmetmbmba_@hotmail.com:

hayvancılk çok zor bir dönemde geçiyor sanki herkes el birligiyle bitirmek istiyorlar

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title