Haberler

Prof. Dr. Ahmet Ercan Açıklaması

Jeofizik Mühendisi Prof.Dr."Kurgular hep çok büyük deprem olacak, 200 bin, 500 bin kişi ölecek dese de bunlar bilimsel dayanağı olmayan, çığırtkanca açıklamalardır" dedi.Prof.Dr.Ercan, bir etkinliğe katılmak için geldiği Yalova'da gazetecilere...

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan,

"Kurgular hep çok büyük deprem olacak, 200 bin, 500 bin kişi ölecek dese de bunlar bilimsel dayanağı olmayan, çığırtkanca açıklamalardır" dedi.

Prof. Dr. Ercan, bir etkinliğe katılmak için geldiği Yalova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "İstanbul Depremi" diye bir depremin olmadığını, beklenen depremin "Marmara Depremi" olduğunu söyledi.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında birçok "deprem kestirmeci"nin ortaya çıktığını, ortaya birçok deprem tarihi atıldığını, ancak bunların hiçbirinin bilimsellikle ilgisi olmadığını savunan Ercan, "Ben 2 deprem kestirimi yaptım. Birisi gerginlik birikiminden, birisi de 4 bin yıllık depremsellikten. Gerginlik birikimi kestirimine göre, 2029'dan önce deprem olmaz çıktı. Depremsellikte ise 2045'den önce olmaz çıktı. Mühendislik olarak bunların güvenilirlik derecelerine baktığımda, Marmara Denizi'nin tamamı, tek bir deprem bölgesi olarak ele alınmalı" diye konuştu.

Ercan, 1894 Adalar Depremi'nin benzerini beklediğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Aşağı yukarı depremin olacağı yer Sivri Ada ile Küçükçekmece'nin önü olacaktır. 7 ila 10 kilometre derinlikte meydana gelecektir. Büyüklüğü de hiç beklenen gibi büyük olmayacaktır. 6,4 ila 6,7 arasında bir büyüklük olabilir. Daha büyük bir deprem olması benim açımdan çok şaşırtıcı olur. Bu oranda bir gerginlik birikimi yok ki 8-8,5 gibi uçuk bir deprem üretsin. Kurgular hep çok büyük deprem olacak, 200 bin, 500 bin kişi ölecek dese de bunlar bilimsel dayanağı olmayan, çığırtkanca açıklamalardır. Tek bir deprem olmayacak. Bir deprem içinde 2-3 deprem olacak. Aynı Gölcük Depremi'nde olduğu gibi. Marmara Ereğlisi'nin önünde de denizden 10-15 kilometre içeride olacak. Bu da ' Yalova'ya 15 kilometre yaklaşacak' demektir. Bu da 'depremin Yalova'dan 45 kilometre açıkta olması' demektir. Gölcük Depremi kadar uzakta, ama bu kez kuzeyde bir deprem olacak. Bu deprem hem Kuzeybatı'dan vuracak Yalova'yı hem de Doğu-batı doğrultusunda vuracak. Yalova, Gölcük Depremi'ni atlattı, ama Kuzey Marmara depremini bekliyor. Ben Yalova odaklı bir deprem beklemiyorum. Marmara Depremi'nde Yalova'da bir kırık oluşmayacak belki ama sarsıntı Yalova'yı da etkisi altına alacak. Kocaeli'yi, Bursa'yı, Orhangazi'yi de etkisi altına alacak.

'Biz depremi atlattık' diye bir olay yok. Bu etki altında olacak her yerde güçlendirilmemiş, mühendislik hizmeti almamış kötü yapılarda yıkım olacaktır. Yani 'inşallah' ile 'Allah korusun' ile yapı kurtulmaz. Yapı mühendislik bilgisi ile kurtulur. Bu uyduruk lafları bir yere bırakıp bilimden faydalanmak gerekiyor."

Türk halkının deprem konusunda ciddi bir bilgi birikimine ulaştığını vurgulayan Ercan, Türkiye'nin şimdi büyük bir atılım başlattığını, "1999 Depremi'nden beri hiçbir şey yapmadık" sözünün fevkalade yanlış olduğunu ifade etti.

Ercan, 1999 Depremi'nden beri Türkiye Cumhuriyeti'nin çok şey yaptığını vurgulayarak, "Her şeyden önce basınımızla biz depremciler arasında imzalanmamış bir sözleşme ile bilgi akışı başladı" dedi.

-"Kentsel dönüşüm, bir devrimdir"-

1999 Depremi'nden sonra yapılan en önemli işlemlerden birinin deprem vergisinin konulması olduğunu vurgulayan Ercan, şöyle konuştu:

"İnsanlar hala bu vergiyi ödüyor. Bunun arkasından AK Parti hükümeti geldiğinde, fonda 12 milyar dolar para vardı. O fondaki paralarla Yalova'da ve diğer deprem bölgelerinde deprem konutları yapıldı. Sağlam yerlerde sağlam konutlar yapıldı. Dünyanın hiçbir yerinde 2 yıl ödemesiz, 20 yıl vadeyle, faizsiz, ayda 100 lira ile ev sahibi olan yok. Bu, TOKİ'nin Türk mucizesidir. Biz hep yermeyi biliyoruz, övmeyi bilmiyoruz. Deprem, siyasi konu yapılamaz. Kentsel dönüşüm, siyasi malzeme yapılamaz. Kentsel Dönüşüm Tasarısı Türkiye'nin en büyük tasarısıdır. Türkiye bununla büyük bir çağ atlayacaktır. Bilimsel olarak yönetim çok büyük aşama kaydetti. Afet Yasası çıktı. Yönetim, bilim adamlarının görüşlerini aldı. Bu çok önemlidir. 'Sen sağcısın, solcusun, inanırsın, inanmazsın' demeden herkesin görüşü alındı. Kentsel Dönüşüm Yönetmeliği ile ilgili incelemelerimiz devam ediyor. İçinde bazı eksiklerin olmasına rağmen, bu eksiklerin de yeni bir yönetmelikle giderileceği kanısındayım. Kentsel dönüşüm, bir devrimdir. Daha yasa çıkmadan da bu bir 'rant yasası'dır demek hatadır. Kentsel Dönüşüm Yasası'na direnmemek gerekiyor. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın en önemli getirilerinden birisi de sadece yapıya değil, yerin yapısına da bakılmasıdır. Türkiye'de yıkılan her 5 yapıdan birisi yer bozuk olduğu için yıkıldı."

Muhabir: Erhan Erdoğan / Haluk Yüksel

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - YALOVA

Kaynak: AA / Yerel

Övgün Ahmet Ercan Ahmet Ercan Yalova Yerel Haberler

Tarımsal üretim rakamlarını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hepinizi alnınızdan öpüyorum

Tarımsal üretim rakamlarını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hepinizi alnınızdan öpüyorum

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması yarın başlıyor! 13 bin bayide fiyatlar güncellenecek

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması yarın başlıyor! 13 bin bayide fiyatlar güncellenecek

Merkez Bankası Başkanı'ndan kamuda tasarruf paketine ilk yorum: Enflasyonla mücadelede bize yardımcı olacak

Merkez Bankası Başkanı'ndan kamuda tasarruf paketine ilk yorum: Enflasyonla mücadelede bize yardımcı olacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title