Haberler

"İnönü'ye Özür Borçları Var"

Güncelleme:

Kılıçdaroğlu, Erdal İnönüyü 3. Ölüm Yıldönümünde Anma Etkinliğine Katıldı.

KILIÇDAROĞLU: ERDAL İNÖNÜYE ÖZÜR BORÇLARI VAR

(Doğu ve Güneydoğu Raporu) İlk kez onun Genel Başkanlık yaptığı dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili raporlar hazırlandı. Eğer o dönemde hazırlanan raporlar orada söz konusu edilen öneriler, yaşama geçirilebilseydi bugün Türkiye daha farklı bir durumda olabilirdi"

"O gün en ağır eleştirileri yapanların bazıları şu anda devletin belirli makamlarında. Onların vicdanlarına seslenmek gerekiyor. Bugün Erdal Beye geçmişte yaptıkları o acımasız eleştirilerden ötürü onların birer özür borcu var"

* Sevinç İnönü,

"Eğer çağdaş bir toplum olmak istiyorsak ve 300 yıllık gecikmeyi daha da artırmak istemiyorsak, ancak arayı bu şekilde kapatabiliriz. Yoksa gündemi sürekli olarak kısır ve yararsız bir türban tartışmasına indirgersek, yine bu fırsatları kaçırmış oluruz.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdal İnönüyü 3. ölüm yıldönümünde anma etkinliğine katıldı. Etkinliğe Erdal İnönünün eşi Sevinç İnönü, kardeşi Özden Toker, CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek ile üniversite yönetimi ve öğrenciler katıldı.

ERDAL İNÖNÜYE ÖZÜR BORÇLARI VAR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdal İnönünün önemli özelliklerinden bahsederek, Konuşmasıyla anlatımlarıyla dünyaya bakışıyla yeni bir çerçeve çizdi. dedi. Çocukluğundan itibaren İnönünün yoğun bir siyasal hayat içinde olduğunu ancak tercihini bilimden yana koyduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, O siyasette risk almaktan hiçbir zaman korkmadı. İlk kez onun Genel Başkanlık yaptığı dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili raporlar hazırlandı. Eğer o dönemde hazırlanan raporlar orada söz konusu edilen öneriler, yaşama geçirilebilseydi bugün Türkiye daha farklı bir durumda olabilirdi. O gün en ağır eleştirileri yapanların bazıları şu anda devletin belirli makamlarında. Onların vicdanlarına seslenmek gerekiyor. Bugün Erdal Beye geçmişte yaptıkları o acımasız eleştirilerden ötürü onların birer özür borcu var. Bunu yerine getirmeliler dedi.

MİZAH YETENEĞİ OLMAYAN BİRİSİ SİYASETTE BAŞARILI OLAMAZ

Kılıçdaroğlu, bir üniversitenin çatısı altında olduklarını ve burasının Erdal İnönünün anılması gereken en iyi yer olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "O bir siyasetçi ama bir bilim insanı aynı zamanda. Mizah yeteneği oldukça gelişmiş. Hayatı seven hayatı kucaklayan birisi. Otobüsün önüne biri atladığı zaman CHP li atlayıp Senin uğrunda ölürüm dediği zaman sakın ha ölme bir oya bile ihtiyacımız var diyen mükemmel bir insan. O inançlara saygılıydı; etnik kimliklere saygılıydı. O insanlara saygılıydı. Onun için onu en acımasızca eleştirenler bile bugün onu saygıyla anıyorlar.Biliyorlar ki Erdal İnönü Türk siyasetine ciddi katkılarda bulunuyordu.Türk siyasetini yüceltti söylemiyle yüceltti. Onun için Erdal İnönüyü burada saygıyla anıyoruz. diye konuştu

Kılıçdaroğlu, Erdal İnönünün espri yeteneğine de değinerek, Sevinç İnönü ile Erdal İnönünün başından geçen bir olayı anlattı. Kılıçdaroğlu, Bir gün siz Sevinç Hanım evde kalırken fare görüyorsunuz. Erdal fare. Erdal Bey bir fare" diye bağırıyorsunuz Sevinç ben kedi miyim ? diyor diye konuştu. Bu anı üzerine salonda gülüşmeler yaşandı. Kılıçdaroğlu, Mizah yeteneği olmayan birisinin siyasette başarılı olmaması lazım. Mizah yeteneği olan kişide müthiş bir yetenek var demektir. Geleceğe özgüvenle bakan bir kişi demektir Onu her zaman her ortamda her yerde saygıyla anacağız. Onu saygıyla anacağız ki ona karşı bir vefa duygumuzu yerine getirelim. ifadesini kullandı.

HER İKİSİ DE SİYASETİN BELİRLENMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNADI

Konuşmasında Bülent Eceviti de andıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, Bugün bir başka sosyal demokratı anıyoruz. dedi. Kılıçdaroğlu Ecevit ve İnönünin siyasetin belirlenmesinde önemli bir kilometre taşı olduklarına dikkat çekerek, İkisi de siyasetin gelecek çizgisinin belirlenmesinde önemli bir kilometre taşı oldular. Onların bu açtığı ışıklı yolu ileriye doğru taşımak da bizim görevlerimiz arasında" şeklindekonuştu. Panelde demokratikleşmeni n anlatılacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, Beraber uygarca kavga etmeden mutlu bir Türkiyeyi nasıl yaratabiliriz Erdal Beyin en büyük özelliği bu. Çatışma olmasın kavga olmasın ama insanlar düşüncelerini özgürce yerine getirebilsinler. Onun amacı bizim amacımız olmalı Üniversitelerin amacı olmalı.Bunları gerçekleştirebilirsek onların amacına hizmet etmiş oluruz. diye konuştu.

" TÜRBAN TARTIŞMASINA İNDİRGERSEK, FIRSATLARI KAÇIRMIŞ OLURUZ "

İlk önce Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü bir konuşma yaptı. İnönü, " Kadınlarımız ve gençlerimiz siyasal ve sosyal platformlarda daha çok yer almalı. Daha çok öne çıkmaya çalışmalı. Kendilerine bu destek de sağlanmalıdır. Eğer çağdaş bir toplum olmak istiyorsak, ve 300 yıllık gecikmeyi daha da artırmak istemiyorsak, ancak arayı bu şekilde kapatabiliriz. Yoksa gündemi sürekli olarak kısır ve yararsız bir türban tartışmasına indirgersek, yine bu fırsatları kaçırmış oluruz. Bu toplumun artık fırsatları kaçırmak gibi bir lüksü kalmadığını düşünüyorum. Geçler ve kadınlar sizi bekliyoruz. Günümüz çalışma ve üretme günü" dedi.

Görüntü Dökümü

-

- Sevinç İnönünün konuşması

- Kemal Kılıçdaroğlunun konuşması

- Alkışlanması

- Genel detaylar

HABER: Pınar ÇITAK KOYGUN - KAMERA: Ünsal ÇAKİN / İSTANBUL DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title