Haberler

Bakan Çelik Bursa'da

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Yeni Yapılacak Sosyal Güvenlik Reformlarıyla İstihdam Üzerindeki Yüklerin Kaldırılacağını Belirterek, Hükümetin Üzerine Düşen Görevi Yerine Getireceğini Söyledi. Bakan Çelik, Terörün Türkiye'ye Pahalıya Patladığını İfade Ederek, Türkiye'ye Dost Gibi Görünenlerin İzlediği Tutumların İyi Bilinmesi Gerektiğini Belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni yapılacak sosyal güvenlik reformlarıyla istihdam üzerindeki yüklerin kaldırılacağını belirterek, hükümetin üzerine düşen görevi yerine getireceğini söyledi. Bakan Çelik, terörün Türkiye'ye pahalıya patladığını ifade ederek, Türkiye'ye dost gibi görünenlerin izlediği tutumların iyi bilinmesi gerektiğini belirtti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen 'Ekonomiye Değer Katanlar 2007' ödülleri sahiplerini buldu. Ödül törenine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de bazı kesimlerin birbirini yerme hastalığının ekonomik kalkınma ayaklara pranga vurduğunu ifade eden Çelik, "1970'li yıllarda başlayan kayıp yılları günümüze kadar devam etmektedir. Türkiye 2007 yılını bazı ayrıştırmalar ve oyalamalarla geride bıraktı. Artık ülkede istikrar sağlandı. Gelişmiş ülkeler arasında

17. sırada yerimizi aldık. Şimdi Türkiye'nin kalkınma planları hazır. Çalışmalarımız devam ediyor. Ekonomideki ana sıkıntılar ortada. Faiz ödemesi, personel ödemeleri, sosyal güvenlik açıkları. Bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz. Türkiye'nin sosyal güvenlik açığı 2007 yılı itibariyle 26 katrilyondur. Sosyal güvenlik reaformları 1970'li yıllarda yapılmalıydı. Artık geriye bakıp konuşmanın anlamı yok. Bu reformlarla yapılamsı gerekenler yapılmalıdır. Şimdi mevzuatla ilgili gerekli düzenlemeler yapılıyor. 50

kişiyi çalıştırırsanız mevzuata göre yeni yükümlülükler önünüze çıkıyor. Bu konuda da gerekli çalışmalar yapılacak. Nitelikli işgücü ve eleman konusunda hazırlıklar yapılacak. Kıdem tazminatı tartışmaya açılacak. İstihdam üzerindek yükler kalkacak. Siz Türkiye'nin önünü açmak için devam edin, bizde desteğimizi vermeye hazırız. Döviz kurları hususunda yaşadığınız sıkıntının da farkındayız" dedi.

Terörün Türkiye'ye ekonomik anlamda pahalıya patladığını kaydeden Çelik, "Yıllardır terörle mücadelemiz sürüyor. Artık bu konuda tüm ülkeler bizi anlamaya başladı. Terör bize gerçekten pahalıya patladı. Terörün maliyeti ülkemize 300 milyar dolar. GAP'ın maliyeti ise 32 milyar dolar. Bu 10 tane GAP projesi eder. Bu para ile 10 adet GAP projesi olsaydı, şimdi bölgede 3 milıyon 800 bin insana iş imkanı sağlanacaktı. O zaman Türkiye'de işsizlik azalacak ve ülke hızla kalkınarak ilk 5 üyke arasına girecekti.

Bunu bazı kesimler gördü ve düğmeye bastı. Bize dost gibi görünenlerin perde arkasında Türkiye'nin kalkınmasına yönelik sergiledikleri tavırları iyi bilmeliyiz" diye konuştu.

"DEVLET AYAĞIMIZDAKİ PRANGALARI ÇÖZSÜN"

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'da yaptığı konuşmada, Bursa'nın ekonomiye sağladığı katkıyı ön plana çıkartarak, sanayicinin hükümette beklentilerini ortaya koydu. Bursa'nın rakamlara bakıldığında Türkiye'den daha iyi noktalarda olduğunu belirterek, iç piyasadaki sıkıntısını gidermek için elindeki potansiyeli iyi kullanarak, uluslararası alana yayılması gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin istihdam üzerindeki vergi yükü açısından gelişmiş ülkeler arasında yüzde 42.2 ile ilk sırada yer aldığını ifade eden

Hisarcıklıoğlu, "Maliyet açısından vergi yükü fazla girdi maliyetleri yüksek. Kayıtlı ekonomiye geçmek isteyen bu ülkede en çok Türk özel sektörü istemektedir. Sosyal güvenlik reformları çeşitli mevzuatlar içeriyor. Gerekli reformlar bir an önce yapılmalı, sanayi politikası çıkmalı. Yönetim kalitesinin arrttıırılması için yeni bir anayaszaya ihtiyaç var. Makroekonomik istikrar için kamu bütçe açığı makul derğerlere çekilmeli, sosyal güvenlik sistemi reformları tamamlanmalı, yeni ticaret kanunu yasalaşmalı.

Rekabet etmek istiyorsak, bunlar yapılmalı. Gerekenler yapılmazsa, sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştiremeyiz. Devletten tek isteğimiz ayağımızdaki prangaları çözmesi. O zaman Türkiye dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına girer" şeklinde konuştu.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez de konuşmasında sanayicilerin yaşadığı sıkıntılara yer verdi. Sosyal güvenlik reformu çalışmalarına son dönemde hız verildiğini vurgulayan Sönmez, "Çalışmaların 2008 yılında meyvesini vereceğine inanıyoruz. Seçimler öncesinde bizlere söz verilen SSK primindeki 5 puanlık indirimin yıl içerisinde gerçekleşmesini umuyoruz. İş dünyasının çılgın Türkleri yolundaki engellerin kaldırıldığı takdirde tüm dünyaya kafa tutacağına inanıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından 6 kategoride ödüle layık görülen firmaların ödülleri sahipleri buldu. Firma temsilcileri ödüllerini aldıktan sonra özel olarak hazırlanan 'Ekonomiye katkıda bulunuyorum' panosuna imza attı. BTSO'nun düzenlediği törende Ekonomiye Değer Katanlar sıralamasında en yüksek gelir vergisi ödeyen Torun Şirketler Grubu adına Aziz Torun, en fazla kurumlar vergisi ödeyen 100 mükellef sıralamasında Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş, ve en yüksek değerde ihracat yaparak döviz girdisi gerçekleştiren

şirketler sıralamasında ise OYAK Renault Otomobil Fabrikaları-Bursa Şubesi ilk sırayı aldı.

(EY-OMR-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Kabine Toplantısı sonrası yeni anayasa mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Kabine Toplantısı sonrası yeni anayasa mesajı

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title