Haberler

14. Etürkiye Ödülleri" Töreni

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, dijitalleşmenin sadece iş dünyasının değil kamunun da dönüşümünde de önemli bir itici güç olduğunu belirterek, "Dijitalleşen ekonomi içerisinde dijital devletin varlığı büyük önem taşıyor.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, dijitalleşmenin sadece iş dünyasının değil kamunun da dönüşümünde de önemli bir itici güç olduğunu belirterek, "Dijitalleşen ekonomi içerisinde dijital devletin varlığı büyük önem taşıyor." dedi.

TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen "14. eTürkiye (eTR) Ödülleri" töreni TBMM'de gerçekleştirildi.

Bilecik, burada yaptığı konuşmada, TBMM'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve minnetle andığını belirterek, Atatürk'ün manevi şahsiyetine saygısızlık içeren, özellikle son günlerde çeşitli medya kuruluşlarında ortaya çıkan her türlü söz ve davranışı şiddetle kınadıklarını vurguladı.

Zamanın, eskiye göre çok daha hızlı aktığı bir çağda yaşandığına dikkati çeken Bilecik, teknoloji ve dijitalleşmenin, bu akış hızının neredeyse en önemli tetikleyicileri olduğunu dile getirdi.

Günümüzde dijitalleşmenin, kamu ve özel ayrımı olmaksızın tüm sektörlerde önemli bir dönüşüm sağladığını ifade eden Bilecik, bilgi teknolojileri alanındaki gelişmelerin iş yapış şekillerini baştan aşağı değiştirdiğini kaydetti.

Eskiden günler alan üretim işlemlerinin, artık dakikalara hatta saniyelere indiğine işaret eden Bilecik, müşteri işlemlerinin kontrollü bir şekilde 7/24 memnuniyetle yapılabildiğini, çözüm ve hizmet geliştirme kapasitesinin ise olağanüstü seviyelere geldiğini belirtti.

Bununla birlikte dijitalleşmenin, teknoloji kullanımının artırılmasıyla sağlanabileceği yanılgısının da oluştuğunu vurgulayan Bilecik, şöyle devam etti:

"Teknolojiyi kullanmak, dijitalleşme için yeterli sanılabiliyor. Oysa dijitalleşme, teknoloji kullanımını içeren ancak onunla sınırlı kalmayan bir kavram, adeta bir kültür, sanki başlı başına da bir zihniyet. Dijital değişim, rekabet avantajını sağlayacak, verimlilik ve büyüme getirecek inovatif iş modelleri, ürünler, hizmetler ve müşteri deneyimlere yaratmaktan geçiyor. Artan müşteri beklentileri, verimlilik ve rekabet baskısı, yenilikçi fikirlere fazlasıyla yatırım yapmayı da beraberinde getiriyor. TÜSİAD olarak biz de bu anlayışla dijital ekonomiyi çalışmalarımızın tam anlamıyla merkezine almış vaziyetteyiz. Teknoloji konusundaki çalışmalarımızın geçmişine baktığımız zaman bir hayli eskiye dayandığını da çok büyük bir mutlulukla söyleyebilirim. Çünkü fevkalade iyi biliyoruz ki dijitalleşme sadece iş dünyasının değil kamunun da dönüşümünde çok daha önemli bir itici güçtür. Dijitalleşen ekonomi içerisinde dijital devletin varlığı büyük önem taşıyor. Gelirler, harcama ve istihdam hacmi dikkate alındığında kamu, ekonomideki en önemli aktörlerden birisi konumuna geliyor."

Toplumsal hayatta ve iş yaşamında dijitalleşmenin gelişmesiyle bireylerin ve iş dünyasının dijital devlet yönünde beklentilerini yükseltmesinin de kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken Bilecik, bu beklentiyi karşılamanın, kamu yönetimi anlayışının ve performansının gelişiminde çok önemli bir aşama olacağına inandıklarını söyledi.

Kamu yönetiminde vatandaş odaklı yaklaşımdan, vatandaşın yönlendirici olduğu bir yaklaşıma doğru bir dönem yaşandığını ifade eden Bilecik, "Dijital teknolojiler, hedeflenen daha açık, katılımcı, yenilikçi bir kamu yönetimi yolunda en önemli kolaylaştırıcı unsurların başında hatta konumunda. Çünkü dijital katılımcı modeller sayesinde kamunun politika oluşturma, hizmet tasarımı ve sunumu süreçlerinde vatandaşların, iş dünyasının ve sivil toplum örgütlerinin katkılarının daha etkin bir şekilde alınabileceğini görüyoruz." dedi.

Bu vesileyle daha yenilikçi ve çözüm odaklı eylemlerin de hayata geçirilebileceğine tanık olduklarını belirten Bilecik, ülkelerin, devlet stratejilerini oluştururken kamu yönetiminin tamamında veri temelli bir kültürün yerleşmesinin, açık veriler ile şeffaf ve iyi hizmetin verilmesinin önem taşıdığını dile getirdi.

Erol Bilecik, "Devletin düzenleyici ve yasa yapma kapasitesinin, hem dijital teknolojilerden azami ölçüde yararlanmak, hem de güvenlik ve mahremiyetle ilgili riskleri yönetmek için etkili bir şekilde kullanılması, tavsiye edilen stratejiler arasında fazlasıyla yer alıyor." diye konuştu.

Daha fazla motive olarak bu gelişim istikametinin, gelecekteki daha önemli hedefler doğrultusunda sürdürülmesinin önemine işaret eden Bilecik, "Bu noktada kamuda e-dönüşüme liderlik edenlerin rolü fazlasıyla öne çıkıyor. e-Devleti sadece verimlilik için değil daha şeffaf ve hesap verebilir, daha yenilikçi, katılımcı ve kapsayıcı, güvenilir bir devlet için temel bir unsur olarak görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşebilmesi, toplumun geniş kesimlerinin bilişim teknolojileri sektöründeki ürün ve hizmetlerden eşit biçimde yararlanmasıyla ve dijital uçurumun azaltılmasıyla ancak mümkündür." ifadesini kullanan Bilecik, bunun ise internet okur yazarlığının artırılmasıyla, eğitim ve toplumsal becerilerin geliştirilmesiyle doğru orantılı olduğunu belirtti.

Ödüller

Konuşmanın ardından ödül töreninde finale kalan kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerine, tescil belgeleri TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ve TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı tarafından verildi.

Yapılan oylama sonucunda, Küçük Ölçekli Belediye kategorisinde Artvin Belediyesi "Engelsiz Belediye (İYİBu)" projesiyle, Orta Ölçekli Belediye kategorisinde Süleymanpaşa Belediyesi "Yapay Zeka Destekli Mutlukent" projesiyle, Büyük Ölçekli Belediye kategorisinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi "Mobil Çevre Denetim Sistemi" projesiyle ödüle layık görüldü.

Kamudan Kamuya Hizmetler kategorisinde Orman Genel Müdürlüğü ORDEP projesiyle, Kamudan İş Dünyasına Hizmetler kategorisinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü İRİS projesiyle, Kamudan Vatandaşa Hizmetler kategorisinde de Sağlık Bakanlığı Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM), eTR ödülü aldı.

Öte yandan tören için Konya'dan gelen ekip, program sonunda TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın'a Kürtçe ve Türkçe "Mesnevi" hediye etti.

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Kemal Atatürk Ahmet Aydın Bilecik Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title