Haberler

Öğrencilerden Çevreci Buluş

İzmir Özel Türk Koleji Öğrencileri Fen Zümresi Başkanı Füsun Külahçıoğlu Önderliğinde İlginç Bir Projeye İmza Attı. Evsel Atıkların Geri Dönüşümü Konusunda Bir Çalışma Yapan Öğrenciler Yemek Fabrikaları, Okul Yemekhaneleri, Kışlalar Gibi Yerlerden Elde Edilen Çok Miktardaki Sebze ve Meyve Atıklarını Değerlendirilerek Elde Ettikleri Kompost ile Yanan Ormanlık Alanları Yeniden Yeşillendirmeyi...

İzmir Özel Türk Koleji öğrencileri Fen Zümresi Başkanı Füsun Külahçıoğlu önderliğinde ilginç bir projeye imza attı. Evsel atıkların geri dönüşümü konusunda bir çalışma yapan öğrenciler yemek fabrikaları, okul yemekhaneleri, kışlalar gibi yerlerden elde edilen çok miktardaki sebze ve meyve atıklarını değerlendirilerek elde ettikleri kompost ile yanan ormanlık alanları yeniden yeşillendirmeyi, verimsiz toprakları verimli hale getirmeyi amaçladı.

Çevrelerinde çok fazla evsel atık olduğunu fark eden öğrenciler ilginç bir proje geliştirdi. Fen Zümresi Başkanı Füsun Külahçıoğlu önderliğinde okulun yemekhanesinde 10 günlük bir çalışma yapan öğrenciler, çalışma sonucu temin edilen sebze ve meyve artıkları ile çim artıklarını çürüterek verimli bir organik madde olan kompost elde etti. Proje çalışmaları sonucu elde ettikleri kompost oluşumunu toprağın verimliliğini arttırmak ve yanan orman alanlarının bozulan organik yapısının düzeltilmesi için kullanmayı amaçlayan öğrenciler, Ege Orman Vakfı ile iletişime geçti. Fen Zümresi Başkanı Füsun Külahçıoğlu, öğrencilerin ilk etapta okul yemekhanesinden 10 günde elde ettikleri besin artıkları üzerinde çalışarak 3 metre küp kompost elde ettiklerini, 3 metre küp kompost ile ise 2.5 metre karelik ormanlık alanı verimli hale getirebildiklerini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesinin 1 ayda 72 bin ton atık topladığını öğrendiklerini belirten Külapçıoğlu, "Bu rakamın da en az 60 bin tonunun evsel atık olacağını hesapladık. 60 bin tondan 20 bin ton kompost elde edilir. Bununla da 1 ayda 200 bin metrakarelik alan orman alanı ıslah edilebilir. Küresel ısınmaya neden olan karbondioksit artışını azaltmanın bir yolu da evsel atıkların geri kazanımıdır. Biz bu nedenle bu projeyi hayata geçirdik" diye konuştu.

İTK ilköğretim okulu öğrencilerinin bu proje çalışması Ege Orman Vakfı yetkililerinin de dikkatini çekti. İTK'lı öğrenciler şimdi ilk etapta sembolik miktar elde ettikleri kompostu Ege Orman Vakfı aracılığı ile Menderes Oğlananası mevkiinde bulunan Ege Orman Vakfının zeytinlik alanında değerlendirecek. Öğrenciler bu proje ile 10 günlük sebze ve meyve atığı ile elde edilen kompostun toprak verimliliğine ne kadar katkı sağlayacağını hesaplayacak. Uzun vadede bazı büyük kuruluşlarla, belediyelerin dikkatini çekerek kompostu toprağın zenginleştirilmesi ve yanan orman alanlarının yeniden yeşillenmesi için kullanmayı hedefleyen İTK öğrencileri, bu çalışma sayesinde küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarını en aza indirmeye katkı sağlamayı hedefliyor. Projelerini Pembe Salon'da arkadaşlarına ve okul yönetimine sunan öğrenciler büyük alkış aldı. İTK Genel Müdürü Oğuz Tatış, proje çalışmalarında günceli ve sosyal konuları takip eden, topluma katkı sağlayacak konular seçen öğrencilerini ve eğitim kadrosunu tebrik etti. Proje sunumu Ege Orman Vakfından gelen yetkililerde izledi.

(YK)

04.01.2007 14:39 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title