Haberler

Nsa Araştırma Komisyonu Başkanı İstifa Etti

Abd Ulusal Güvenlik Dairesi NSA'in eski sistem analisti Edward Snowden, geçen yıl, başta NSA olmak üzere Amerikan istihbarat birimlerinin Almanya Başbakanı Angela Merkel'i ve çok sayıda başka politikacıyı dinlediği ortaya çıktı.

Abd Ulusal Güvenlik Dairesi NSA'in eski sistem analisti Edward Snowden, geçen yıl, başta NSA olmak üzere Amerikan istihbarat birimlerinin Almanya Başbakanı Angela Merkel'i ve çok sayıda başka politikacıyı dinlediği ortaya çıktı. Büyük yankı uyandıran bu açıklama ardından Snowden, Rusya'ya sığındı. Almanya'da geçen yılın en çok konuşulan belgeler üzerine dinleme ve izlemelerin boyutunun ortaya çıkarılması için Alman Federal Meclisi'nde bundan bir süre önce bir araştırma komisyonu kuruldu. Bu komisyonun başına iktidarın en büyük ortağı CDU'dan Clemens Binninger, dijital casusluğa ve gizli dinlemelere karşı önlemler hakkında tavsiyelerde bulunmak üzere Ulusal Güvenlik Dairesi Araştırma Komisyonu Başkanlığı'na getirildi.

Tüm partilerin oy birliği ile kurulan ve 2 yıllık araştırma süresi öngörülen komisyonda uzmanlar, bilirkişiler ve hukukçuların görüşlerinin alınması hedeflendi. Geçen hafta ilk toplantısını yapan komisyon ikinci kez toplandı. Alman televizyonları ve Amerika'nın Sesi Radyosu, tartışmalar üzerine NSA Araştırma Komisyonu Başkanı Clemens Binninger'in sürpriz kararla istifa ettiğini bildirdi. Binninger, yaptığı açıklamada, muhalefet temsilcilerinin çalışmaların daha başında Edward Snowden'in komisyon tarafından tanık olarak dinlenmesine odaklandıklarını ve konunun genel boyutunu göz ardı ettiklerini öne sürdü. Binninger, bu tarz bir yaklaşımla başarılı bir araştırmanın ortaya çıkamayacağını öne sürdü. Komisyonda yer alan muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti temsilcileri skandalın aydınlatılması için Edward Snowden'in ifade vermesi için yazılı teklifte bulunduğu ifade edildi.

Geçen Kasım ayında Snowden ile sığındığı Moskova'da buluşan Yeşiller Partisi İç politika uzmanı ve NSA Komisyonu üyesi Hans-Christian Ströbele, olayın aydınlatılması için eski ajanın tanık olarak dinlenmesinin şart olduğunu belirtti bunun telekonferans yöntemiyle veya yazılı olarak da yapılabileceğini duyurdu. Birlik Partileri CDUCSU temsilcileri, Rusya'da sığınmacı statüsünde olan Snowden'ın Alman vatandaşı olmadığı için ifadesinin alınmasının hukuki açıdan imkansız olduğunu savunuyor.

Başbakan Angela Merkel'in Snowden'in dinlenmesine kesinlikle karşı olduğu ve bu nedenle Binninger'i görevinden ayrılmaya zorladığı öne sürüldü. Merkel'in, kısa süre önce NSA'in hakkında tuttuğu dosyaları görmek için ABD'nin Berlin Büyükelçiliği üzerinden yaptığı isteğe yanıt vermediği ortaya çıktı. Der Spiegel dergisi geçen hafta NSA'nın Angela Merkel'le ilgili olarak toplam 300'den fazla bilgiyi kayıtlara geçirildiğini yazmıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Edward Snowden Angela Merkel Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title