Haberler

NATO'nun Afganistan'dan Çekilme Tarihi Yok

NATO'nun Şu Anda Süregelen En Büyük Askeri Operasyonu Olan Afganistan'dan Çekilme Kararı Takvime Değil Ülkedeki Koşullara Bağlı Olacak.

NATO'nun şu anda süregelen en büyük askeri operasyonu olan Afganistan'dan çekilme kararı takvime değil ülkedeki koşullara bağlı olacak.

İ

İrem Köker İstanbul'dan

bildiriyorstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Afganistan'dan çekilmek için herhangi bir tarih yok. İşimizin 2011 yılına kadar bitmiş olacağını sanmıyorum. Bu tarihte ancak Afganistan'da yürüttüğümüz askeri misyonun kapsamlı bir gözden geçirmesini yapabiliriz diye konuştu.   

NATO'nun Afganistan'da operasyonu, Savunma Bakanları'nın İstanbul'daki Gayriresmi Toplantısı'nın ana gündem maddelerinden birini oluşturdu. 

Toplantılarda gerek NATO yetkilileri gerekse de üye ülke savunma bakanları, Afgan güçlerin eğitimi için destek talebinde bulundu. ABD'nin Temmuz 2011'de Afganistan'dan çekilmeye başlayacağı yönündeki açıklaması da bir diğer tartışılan konu oldu.

Rasmussen basın toplantısında ABD'nin 2011'de çekilme kararıyla ilgili bir soru üzerine, "Afganistan'dan çekilme takvime değil oluşan koşullara bağlı olacak. 2011 yılında buradaki askeri varlığımızı kademeli olarak değiştireceğimiz bir konumda olacağımızı umuyorum. Bu konuda iyimserim" diye konuştu.   

EK ASKER TALEBİ KARŞILANDI

Afganistan'daki NATO güçlerinin Komutanı General Stanley McChrystal'in talep ettiği 40,000 kişilik ek askerin karşılandığını ifade eden Rasmussen, eğitmen gönderilmesi gerekliliğinin bir kez daha altını çizdi.

"Şu anda ordunun eğitimi için 60'ın, polisin eğitimi içinse 100'ün üzerinde ekibimiz bulunuyor. Ancak daha fazlası gerekiyor. Hem de çok. Bugün ISAF'a mensup 44 ülkeyi konuyu derinlemesine inceleyip, eğitim misyonu için gerek mevcut katkıları çerçevesinde gerekse de ihtiyaç duyulması halinde daha fazlasını göndererek neler yapabileceklerine bakmaya teşvik ettim" diye konuşan Rasmussen, gereken eğitmen sayısının 1,300 civarında olduğunu ifade etti.

Bu hafta içinde yaptığı açıklamada NATO Genel Sekreteri, eğitim için 2 bin ile 2 bin 400 civarında eğitimciye daha ihtiyaç olduğunu söylemişti.

GATES ANKARA'DA

Benzer bir talebi ABD Savunma Bakanı Robert Gates de dile getirdi. Basın toplantısında Rasmussen'den sonra söz alan Gates, "Daha fazla eğitimciye ihtiyaç var ve bu hemen karşılanmalı. İttifak üyelerinden, Afgan ordusu ve polisi için uzun zamandır talep edilen binlerce yeni eğitmen ve danışman ihtiyacını karşılamalarını istedim" diye konuştu.

Gates, basın toplantısında herhangi bir rakam telaffuz etmemesine karşın Amerikalı yetkililer, Savunma Bakanı'nın dün akşam düzenlenen akşam yemeğinde 4 bin eğitmene ihtiyacı olduğunu söylediğini belirtti.

Yapılan bu çağrılara ilk yanıt veren ülkelerden biri Fransa oldu. Fransız yetkililer, Afganistan'a 80 adet eğitmen gönderileceğini açıkladı.

NATO'nun eğitime katkı beklediği ülkelerden birisi de Türkiye. Bu konunun NATO toplantısının ardından Ankara'ya geçen Gates'in başkentteki temaslarında da ele alınması bekleniyor.

Gates, yarın Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile görüşecek. Türkiye'nin ISAF kapsamında şu anda Afganistan'da eğitim amaçlı 1,000'in üzerinde askeri bulunuyor.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title