Haberler
BBC

Müdürünüz İşe Çıplak Gelmenizi İsteyebilir mi? İş Yerindeki Giyim Kuralları Tartışılıyor

Güncelleme:

Bir müdür, "Pazartesi itibariyle herkesin işe çıplak gelmesini istiyorum." diyebilir mi? İş yerlerindeki giyim kuralları; baskıcı, cinsiyetçi, ayrımcı olmak gibi kimi sıkıntılar barındırıyor.

Son zamanlar çalışanların dövmeleri, başörtüleri, dini sembol içeren takıları ya da topuklu ayakkabıları yüzünden işlerinden kovulduğuna tanık olduk, bu konuların haberlerde tartışıldığını gördük. Bu da bir işverenin çalışanından neler talep edebileceği sorusunu ortaya çıkarıyor. İşverenlerin istediği gibi bir kıyafet kuralı getirmesi mantıklı mı?

BAZI MESLEKLER İÇİN NORMAL

Tabii ki Disneyland'da çalışıyorsanız, oyuncuysanız ya da bir doktorsanız giymeniz gereken kıyafetin ne olduğu belli olabilir. Cambridgeli filozof Clare Chambers, polis, cankurtaran ya da otelde çalışanlar gibi bazı mesleğe sahip olanların topluluk içinde fark edilmesinin istenebileceğini aktarıyor.

Ancak Chambers profesyonel bir kıyafete dair kuralların belirlenmeye başlamasının daha sakıncalı olduğunu aktarıyor. Mesela kısa şort giymeyin, saçınızı at kuyruğu bağlamayın ya da ceket giyin gibi.

"TOPUKLU AYAKKABI TALEP ETMEK CİNSİYETÇİ"

Clare Chambers'a göre böyle bir durumda sorulması gereken iki soru var: Kıyafetle ilgili bu kurallar zarar veriyor ya da rahatsız ediyor mu? İkincisi ayrımcılık ya da baskı uyguluyor mu? Böyle düşünüldüğünde kadınlardan topuklu ayakkabı giymesini istemektense erkeklerden kravat takmalarını istemek daha az karşı çıkılabilecek bir durum:

"Erkeklerden kravat takmalarını istemek cinsiyetçi ancak baskıcı değil. Rahatsız edici olsa da bedene çok zarar vermiyor. Ancak kadınlardan topuklu ayakkabı giymelerini istemek baskıcı. Aynı zamanda vücutlarının objeleştirilmesini amaçladığı için cinsiyetçi."

KAMU KURULUŞLARI İÇİN GEREKLİ OLABİLİR

Aynı zamanda şirketin özel ya da kamu sektöründe olup olmadığı da önemli. Kamu sektöründe çalışanların belirli sınıfsal grupları dışlamaması için aynı kıyafetleri giymesi gerekebilir.

Erkeklerden sakallarını kesmelerini istemek de bazı dini ve kültürel değerlere karşı gelebilir. Küçük bir haç takmanın çok rahatsız edici olduğunu söyleyemeyiz.

BURKA KONUSU TARTIŞMALI

Bazıları bir öğretmenin burka takmasına karşı çıksa da bu dünyanın birçok yerinde çok yaygın. Kimilerine göre burka ataerkil toplum yapısının bir zorlaması kimilerine göre ise kadınların bunu seçme özgürlüğü demek.

London School of Economics'ten filozof Anne Phillips ise böyle bir düşünce yapısının yanlış olduğunu ortaya koyuyor: Burka ile mini etek arasında bu noktada bir ayrım yaratmak zor olabilir. Bu yüzden çalışanlar üzerinde kıyafet kodlarını zorunlu tutmak daha gün geçtikçe çok kızgınlık ortaya çıkarıyor.

BBC

Disneyland Komik - İlginç Yaşam Dünya Haberler

500

Yorumlar (8)

.:

Yaz kızım 50 torba çimento.

8
3
yanıtYanıtla
ismet:

çok güzel bir haber. ya allah aşkına 657 devlet memurları kanununda mevcut olan kılık kıyafet yönetmenliği, 2002 yılından sonra sendikaların aldıkları kararların altında ezilerek yok olmuştuur. devletin kanunumu ağır olmalı yoksa sendikanın almış olduğu kararmı baskın olmalı, devlet dairelerinde kılık kıyafet diye bir olay kalmadığı gibi (isteyen istediği kılıkta: sakallı, saç uzun bandajla bağlı, streç pantolonlu) okullarda öğrencilere uygulanması gereken kılık kıyafet bile uygulanamaz oldu.

6
5
yanıtYanıtla
Adınızı Yazınismet:

öğrencilerin bütün vücüdünü saran streç pantolon, burunlarında, dudaklarında, kaşlarında prsing ler göbek gözükür durumda öğrencilerede kılık kıyafet uygulaması yapılamıyor lütfen kanun yapıcılar yaptığınız kanunların uygulanıp uygulanmadığınıda takip ediniz. ne memur belli ne öğretmen nede öğrenci buna bir çözüm bulun lütfen.

7
1
yanıtYanıtla
birisi:

pijamayla gelsek daha iyi olur sabah sabah giyinme derdinden kurtuluruz haah hah haaa

2
3
yanıtYanıtla
tuba erdoğan:

çok doğru ben çalışan olarak kıyafetlerde bir düzen olmalı okullar hele çok berbat olmuş okula mı gidiyor yoksa partiyemi belli deyil

4
0
yanıtYanıtla
drdnl:

herkese işe okula çıplak gitme zorunluluğu getirilmeli

0
4
yanıtYanıtla
neme lazım:

Ben okula çıplak gelsem sen ülkeyi terk edersin :))

yanıt3
yanıt0
.............:

ISTEYEMEZ!

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title