Haberler

Milli Eğitim Bakanı Çelik: "Küreselleşme Türk Solunu Şaşkına Döndürdü"

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Küreselleşmeye Karşı Çıkmanın Yer Çekimine Karşı Çıkmakla Eş Anlamlı" Olduğunu Belirterek, Bu Süreçte Özellikle Yabancı Sermaye Karşı Çıkan Türk Solunun Şaşkına Döndüğünü İfade Etti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, küreselleşmeye karşı çıkmanın -30 derecede yaşamak zorunda olan birinin "kahrolsun soğuk" sloganı atmasına benzetirken, özellikle Türk solunun küreselleşme sürecinde "şaşkına döndüğünü" söyledi. Çelik, Yola enternasyonal şarkılarla başladılar sığ bir ulusalcılıkta karar verdiler. Türkiye'ye adeta bir ipekböceği politikası izlettirilmek isteniyor. İpekböceği kozasını örer ondan sonra içinde ölür. Kimsenin Türkiye'ye bunu yapmaya hakkı yok" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ankara Özel Okullar Derneği tarafından Hilton Otel'de düzenlenen "Küreselleşme ve AB Sürecinde Eğitim" başlıklı bir konferans verdi.

Küreselleşmenin 20-25 yıldır gündemde olduğunu kaydeden Çelik, küreselleşme ifadesinin dünyanın fiziki yapısına ilişkin bir değişiklik değil, insanların düşünüş yapısı, üretim şekli, ekonomik güçlerin değişikliği ve iletişim teknolojisindeki ilerlemeler olduğunu söyledi. "Küreselleşme fiziki değil manevi bir süreçtir" diyen Çelik, küreselleşme felsefesi temelinde Diyojen'in "Ben kozmopolitim" ifadesi yattığını kaydetti.

Küreselleşmenin ağırlıklı olarak "yeryüzünde malların, sermayenin, üretim faktörlerinin serbest dolaşımı" diye tanımlandığını işaret eden Çelik, özellikle ulaşım ve iletişim konusundaki gelişmelerle küreselleşme sürecinin dünyayı küçük bir köy haline getirdiğini söyledi.

Çelik, küreselleşmeyi göz ardı ederek gençliğini yetiştiren bir ülkenin boşa kürek çekeceğini belirterek, Bakanlık olarak müfredat ve OKS kaldırarak getirdikleri yeni sistemle temel amaçlardan birinin küreselleşmeyi ayak uydurmak olduğunun altını çizdi.

Küreselleşme sürecinde işçi tanımının "bilgi işçisi" tanımına dönüştüğünü ifade eden Çelik, "Küresel dünyada rekabet edebilmemiz için iyi yabancı dil bilen, bilişim teknolojilerini avucunun içi gibi bilen bir nesil lazım" dedi.

TÜRK SOLU ŞAŞKINA DÖNDÜ

Küreselleşmeye karşı reddedici tavır takınanları eleştiren Çelik, küreselleşmeyi kabullenmeyen anlayışı Ağrı'da Erzurum'da -30 derecede yaşayan bir insanın "kahrolsun soğuk" demesine benzeterek, "Kahrolsun soğuk sloganı sizi üşümekten alımı koyacak. Bunun yerine tedbir almalısınız" dedi.

BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan'ın "küreselleşmeye karşı çıkmak yer çekimine karşı çıkmakla eş anlamlı" dediğini ifade eden Çelik, kendisinin de bu görüşe katıldığını söyledi. Türk milletinin, devletinin "küreselleşmenin pasif bir nesnesi mi yoksa yönlendiricisi mi olacağına" karar vermesi gerektiğini kaydeden Çelik, küreselleşme karşıtlarını özellikle de Türk solunu ironik bir dille eleştirdi. Çelik, "İstemezükçü bir anlayışla dünyada, AB'de yerinizi alamazsınız. Biz muz cumhuriyeti değiliz. Özelleştirme ihalelerine yabancı sermayenin gelip girmesine karşı çıkılıyor. Küreselleşme karşı özellikle Türk solu büyük bir şaşkınlık içinde. Yola enternasyonal şarkılarla başladılar sığ bir ulusalcılıkta karar verdiler. Türkiye'ye adeta bir ipekböceği politikası izlettirilmek isteniyor. İpekböceği kozasını örer ondan sonra içinde ölür. Kimsenin Türkiye'ye bunu yapmaya hakkı yok" dedi.

Çelik, toplantıda bulunan öğrencilere küreselleşmeyi gözardı etmeden kendilerini geliştirmeleri yönündeki tavsiyesiyle sözlerine son verdi.

Çelik, toplantıdan çıkışta gazetecilerin ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın OKS'nin yerine getirilen yeni sistemi eleştiren sözlerinin hatırlatılması üzerine gelen görüşleri 10 Nisan 2007 tarihine kadar alacaklarını ve değerlendireceklerini söyledi. Çelik, Yarımağan'ın görüşlerine yanıt vermek istemeyerek, "Ben her gün OKS ile ilgili değişik kesimlerden gelecek görüşlere cevap verecek değilim" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title