Haberler

Mılıband-babacan Ortak Basın Toplantısı

Kuzey Irak'la Temaslarda Kritik Eşiğin Aşıldığını ve Görüşmelerin Rutine Dönüştüğünü Söyleyen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İlişkilerde Güvenin İnşasında PKK'ya Karşı Söylemlerin ve Somut Adımların Önemli Olduğunu Belirtti.

Kuzey Irak'la temaslarda kritik eşiğin aşıldığını ve görüşmelerin rutine dönüştüğünü söyleyen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ilişkilerde güvenin inşasında PKK'ya karşı söylemlerin ve somut adımların önemli olduğunu belirtti.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in Türkiye ziyareti nedeniyle Ankara'da bulunan Dışişleri Bakanı David Miliband, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ı ziyaret etti. Irak, İsrail-Filistin barış süreci, Lübnan, Kıbrıs ve Pakistan'da yaşanan gelişmelerin ele alındığı 3 saate yakın süren toplantının ardından Babacan ve Miliband ortak bir basın açıklaması yaptı.

Bakan Babacan, "majesteleri" diye hitap ettiği Kraliçe'nin ziyaretinin iki ülke ilişkileri açısından son derece önemli ve anlamlı olduğunu kaydederek, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin tam anlamıyla taçlandırılmasıdır. Önümüzdeki dönem için güven verici ve ışık tutucu" dedi.

Ekonomik, ticari, siyasi, kültürel alanında süren ilişkilere değinen Bakan Babacan, geçen yıl Kasım ayında imzalanan stratejik ortaklık belgesini hatırlatarak, "Terörle mücadele konusunda kapsamlı işbirliğinin gerekliliğini tekrar vurguladık" diye konuştu.

İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğe teşekkür eden Babacan, çevre ve iklim değişikliği, bin yıllık kalkınma hedefleri gibi konularda da birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Miliband ise "Kraliçenin ziyareti ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin derinleşmesinde sembolik bir anlam taşıyor" diyerek ekonomik, kültürel, eğitim, turizm başta olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirileceğini belirtti. Toplantıda terör ve iklim değişikliği konularında özel diyalog süreci başlatma kararı aldıklarını açıklayan Miliband, "Türkiye'nin tam üyelik sürecinde hızlı bir şekilde ilerlemesi için tam desteğimizle arkasındayız" diyerek AB sürecini desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

Afganistan, Irak, bin yıllık kalkınma hedefleri, Ortadoğu barış süreci konularında birlikte hareket ettiklerini ifade eden Miliband işbirliğinin süreceğini vurguladı.

"AKDENİZ İÇİN BİRLİK AB'NİN GENİŞLEME PLANINA ALTERNATİF DEĞİL" Türkiye'nin AB üyeliğine muhalif Fransa'nın getirdiği Akdeniz İçin Birlik Süreci'nin AB'ye alternatif oluşturup oluşturmadığı sorusu üzerine Miliband, "Akdeniz için Birlik Avrupa için faydalı bir proje olmalı. Ancak kesinlikle AB'nin genişleme planına alternatif olamaz. AB genişleme süreci bir taraftan devam edecek" dedi.

Miliband, PKK konusunda Avrupa'dan yeterli desteği sağlamayan ülkelerin olduğunun söylenmesi üzerine, "Biz İngiltere olarak PKK'yı terörist bir organizasyon olarak tanıyoruz. Ve Avrupa'daki aktivitelerinin yasaklanması için gerekenin yasalar çerçevesinde yapılması kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.

Babacan ise Avrupa'da temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra sermayenin de serbestçe dolaşabildiğini hatırlatarak, kötü niyetli örgütlere fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi. "Teröristle iyi niyetliyi ayırt etme ancak uluslararası dayanışma ve yakın işbirliğiyle olur" diyen Babacan İngiltere ile önümüzdeki önemde terörle mücadele konusunda daha yakın işbirliğine geçeceklerini kaydetti.

Kuzey Irak yönetiminin bazı terör elebaşlarının kendi bölgelerine geçmelerine izin verdikleri yönündeki hatırlatma üzerine Babacan, "Kuzey Irak yönetimiyle geçen haftalarda direkt temas ve diyalog süreci başladı. Bu süreç güven inşasına bağlıdır. Güven oluşturmak için söylemler ve fiiliyat önemli. Kuzey yönetiminden ne kadar çok sözlü fiili destek görürsek diyalog ve işbirliğimiz olumlu olarak gelişecektir" şeklinde konuştu.

Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik'in Bağdat temaslarına ilişkin bir soru üzerine Babacan, "Talimatım en az ayda bir kez Irak'a gitmesi" diyerek Irak'ın geleceğini şekillendiren önemli gelişmeler yaşandığını ve Irak-ABD arasında imzalanacak ekonomik anlaşmaların taslaklarının oluşturulduğunu belirtti. "Sık sık Irak'a gidip geldiklerini göreceksiniz. Rutin olacak. Kuşkusuz bu ziyaret iki taraflı da olabilir. Ancak önemli olan sonuç olmalı. Türkiye'nin Irak'ın refah ve istikrarına vereceği katkı" diyen Babacan, yakın zamanda Iraklı yetkililerin de Ankara'ya geleceğinin sinyalini verdi.

Babacan, "Artık kuzeydeki yönetimle teması özel görmemek gerekir. Eşik aşıldı. Artık diyalogun sıklığı ve seviyesi önemli olacak" diye sözlerine devam etti.

Babacan, Özçelik'in bu seferki ziyareti kapsamında Kuzey'e geçmesinin öngörülmediğini ancak gelişmeler ışığında Kuzey Irak ya da Basra'ya hareket edebileceğini kaydetti. Basra'nın Kuveyt sınırında İngiltere, Türkiye, Kuveyt ve Irak devletlerinin ortak bir sanayi bölgesi kurmaya hazırlandıklarını belirten Babacan, bu kapsamda Basra'ya açılacak konsolosluğa önem verdiklerini ifade etti.

AK PARTİ'NİN KAPATILMA DAVASINA BİR ELEŞTİRİ DE İNGİLTERE'DEN Miliband, AK Parti'nin kapatılması halinde AB-Türkiye ilişkilerinin etkilenip etkilenmeyeceğinin sorulması üzerine, "Bu hükümet yakın zamanda büyük halk desteğiyle seçilerek iktidara geldi. Hükümet halk tarafından seçilir, yasalar tarafından değil. Tamamlanmamış bir davanın sonuçları üzerine yorum yapmak istemiyorum, ama biz halkın seçtiği hükümetin desteklenmesinden yanayız" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin Lübnan'daki krizi hatırlatarak, 'Türkiye İsrail-Suriye arasında barışı sağlamaya çalışıyor, ama Lübnansız bir barış nasıl olacak?' şeklinde soru sorması üzerine Babacan, aylardır ilgili tüm tarafların uyarıldığını hatta Başbakan Erdoğan'ın Lübnan'daki liderler ve etki sahibi ülkelerin liderleriyle telefon görüşmeleri yaptığını belirtti. "Lübnan'daki işler daha kötüye git lı. Ancak kesinlikle AB'nin genmediyse, bunda Türkiye'nin bir miktar katkısı oldu" diyen Babacan, Suriye-İsrail barışında arabuluculuk etmelerinin ön koşulunun Filistin başta olmak üzere bölgedeki diğer barış çabalarının gölgede bırakılmaması olduğunu açıkladı.

(DS-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title