Haberler

"Merkez Bankası'nın Taşınması İstanbul'u Finans Merkezi Yapmaz"

Man Finans Genel Müdürü Semih Pala, Merkez Bankası ve Kamu Bankalarının İstanbul'a Taşınmasının Kenti Finans Merkezi Yapmaya Yetmeyeceğini Bildirdi. Bunun İçin Devlet Kasasından 800 Milyon Doların Üzerinde Bir Tutarın Çıkacağını Hatırlatan Pala, Finans Merkezi Olmak İçin Finansal Göçün Dışında Başka Argümanlara Gereksinim Olduğunu Belirtti.

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması tartışması yeniden alevlenirken, özel sektörden de bu konuda karşı görüş geldi. Man Finans Genel Müdürü Semih Pala, Merkez Bankası ve kamu bankalarının İstanbul'a taşınmasının bu kenti bir finans merkezi yapmaya yetmeyeceğini bildirdi.

Taşınma için devlet kasasından 800 milyon doların üzerinde bir paranın çıkacağına işaret eden Pala, finans merkezi olmak için finansal göçün dışında başka argümanlara gereksinim bulunduğunu vurguladı.

Semih Pala yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'un finans merkezi haline getirilmesi için geliştirilen "göç politikası"nın başka ekonomik ve sosyal sorunları beraberinde getireceğini kaydetti.

Proje kapsamında birçok kurumun İstanbul'a taşınması gerektiğini hatırlatan Pala, bu kurumlar arasında başta Merkez Bankası olmak üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurumu'nun olduğuna dikkati çekti.

Birçok finans kuruluşunun İstanbul merkezli olmasına karşın Ankara'nın bürokrasi nedeniyle ağırlığını koruduğunu belirten Pala, bugüne kadar "uzaklık" mazeretiyle sektörde bir sorunun yaşanmadığına işaret etti.

-2 MİLYAR DOLAR YATIRIM GEREKİR

İstanbul'un başta ulaşım olmak üzere birçok alt yapı sorununu bünyesinde barındıran bir kent olduğunu belirten Pala, "Projenin gerçekleşmesi için ilk 5 yıl için öngörülen 2 milyar dolarlık yatırım sadece ulaşım, alt yapı masraflarını karşılayabilir. Projenin gerçekleşmesi için bu tutar yeterli değil" dedi.

-DEVLETE FATURASI 800 MİLYON DOLARI GEÇER

Projenin gerçekleşmesi için mali piyasanın yanı sıra kamunun da payına düşen harcamalar olduğunu hatırlatan Pala, proje dahilinde 800 milyon doların üzerinde bir tutarın devlet kasasından çıkacağını ve bunun yan etkilerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

    

Projenin ilk aşaması için 5 yıllık bir planın ortaya konduğuna işaret eden Pala, bu sürecin proje kapsamında planlanan taşınma, alt yapı, yapısal değişim ve dönüşümler için yeterli olmadığını belirtti. Projenin tam anlamıyla hayata geçmesi için 10-15 yıllık bir yapılanma sürecine ihtiyaç olduğunu belirten Pala, risk bazlı bir sektör için bu sürenin çok uzun olduğunu vurguladı. (ANKA)

(AES/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title