Haberler

Manisa'daki Başörtülü Öğrenciye Hakaret İddiası

Karne almaya başörtülü giden öğrenciye hakaret ettikleri iddiasıyla yargılanan bir okulun müdür yardımcısı ile 2 öğretmene 860'ar lira ceza verildi.

- Karne almaya başörtülü giden öğrenciye hakaret ettikleri iddiasıyla yargılanan bir okulun müdür yardımcısı ile 2 öğretmene 860'ar lira ceza verildi

Öğrenci velisi Mehmet Şafak'ın, karne almaya başörtülü giden kızına kıyafetinden dolayı hakaret ettiklerdini iddia ettiği müdür yardımcısı ve iki öğretmen aleyhinde açılan dava, Manisa 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

İl Cumhuriyet Başsavcılığı'nca düzenlenen iddianamede, öğretmenlerin, kişinin onur, şeref ve saygınlığına hakaretle ilgili TCK 125/1. maddesi ile kişinin dini emir ve yasaklara uygun davranmak istemesinden dolayı hakarete uğraması ya da dine göre kutsal sayılan değerlere saldırı kastıyla ilgili TCK 125/3. maddesine göre cezalandırılması istendi.

Manisa 4. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi, sanıkların, "okul kılık kıyafet yönetmeliğine uygun giyinmediğini söylemek amaçlı mağdurla konuşmak istediklerini ancak mağdurun haksız tutum ve davranışlarına karşı tepki olarak hakaret eylemini gerçekleştirdikleri" ve "mağdurun dini emir ve yasaklara uygun davranmak istemesinden dolayı ya da dine göre kutsal sayılan değerlere saldırı kastıyla hareket etmediklerinin" anlaşıldığını belirterek, sanıklara, TCK 125/1. maddesine göre 90 gün karşılığı adli para cezası verdi, TCK 125/3. maddesinden cezalandırılmaları talebini ise reddetti.

Hakim, 43 gün karşılığına (860 lira) indirdiği adli para cezasıyla ilgili, CMK'nın 231/8. maddesi gereğince "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" ve "sanıklar hakkında 5 yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasına" karar verdi.

Belirlenen sürede sanık eğitimciler temyiz yoluna gitmeyince, cezaları kesinleşti.

Öğrenci velisi Mehmet Şafak, gazetecilere açıklamada, olayın ertesi günü SBS'ye giren kızının başarılı olamadığını ileri sürerek, şunları ifade etti:

"Kızımı götürdüğüm psikolog, olaya bağlı ağır depresyon geçirdiğini söyledi. Bu durumu da raporlarla tescilledik. Bu olaya neden olanları, Milli Eğitim Bakanlığı'na da şikayet ediyorum. Bu tür hadiselerin bir daha olmaması için uğraşıyoruz. Hiçbir menfaatimiz yok. Soruşturmanın eksik ve taraflı yapıldığını düşünüyorum. Bu konuyla ilgili de ayrıca dilekçe vereceğim."

Şafak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, olayla ilgili soruşturması sonucu öğretmenlerden ikisine hiçbir yaptırımı olmayan cezalar verdiğini iddia ederek, "Mahkeme kararı, bizi bir nebze teselli etmiştir" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy ise soruşturma sonucu iki öğretmene kınama cezası verdiklerini hatırlatarak, "İşin adli sonucunu, gayriresmi yollardan öğrendim. Bize ulaşmış herhangi evrak yok. Konuyla ilgili gerekli takibatı yapıyoruz" ifadesini kulandı.

-Olay-

Veli Mehmet Şafak, geçen yıl kızının karne almaya başörtülü olarak gittiğini, kıyafetinden dolayı öğretmenlerin hakaretine uğradığını iddia etmiş, Manisa Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü'ne sorumlu öğretmenler hakkında şikayette bulunmuştu.

Şafak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de sorumluların cezalandırılması için dilekçe vermiş, soruşturma sonucu iki öğretmene kınama cezası verilmişti.

Ayrıca, Şafak'ın suç duyurusunda bulunduğu müdür yardımcısı ve 2 öğretmen hakkında dava açılmıştı. - Manisa

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Milli Eğitim Müdürlüğü Mehmet Şafak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title