Haberler

Malatya'ya Özgü 40 Endemik Bitki Bulunuyor"

Türkiye'de yetişen yaklaşık 3 bin endemik bitkiden 430'unun yayılış gösterdiği Malatya, sadece kente has 40 endemik bitkiye de ev sahipliği yapıyor.

Türkiye'de yetişen yaklaşık 3 bin endemik bitkiden 430'unun yayılış gösterdiği Malatya, sadece kente has 40 endemik bitkiye de ev sahipliği yapıyor.

Malatya'daki endemik bitkiler üzerine çalışma yapan, ayrıca keşfettiği ve tescillenen yer sasalı türüne Ornithogalum Malatyanum Mutlu adını veren İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Birol Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede bulunan bitki türlerini tespit etmek amacıyla 2002 yılından beri çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

İl sınırları içerisinde 2 bin 76 farklı türde bitki bulduklarını aktaran Mutlu, bunların arasında endemik bitkilerin de yer aldığını aktardı.

Türkiye'de yaklaşık 3 bin endemik bitki bulunduğunu aktaran Mutlu, "Bu türler içerisinde 430'u Malatya sınırları içerisinde bulunuyor. Bu 430 endemik türden 40'ı sadece Malatya içinde yayılış gösteriyor. Dünyanın başka hiç bir yerinde yayılışı olmayan türler bunlar. Bunlardan bazıları Alkanna Malatya Na Şenol-Yıldırım, Alkanna Viscudula Boiss, Campanula Peshmenii Güner, Iris Peshmeniana Güner-T. Halil, Muscari Atillae, Minuartia Aksoyi M. Koç-Hamzaoğlu, Sisymbrium Malatyanum Mutlu-Karakuş isimleriyle anılıyor." diye konuştu.

"Nesli tükenmeye yakın bir bitki"

Türlerden birine kendi keşfettiği Ornithogalum Malatyanum Mutlu ismini verdiğini aktaran Mutlu, "Ornithogalum Malatyanum Mutlu türü ildeki 11 ornithogalum türü içerisinde yapraklarında tüylerin bulunması, beyaz çiçekleri meyve ve çiçek saplarının kısa olmasıyla ayrılmaktadır. İlerleyen çalışmalarda ilin 3 farklı bölgesinde Ornithogalum Malatyanum Mutlu türünü tespit ettik. Doğada bu bitki türünün birey sayısı binden azdır. Dolayısıyla nesli tükenmeye yakın bir bitki." ifadelerini kullandı.

Ornithogalum Malatyanum Mutlu'nun Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü ile yaptıkları ortak çalışmayla korunma altına alındığını aktaran Mutlu, bitkinin yayılış gösterdiği alanın sınırlarının tespit edildiğini ve bölgelere, bitkinin korunmasıyla ilgili uyarı levhaları asıldığını söyledi.

Her geçen gün endemik türlere yenilerinin eklendiğini vurgulayan Mutlu, yörede henüz bulunmayan birçok türün var olabileceğine işaret etti.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Son anketten çarpıcı sonuçlar çıktı! Bugün seçim olsa AK Parti ikinci oluyor

Son anketten çarpıcı sonuçlar çıktı! Bugün seçim olsa AK Parti ikinci oluyor

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 15 Mayıs Çarşamba Survivor yeni bölüm! 15 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Kurban Bayramı ne zaman 2024, kaç gün kaldı? #128046 Kurban Bayramı tatili kaç gün? Bugün hangi maçlar var? #9917 Bugün maç var mı? 15 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Survivor'da haftanın 2. Eleme adayı kim oldu? Survivor'da dün ne oldu? #128250 Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 15 Mayıs dün gece deprem mi oldu? 2024 Köprü ve otoyol ücretlerine zam geldi mi? 15 Temmuz, FSM, Osmangazi ve Çanakkale Köprüsü ne kadar, kaç TL oldu? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 15 Mayıs! AZ ÖNCE İZMİR'DE DEPREM Mİ OLDU? Son dakika İzmir deprem verileri! İzmir'de ne kadar, kaç büyüklüğünde deprem oldu? Güneş'te patlama! Güneş'te patlama olursa ne olur? Güneş patlaması insanları etkiler mi? HPV aşısı ücretsiz mi? İBB ücretsiz HPV aşı başvurusu nereden, nasıl yapılır? HPV aşısı ücretsiz olacak! HPV aşısı nedir? HPV aşı başvurusu nereden yapılır? BAŞVURU EKRANI! GELİNİM MUTFAKTA 15 MAYIS 2024 İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 15 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? 15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek?
13 ilde nefes kesen operasyon! 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi

13 ilde nefes kesen operasyon! 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title