Haberler

Lefkoşa: Kktc Cumhurbaşkanı Talat'ın Pakistan Ziyareti Rum Basınında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Pakistan ziyareti Rum basınında geniş yankı buldu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Pakistan ziyareti Rum basınında geniş yankı buldu.

Fileleftheros gazetesi, "Pakistan Kartlarını Kapalı Tutuyor", "Lefkoşa Güvenceler, Talat İse Üst Düzey Temaslar Sağladı" başlık ve alt başlıklarıyla duyurduğu haberinde, Talat'ın Pakistan'da 'KKTC Cumhurbaşkanı' olarak değil de 'Kıbrıs Türk toplumu lideri' olarak kabul edilmesi için Pazar günü çok yoğun perde gerisi faaliyetler yürütüldüğünü yazdı. Gazeteye göre, perde gerisi faaliyetlere sadece Rum Yönetimi ve Yunanistan değil üçüncü ülkeler de katıldı.

Gazete, ayrıca Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulos Paşardis'in, "Kıbrıs Hükümeti, şu anda gerekli girişimlerde bulundu ve 'sahte devleti tanımama politikasında hiçbir değişiklik olmadığı' yönünde Pakistan'dan güvence aldı. Pakistan'ın güvencelerini kuşkuyla karşılamak için bir nedenimiz yok. Aynı zamanda Türk tarafının sahte devletin düzeyini yükseltme politikasıyla ilgili örgütlü çabalarını da kuşkuyla karşılamak için hiçbir nedenimiz yoktur" sözlerine de yer verdi.

Fileleftheros, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Pakistan'daki dünkü temaslarıyla ilgili KKTC Bayrak Televizyonu'ndan yayımlanan haberleri de iktibas etti. Haberde, Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aslan'ın KKTC'nin tanınması konusundaki bir soruyu yanıtlarken, "KKTC'yi resmen tanımıyor olabiliriz; ancak tam bir tanımamazlık da hüküm sürmüyor. KKTC'nin burada temsilcilikleri var. Kıbrıs Türk halkına her türlü yardıma hazırız" şeklindeki sözlerine de dikkat çekildi.

Fileleftheros gazetesi, Talat'ın Yeni Şafak gazetesiyle yaptığı röportajı ise, "Talat Konuşuyor; 'Atilla İşgal Ordusu Değil'" başlığıyla yansıttı.

"ŞOK VE ÇARESİZLİK"

Alithia gazetesi de, KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın Pakistan ziyareti haberini "Şok ve Çaresizlik", "Ziyaretin Geriye Dönüşü Olmadığı Zaman Girişimler Yapıldı", "Başkan Müşerref'in Kendisi Mehmet Ali Talat'ı Karşılıyor", "Lefkoşa'nın Bu Ciddi Gelişme Karşısındaki Açıklamaları Ciddiyetten Yoksundur" başlık ve spotlarıyla verdi.

Gazete, Mehmet Ali Talat Pakistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştirirken, Rum Sözcü Paşardis'in onu davet eden ve devlet başkanı olarak karşılayan Pakistan'a değil de Talat'a yanıt vermesinin Rum Yönetimi'nin uğradığı şok ve çaresizliğini gösterdiğini yazdı. Gazeteye göre Paşardis, Cumhurbaşkanı Talat için, "Sayın Talat bu tür ziyaretlerden zevk alır ve ona cumhurbaşkanı olarak hitap edildiğinde duygulansa da, bu kendisinin sadece Kıbrıs Türk toplumu lideri olduğu gerçeğini değiştiremez. Ankara'nın Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuzeyini tam olarak kontrol ettiği ve sayın Talat'ın rolünün istilanın ve Türkiye'nin devam eden askeri varlığı koşulları altında belirlendiği gerçeği de değişmiyor" iddialarında bulundu.

Gazete, Rum tarafı açısından olumsuz olan bu gelişme için Türkiye gazeteleri ve KKTC gazetelerinin Talat'ın Pakistan'a ziyaretiyle ilgili haberlerinde "bayram yaptığını" belirterek, Türkiye ve KKTC gazetelerinin ilgili haberlerini iktibas etti. KKTC Haberde Cumhurbaşkanı Talat'ın Yeni Şafak gazetesine açıklamalarına da yer verildi. Gazete haberi, "Talat, Annan Planı Parametreleri Çerçevesinde Bir Çözümde Israr Ediyor" başlığıyla yayımladı.

Haberi, "Anlaşmayı Katlettiler; 8 Temmuz'da Üzerinde Mutabık Kalınanları Ortadan Kaldırmak İçin Türk Planı", "Pakistan Sahte Devleti Tanımama Konusundaki Politikasında Değişiklik Olmadığı Güvencesini Verdi, Talat İse Ülkeye 'Resmi' Ziyaretine Devam Ediyor" başlık ve spotlarıyla duyuran Simerini, DİSİ Başkan vekili Averof Neofitu'nun KKTC'nin her türlü tanınma çabasıyla ilgili Türkiye ve Mehmet Ali Talat'ın girişimlerini "kabul edilmez" olarak nitelediğini yazdı. Rum yönetimini pasif kalmakla suçlayan Neofitu, "Önemli olan bu tür girişimleri nasıl durdurabileceğimizdir" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title