Haberler

İspanya'da gelenekten ticarete dönüşen "domates savaşı" -

İspanya denince akla gelen önemli kültürel etkinliklerden biri olan "domates savaşı" (La Tomatina), bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.

İspanya denince akla gelen önemli kültürel etkinliklerden biri olan "domates savaşı" (La Tomatina), bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.

Ülkenin doğusundaki Valencia kentinin yaklaşık 9 bin nüfuslu ilçesi Bunol'da 1945 yılından kalma bir gelenek olarak bilinen "domates savaşı", iki yıldır uygulanan yeni kurallarıyla ve ticari özelliğiyle dikkat çekmeye başladı.

Ekonomik krizden dolayı geçen yıl başlatılan "savaşın" yapıldığı sokağa girişte ücret alınması uygulaması bu yıl da devam etti. Güvenlik gerekçesiyle 50 binden 22 bine indirilen katılımcı sayısında yabancılara ayrılan 17 bin kişilik kontenjan için 10 avro giriş ücreti alınırken, 5 bin kontenjanı olan Bunol halkı ise geçmiş yıllarda olduğu gibi etkinliğe para ödemeden katıldı.

İspanyolların dışında Avustralyalılar, İngilizler, Japonlar, Amerikalılar, Hintililer, Hollandalılar ve Almanların başını çektiği yaklaşık 20 farklı milletten gençlerin birbirine domates attığı festivalde, güvenliği sağlamak için 190 sivil koruma görevlisi, 35 yerel polis ve jandarma görev yaptı. Helikopterle havadan da kontrolü sağlayan Bunol Belediyesi, her türlü ihtimale karşı 12 ambulans ile 14 doktor ve 16 hemşirenin görev yaptığı bir çadır sağlık ocağını hazır bulundurdu.

- Gençler 140 ton domatesi birbirine fırlattı -

Domates savaşında geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Castellon bölgesinden 6 kamyonla getirilen, ucuz ve tadı güzel olmayan toplam 140 ton domates kullanıldı. Şişe ve sert cisimle girmenin, alkollü katılmanın, tişört yırtmanın yasak olduğu domates savaşında, katılımcılara gözlerini korumaları için deniz gözlüğü takmaları ve domatesi başkasına atmadan önce elleriyle sıkarak yumuşatmaları tavsiye edildi.

- Balkonlar basına kiralandı -

Aralarında AA'nın da bulunduğu uluslararası basından büyük katılım görülen festivale 95 basın kuruluşunu akredite oldu. Ayrıca biri Hollywood filminde diğeri de Hintli bir kadın derneğinin yararına reklam amaçlı kullanılmak üzere çekimler yapıldı. Dar bir sokakta yapılan ve bir saat süren domates savaşından görüntü alınması için medya mensuplarına 6 binanın balkonu ve çatısı kişi başı 250 ila 395 avrodan kiralandı. Domateslerin bulunduğu kamyonların üzerine çıkıp görüntü almak isteyen basın mensuplarından ise bin 500 avro istendi.

Ayrıca, Bunol'da bu yıl domates savaşına ek olarak "La Tomatina Sound Festival" adı altında iki gece süren konserler verildi. Girişin 15 avro olduğu konserlere toplam 10 bin kişinin katıldığı bildirildi.

- "La Tomatina" İspanya dışına açılmak istiyor -

"La Tomatina"nın resmi sorumlusu ve Bunol Belediye Başkan Yardımcısı Rafael Perez, AA muhabirine, dünyaca ünlü festivalin Bunol halkı açısından önemini ve gelecek planlarını anlattı. Perez, şunları söyledi:

"Yaklaşık 70 yıllık bir geleneği olan bu festivali sürdürmek bizim için büyük bir gurur. Sadece İspanya'nın değil dünyanın da en büyük festivallerinden biri olmak için çalışıyoruz. La Tomatina'yı diğer festivallerden farklı kılmak istiyoruz. Dünyada bir marka yaratmak istiyoruz. Çünkü burada yılda sadece bir saat süren bir etkinlik var. La Tomatina'yı İspanya dışında farklı yerlere de taşıma arzusundayız."

Perez, "geleneğin ticarete dönüştüğü" eleştirilerini yanıtlarken, festivalden elde edilen geliri yine festivale yatırdıklarını söyledi. Perez, "Daha çok para kazandığımızda daha çok domates, daha çok ambulans satın alıyoruz. Bizim La Tomatina'nın sonunda karımız yaklaşık 50 bin avro" diye konuştu.

Gazetecilerin görüntü almak için kullandığı noktalara kira ödemesini konusunda ise Perez, "Basının para ödemesi konusu farklı. Çünkü belediye binasında yerimiz yok ve mecburen özel evlerden balkonlarını kiralamalarını istiyoruz. Bu da paralı olmalı ve festivalin değeri kadar para alınıyor. Formula 1 yarışında bir balkon kiralamaya kalkarsanız 3 bin avro ödersiniz. Biz de festivaller arasında Şampiyonlar Ligi'nde oynuyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Valencia İspanya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Sergen Yalçın Beşiktaş'a mı geliyor? #9917 Sergen Yalçın Beşiktaş ile anlaştı mı? 1 Dolar alış ve satış ne kadar? Kapalıçarşı Dolar fiyatı ne kadar? CANLI Dolar kuru! ANKET GELDİ: AK Parti neden kaybetti? AK Parti yerel seçimde neden oy kaybetti, ilk sırada ne var? #128204 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü okullar tatil olacak mı? Kabine Toplantısı ne zaman, saat kaçta? 29 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Anneler gününe özel sözler neler? Anneler günü için anlamlı, kısa mesajlar! Anneler Günü hediye fikirleri neler? #128144 El yapımı anneler günü hediyesi ne yapılır? Anneler Günü Hediyesi ne olur? Şehmus Özer kimdir, neden öldü? Şehmus Özer hangi takımlarda oynadı? 29-30 Nisan Bursa'da elektrik kesintisi olacak mı? Bursa'da hangi mahallede, nerede elektrik kesintisi olacak? Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında ne oldu? Ankaraspor- Nazilli Belediyespor maçında şike mi oldu? Hangi ülkede İspanyolca konuşan sayısı daha fazladır? Kim Milyoner Olmak İster'de soruldu; Meksika, Arjantin, İspanya... Anneler Günü ne zaman, kaç gün kaldı? #128144 2024 Anneler Günü hangi güne denk geliyor? Aycan Yanaç sevgilisini kimle yakaladı? Aycan Yanaç olayı nedir, sevgilisi ne yaptı? Kobra Murat kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Kobra Murat kaç yaşında, nereli? Kobra Murat biyografisi! Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım evleniyor mu? #128141 Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım ne zaman evlenecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title