Haberler

Ktü Farabi Hastanesi Organ Naklinde Aşama Kaydetti

Karadeniz Teknik Üniversitesi (Ktü) Farabi Hastanesi Başhekimi Doç.dr. Haluk Uluutku, Sağlık Bakanlığı'ndan Gerekli İzinlerin Alınmasının Ardından Hastanede Organ Transplantasyonlarını Yapmaya Başlayacaklarını Belirterek Bunun En Geç Yaz Aylarında Başlayacağını Söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Haluk Uluutku, Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin alınmasının ardından hastanede organ transplantasyonlarını yapmaya başlayacaklarını belirterek bunun en geç yaz aylarında başlayacağını söyledi.

Başhekim Uluutku, hastane bünyesinde kurulan Organ Nakli Koordinatörlüğü'nün çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere Doç.Dr. Murat Topbaş ve Yrd.Doç.Dr. Serdar Türkyılmaz'la birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Organ Nakli Koordinatörlüğü'nün kurulduğu günden bu yana kendisine 3 ana görev belirlediğini anlatan Uluutku, şöyle konuştu: "Koordinatörlüğümüzün birinci görevi organ nakli ve bağışı konusunda sağlık personelini, öğrencilerimizi ve toplumu bilinçlendirmek ve duyarlı hale getirmek. İkinci görevimiz beyin ölümü saptanan kişilerden organ bağışı sağlamak ve diğer merkezlerle işbirliği içinde bu organlardan naklini sağlamaktı. Bununla ilgili son bir ay içinde iki önemli gelişme sağlanmıştır." Hastanede son bir ayda 3 beyin ölümü tanısı konulduğunu ve 2 ailenin organ bağışında bulunduğunu anlatan Başhekim Uluutku, sözlerine şöyle devam etti. "Beyin ölümü gerçekleşen Rize'den 45 yaşındaki bir hastanın yakınları ile yapılan görüşme neticesinde karaciğeri ve böbrekleri 3 farklı hastaya takılmıştır. Bu hastaların durumu son derece iyi. Ayrıca yine Rize'de beyin ölümü gerçekleşen 14 yaşındaki bir hastanın da ailesinin verdiği izin doğrultusunda karaciğer ve böbrekleri alınarak diğer 3 hastaya takılmıştır. Korneaların da GATA'da uygun kişilere takılabilmesi amacıyla çalışmalar devam etmektedir. Organları alınan iki hastanın yakınlarına gösterdikleri hassasiyet sebebiyle teşekkür ediyorum." Hastanede organ bağışı transplantasyonlarını yapılabilir kılmak için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Uluutku, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu an ekibimiz ve donanımımızla hazır durumdayız. Sadece Sağlık Bakanlığı'nın iznini bekliyoruz. Bu hedefimizi kısa zamanda gerçekleştirmek istiyoruz. En geç yaz aylarına doğru bununla ilgili gerekli izinin çıkmasını bekliyoruz. Ancak bizim asıl hedefimiz, hastalardan alınan organların yine kendi hastanemizde ihtiyaçlı hastalara takılarak, buradan sağlıklı bir şekilde ayrılabilmelerini sağlamaktır. Bunun için de 2010 yılının sonlarını beklemek durumundayız." Yasa dışı yollardan yapılan organ nakillerinin büyük risk içerdiğini ve bunun önüne geçilmesi için organ bağışı konusunda vatandaşların daha duyarlı davranmasının şart olduğunu belirten Başhekim Uluutku, şöyle konuştu: "Doğrusu yasal sürecin içinde kalınarak bu işin yapılmasıdır. Çünkü bulaşıcı hastalıklar açısından yasa dışı organ nakli büyük risk içermektedir. Unutmayalım denize düşen yılana sarılır. Bizlerde organ bağışına duyarsız kalarak maalesef bu duruma katkıda bulunuyoruz. Eğer toplum olarak gerekli hassasiyeti gösterirsek, organ nakli bekleyenler de yasa dışı bu yollara başvurmak durumunda kalmazlar." Farabi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Doç.Dr. Murat Topbaş da, Türkiye'de 2006 yılı sonu itibarıyla 40 bin böbrek hastasının bulunduğunu ve bu rakamın her yıl 10 bin kişi arttığına dikkat çekerek 2015 yılında bu rakamın 110 bini geçeceğini söyledi. Doç.Dr. Topbaş, organ bağışı konusunda herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi durumunda organ bekleyenlerin sayısının da hızla azalacağını ifade etti.

(EK-MU-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title