Haberler

Kriz Indymac'i Vurdu Sam Amca El Koydu

ABD Hükümetinin, Ülkenin En Büyük Mortgage Kuruluşlarından Fannie Mae ve Freddie Mac'i Devralacağı Konuşurken, Piyango, En Büyük 5'inci Mortgage Kuruluşu Olan Indymac'e Çıktı.

ABD hükümetinin, ülkenin en büyük mortgage kuruluşlarından Fannie Mae ve Freddie Mac’i devralacağı konuşurken, piyango, en büyük 5’inci mortgage kuruluşu olan IndyMac’e çıktı.

Kredi krizi nedeniyle aldığı darbe sonucunda müşterilerinin çekmek istedikleri depoziteleri bile karşılayamayacak duruma gelince, bankanın yönetimi, Amerika’nın TMSF’si olarak adlandırılabilecek, Federal Deposit Insurance’a (FDIC) geçti. 4 milyar dolar ile 8 milyar dolar arasında değiştiği öngörülen bu batış, Bearn Stearns’dan sonra Amerika finans tarihinin en büyük yıkımlarından biri oldu.

1.3 milyar dolar çekildi

Kaliforniya merkezli IndyMac’ önce Tasarruf Denetim Ofisi tarafından kapatıldı. Fon biriktirmek konusunda zorluk çeken IndyMac’in merkezi mortgage kizinde en büyük darbeyi yiyen eyaletlerden Kaliforniya merkezliydi. Bu da krizden diğer finans kuruluşlarına oranla daha fazla etkilenmesine yol açtı. Tasarruf ve Denetim Ofisi (OTS) bankadan çekilen mevduatın bir haftada 1.3 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Sorunun ise bu ani likidite krizinden kaynaklandığına dikkat çekti.

Yönetimi FDIC’e devretti

Edinilen bilgiye göre OTS müşterilerin mevduat ihtiyacını karşılayamağdığını belirttiği IndyMac’i satılmak üzere FDIC’e devretti. FDIC’de Indybank’deki mevduatları Indybank Federal Bank’e transfer etti. Bu bankanın da Bearn Stearns gibi satışının gündeme gelmesi bekleniyor. Bu arada OTS’nin kapatma kararı şimşekleri üzerine de çekti.

Hafta sonu kısıtlı işlem

IndyMac müşterileri hafta sonu boyunca ATM aracılığıyla para çekmek dışında hiçbir aktivitede bulunamadı. Online bankacılık veya telefon bankacılığı gibi diğer alternatif kanallar ise pazartesi yeniden açılmak üzere kapalı tutuldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title