Haberler

Kraliçenin Nakışları Kahramanmaraş'tan

Kraliçenin nakışları Kahramanmaraş'tan Maraş işi sim sırma genç kızların çeyizini süslüyorKAHRAMANMARAŞ - Kahramanmaraşlı kadın nakkaşların eserleri, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün yanı sıra TBMM, Dışişleri Bakanlığı, büyükelçilikler hatta Kraliçe 2. Elizabeth'in sarayını süslüyor.

Kraliçenin nakışları Kahramanmaraş'tan

Maraş işi sim sırma genç kızların çeyizini süslüyor

KAHRAMANMARAŞ - Kahramanmaraşlı kadın nakkaşların eserleri, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün yanı sıra TBMM, Dışişleri Bakanlığı, büyükelçilikler hatta Kraliçe 2. Elizabeth'in sarayını süslüyor.

Nakkaşlar tarafından işlenen Maraş işi sim sırma, Osmanlı döneminde saraylara giden Maraşlı gelinler tarafından Türkiye geneline yayılmış durumda.

Farklı motiflerde işlenen sim sırma işi, özellikle yeni evlenecek kızların vazgeçilmez çeyiz ürünlerinin başında yer alıyor.

Türkiye'de önemli konumdaki yerleri süsleyen sim sırma işi, kraliyet ailesinin saraylarında da başköşede yer alıyor. Kentin önemli el sanatları arasında yer alan Maraş işi sim sırma, Kahramanmaraşlı kadın nakkaşların 21 çeşit el nakış tekniği kullanarak hazırlıyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Nakkaş işbirliğiyle gerçekleştirilecek 10'uncu Osmanlı'dan Günümüze Nakış Sergisi'nde 120 kadının eserleri, 14-18 Ağustos tarihleri arasında Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sergilenecek.

Her ilmeğinde Osmanlı kültürünün izlerini taşıyan eserlerden bazılarının yapımı en az 3 yıl sürüyor.

Sim sırmanın düğün hazırlığı kızların çeyizlerini süslediğini söyleyen ve nakkaş işi yapan Mahmut Gürkan, "Geçmişten günümüze kadar uzanan bir üründür, sultanların padişahların evlerini ile kraliyet ailesin sarayını da süslemektedir" diye konuştu.

Bu sanatı herkesin tanıması gerektiğini ve unutulmaması için büyük emek harcadıklarını belirten Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç'ta kadın nakkaşları desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Başkan Erkoç, 'Bu sanat gören herkesi kendine hayran bırakıyor. Türkiye'nin her ilinde sergi açmak, yurt dışında birçok ülkede eserlerimizi anlatmak istiyoruz. Kadim medeniyetimizin ne kadar güçlü olduğunu gösterme açısından özellikle geçmişte ecdattan gelen artık unutulmuş meslek gruplarını canlandırmaya gayret ediyoruz. Bu çalışmalar sayesinde kültür çalışması yaptığımız inancındayım" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title