Haberler

Kira Sözleşmesi Usar ve Cas Direktörü Beveridge Arasında İmzalandı

KKTC de Gazimağusa Yakınlarında Bulunan Geçitkale Havalimanı, İşadamı Asil Nadir'e Ait İngiltere'deki Cyprus Aviation Services (Cas) Limited Şirketi'ne Kiralandı.

KKTC de Gazimağusa yakınlarında bulunan Geçitkale Havalimanı, işadamı Asil Nadir'e ait İngiltere'deki Cyprus Aviation Services (CAS) Limited Şirketi'ne kiralandı.

Özel İhale Komisyonu tarafından 1 Şubat'ta sonuçlandırılan ve 20 Şubat'ta Bakanlar Kurulu'nca onaylanan karar uyarınca 15 yılı kapsayan kira sözleşmesi, taraflar arasında imzalandı.

Sözleşmeye Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar ve ihaleyi kazanan CAS (UK) adına Direktör James Beveridge imza koydu. Başbakan Ferdi Sabit Soyer de şeref konuğu olarak imza attı.

Sayıştaylık binasındaki Hayati Güven Salonu'nda yapılan ve projeyle ilgili sunumla başlayan imza töreninde, Başbakan Soyer, Bakan Usar ve İşadamı Nadir'in konuşmalarının ardından sözleşme imzalandı.

Geçitkale Havaalanı için kurulan özel ihale komisyonu tarafından değerlendirilen teklif sonucu ihaleyi kazanan şirket, havaalanına 58 milyon Euro'luk yatırım öngörüyor.

İmza töreninde konuşan Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Geçitkale Havaalanı'nın kiralanmasını, "Kıbrıs Türk halkının kendi dinamiğiyle yarattığı değerlerden biri. Güzel, heyecan verici bir olay" diye niteledi.

Havaalanı'nın ekonomiye kazandırılmasının kültürel ve siyasal boyutu da bulunduğuna işaret eden Başbakan Soyer, "Askeri niteliği bulunan havaalanının sivil amaçlar için kullanılarak ülke ekonomisine kazandırılmasının" önemini vurguladı.

Geçmişte askeri amaçlar için düşünülen havaalanının ülke ekonomisine kazandırılması ve dış dünyaya açılım yönünde değerlendirilmesi yoluna gidildiğini anlatan Soyer, Güvenlik Kuvvetleri ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri komutanlıklarına projeye gösterdikleri ilgi ve destek için teşekkür etti.

Soyer, Kıbrıs Türk halkının tüm kurumlarıyla irade ortaya koyarak askeri nitelikteki bir havaalanını sivil yaşama, dünya insanlığının hizmetine kazandırma yönünde bir değer üretirken, Güney'de bulunan Baf Havaalanı'nın askeri niteliğiyle faaliyet göstermeye devam ettiğine de dikkat çekerek, "Bu yalnız ekonomik boyutuyla değil, aynı zamanda hükümetiyle, Güvenlik Kuvvetleri ve Barış Kuvvetleri Komutanlığı'yla, Türkiye'yle birlikte gerçekleştirdiğimiz çözüm, barış ve dünya istikrarına katkı sağlama siyasetimizin de ete kemiğe bürünmüş, çok ciddi bir göstergesidir" şeklinde konuştu.

CAS şirketi ve Asil Nadir'in bu projeyle ihaleyi kazanmasının ülke ekonomisi açısından heyecan verici olduğunu belirten Başbakan Soyer, bu yatırımların istihdama yapacağı katkı yanında, havaalanının faaliyete geçmesiyle dünyanın dört bir yanından gelecek uçuşlarla özellikle tarım ürünlerinin paketlenip pazarlanmasının ve diğer turistik faaliyetlerin önemli katkı sağlayacağının altını çizdi.

Soyer, proje kapsamında yapılması öngörülen uçuş okulunun da Kıbrıs Türk halkı ve gençlere uçuş eğitimi imkanı sağlayacağını, bunun da entelektüel yaşama katkı yapacağını kaydederken, "Böyle güzellikler yaratmaya devam edeceğiz. Her şeye rağmen dik durmaya, rüzgara karşı yürümeye devam edeceğiz. Önemli olan ülkede yatırım iklimini gerçekleştirmektir" dedi.

İlginç bir hükümet olduklarını, pek çok dinamizm yarattıklarını, hükümetin gözle görülmeyen başka başarılarının da bulunduğunu ve çok mutlu olduğunu ifade eden Soyer, bazı sendikal çevrelerin kendilerini "sermayenin temsilcisi", iş dünyasının "Stalin", bazı çevrelerin "Türkiye'nin kuklası", bazılarının da "AKEL'in temsilcisi" olarak nitelediğine dikkat çekerek, "Bundan daha güzel bir şey olamaz. Kurtla kuzuyu buluşturabilme, birbirine karşıt olanların diyalog ve köprü kurmasında katkı sağlama gibi bir fonksiyon. Hükümetimiz rüzgara karşı yürümeye, dik durmaya ve ülkenin tüm kesimlerini yurtseverlik temelinde bir ortak çizgide ve paydada buluşturup yürümeye devam edecektir" ifadesinde bulundu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar da, Geçitkale Havaalanı'nın işletmesinin özel girişimcilere verilerek ekonomiye kazandırılması hedefiyle açılan ihale ve gelinen süreçle ilgili bilgi vererek, projenin hayata geçmesiyle Geçitkale'de "ekonomik bir abidenin" yükseleceğini ve ciddi istihdam olanakları yaratacak işletme bütünlüğünün ortaya çıkacağını anlattı.

Usar, insanları yeni teknolojilerle tanıştırmak ve yaşam kalitesini artırmak için sorunları aşa aşa yol almaya çalıştıklarını kaydederek, hava ulaşımında son yıllarda dünyada ve Türkiye'de yaşanan gelişmelerden hareketle ülkede yeni yatırımlara olanak tanıdıklarına dikkat çekti.

Ülkede son dört yılda gelen giden uçak ve yolcu sayısında yüzde 200'ler civarında artış yaşandığına da işaret eden Usar, bunu "izolasyonlara rağmen küçümsenemeyecek bir gelişme" olarak değerlendirdi ve hükümet açısından da gurur verici olduğunu kaydetti.

Projeyle, ilk 1.5 yılda 1000 kişilik istihdam öngören yaklaşık 60 milyon Euro'luk bu yatırımla 6 yılın sonunda ekonomiye 160 milyon Euro katma değer sağlanmış olacağını belirten Usar, her şeyi devletin yapmasının mümkün olmadığını, girişimcilerin desteğinin de gerekli olduğunu anlattı ve bu tür yatırımlarla izolasyonların geriletilebileceğine inancını dile getirdi.

CAS'ın sahibi İşadamı Asil Nadir, "Kuzey Kıbrıs'a ve insanına olan sevgisine" vurgu yaparak, y'in bu projeyle "Yıllardır bu ülke insanının üreten, üretime değer veren ve refaha koşan bir halk haline gelmesini bekledim, bunu hayal ettim. Üretime ve gelişmeye önem veren insanların varlığı ve bu insanların yolunu açan yönetimin varlığı ülkenin gelişmesi için gereken koşuldur" dedi.

"Ne mutlu ki, bu yeni KKTC'nin gelişmesi yolunda ilk adım olarak baktığım hadise yaşanıyor" diyen Nadir, bunun Kıbrıs Türk halkının dış dünyaya karşı uyumlu, çalışkan, başarılı imajının gösterilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Ülkede hükümetle bazı kesimler arasında yaşanan tartışmalara da değinen Asil Nadir, "Bu kadar zorluklar içindeki bir ülkede yönetimle bazı sendikaların enerjilerini ülkenin gelişmesi yönünde harcaması varken birbirlerini yok edercesine davranması doğru değil. Yıpratıcı davranışlardan sakınılması gerekir" dedi ve bu sözlerinin "politik" değil, "Kıbrıs insanına değer veren bir kişinin" sözleri olarak algılanması gerektiğini vurguladı.

Atıl durumdaki Geçitkale Havaalanı'nın modern bir havaalanı ve diğer yatırımlarla değişik alanlarda hizmet verebilecek bir noktaya getirileceğini söyleyen Asil Nadir, "İçimde inanılmaz bir heyecan var" ifadelerini kullandı.

Asil Nadir, bu projenin yeni istihdam olanakları sunacağını, istihdam için ilanların çıktığını ve işe alımlara hemen başlanacağını belirttikten sonra, geçmişte tarım ve tarıma dayalı endüstriyle ilgili yatırımlarını anımsatarak, "Bu hazırlıklarla geçmişteki o güzel dönemi kat kat katlayacak bir ortamı insanımıza sunacağımızı müjdelemek isterim" dedi.

Bugün imzalanan sözleşmeyle havaalanı işletim hakkı yıllık 1 milyon 579 bin 900 Euro'ya kiralanacak. Bu miktara her yıl için işletme katkı payı olarak 157 bin 990 Euro daha ödenecek ve her yıl bu ücretler yüzde 3 artırılacak.

Merkezi İhale Komisyonu'nun, uluslararası şirketlere de açık Geçitkale Havaalanı'nın özel işletmeye açılması ihalesinin teknik şartnamesini 6 firma satın almış, ancak sadece Asil Nadir'e ait Cyprus Aviation Services (CAS) Limited teklif vermişti.

Projeyle firmanın, kargo taşımacılık, bakım-onarım, hava operasyonları ve paketleme, uçuş okulu, diğer hizmet ve servisler için toplam 58 milyon Euro'luk yatırım yapması öngörülüyor.

Kargo bakım merkezi için 22 milyon 100 bin, bakım merkezi için 10 bin 50, hava operasyonları için 7 bin 700, diğer yatırımlar için de 7 bin Euro'luk yatırım söz konusu olacak.

Projenin tamamlanmasıyla Geçitkale Havaalanı'nın KKTC milli gelirine ilk yıl toplam 24 milyon Euro, 6 yıl içinde de 160 milyon Euro katkı yapması tahmin ediliyor.

Geçitkale Havaalanı Projesi, uluslararası standartları karşılayan bir havacılık ve yatırım merkezi yaratma amacıyla hazırlanırken, işletme bölümü, alt yapısı ve organizasyonu ile Uluslararası Havacılık kurallarına uygun faaliyet gösterecek. Havaalanı, ICAO, IATA, ECAC, Eurocontrol, JAA ve EASA koşullarına da uyumlu olarak çalışacak.

Şirket, ilk 2 yıl için 800-1000 kişilik istihdam öngörürken, bu rakamın zaman içinde önce 3-4 bine, ardından da 7 bine kadar yükselebileceği belirtiliyor.

(MG-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title