Haberler

Kayseri: Dışişleri Bakanı Gül, Kayseri'de

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, eşi Hayrunnisa Gül ile birlikte, özel bir uçakla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin kızı Elif Özhaseki'nin düğününe katılmak üzere Kayseri'ye geldi. Havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, İsrail ile Filistin arasındaki gerginlik hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, eşi Hayrunnisa Gül ile birlikte, özel bir uçakla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin kızı Elif Özhaseki'nin düğününe katılmak üzere Kayseri'ye geldi. Havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, İsrail ile Filistin arasındaki gerginlik hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kayseri Atatürk Havaalanı'nda Kayseri Valisi Osman Güneş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, AK Parti İl Başkanı Mahmut Cabat ile çok sayıda daire müdürü ve partililer tarafından karşılandı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Gül, İsrail ve Filistin arasında yaşanan gerginlik hakkındaki görüşlerini bildirdi. Daha önceden Bakanlık olarak açıklamada bulunduğunu belirten Gül, yaşanan gerginliğin Türkiye'yi ve kendisini çok üzdüğünü söyledi. Bakan Gül, "Biz bu olayı çok üzüntü ile karşılıyoruz. Bildiğiniz gibi bununla ilgili Bakanlık olarak bir açıklamada bulundum. Ben gitmeden önce Raflan'la görüşmüştüm, İsrail'in ricası üzerine. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'da yoğun bir diplomasi içerisinde. Gerek İsrail, gerekse Filistin tarafı ile bir kaç kez konuştu, ve herkesi sükunete davet etti. Herkesi soğuk kanlı olmaya davet etti. Burada ilginç olan da, Filistinli gruplar arasında bir uzlaşmanın olduğu dönemde, tekrar böyle bir tartışmanın başlıyor olması, gerçekten çok kaygı verici. Durum bir gerçek ki, bölgede iki devletli çözüm ancak barış getirebilir. Bununla ilgili de diyalog gerekmektedir. Başta diyalog ortamını kimsenin bozmaması gerekir. Baştan İsrail'in aşırı güç kullanmasını, bunu her zaman bildiğiniz gibi yadırgarız. Ayrıca tabii ki gözaltına alınan bakanlar doğru bir davranış değildir. Biran önce serbest bırakılması gerekir. Aynı şekilde İsrail askerinin de kimler tarafından kaçırıldıysa, bir an önce serbest bırakılması, durumu sakinleştirecektir" dedi.

Terörle Mücadele Yasası'nda gerçekleştirilen değişiklikler ve muhalefetin eleştirileri ile ilgili soruları da cevaplandıran Bakan Gül, "Şimdi, Terörle Mücadele Yasası (TMY) hakkında konuşanların, çıkmış olan yasayı alıp okumalarını tavsiye ederim. Yasanın ilk taslağını alarak çok büyük yorumlar yaptılar. Ama TBMM, bunu alıp inceledi ve bir çok kaygıları giderdi ve çok iyi bir hale getirdi. TMY'den önce ceza yasası ve birçok kanunun değiştirildi. Terörle mücadelede suçlunun suçunu delillendirmek için bu yasa çıkarıldı. Türkiye'de işkenceye sıfır tolerans tanınıyor. İşkence ve baskı artık yok, insanlara zorla suçu itiraf ettirilmiyor. Türkiye için önemli bir adım bu. Eskiden kurunun yanında bir çok yaş da yanıyordu. Şimdi o zaman suçluyu nasıl suçu yaptığına itiraf ettireceksiniz? Bunun için suçu delillendirmeniz gerekiyor. Bunun için yasa çıktı. Polis vazife ve salahiyet yasası da bu çerçeve içinde hazırlandı ve çıkacak. Ayrıca bir de ceza yasasında zaten suç olan olaylar terör bağlantısında yapılırsa o zaman terör yasasının içine giriyor. Bu suçların hepsi zaten ceza yasamızda suçtur ve cezaları vardır. Ama terör örgütü bunu yaparsa TMY çerçevesinde değerlendirilecek. Bir de silahlı mücadele yapmayan, şiddete karışmayan insanlar bu yasanın içine girmiyor. Onun için bu eleştiriyi yapanların çıkan kanunu iyi okumalarını tavsiye ediyorum'' diye konuştu.

"OMBUDSMANLIK KANUNU, HALKLA DEVLET ARASINDAKİ PROBLEMLERİN MAHKEMEYE GİTMEDEN PRATİK YOLDAN ÇÖZÜMÜNÜ ÖNGÖRMEKTEDİR"

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği müzakerelerinin artık konuşulacak bir konu olmadığını, TBMM'nin yeni yasalar ile ilgili yaptığı çalışmaların konuşulması gerektiğini kaydederek, "Bu konu çok konuşuldu ve bu konuyu sık sık gündeme getirmenin kimseye faydası yok. Uyum yasaları kapsamında iki önemli yasa meclisten geçirildi, bunlardan biri ombudsmanlık yasası. TBMM gece gündüz çalışıyor. Bizim görevimiz, siyasi reform sürecini devam ettirmek ve AB müktesebatının uygulanmasını temin etmekle ilgili yasal süreci ve idari tedbirleri almaktır. Reform süreci içinde iki önemli kanunu meclisten geçirdik. Ombudsmanlık Kanunu, halkla devlet arasındaki problemlerin mahkemeye gitmeden pratik yoldan çözümünü öngörmektedir. Mahkemelerin yükünü azaltacaktır, vatandaşların kamuyla ilgili problemlerini pratik yoldan çözecektir. Bu kadar büyük reform niteliğindeki bir yasayı TBMM geçirdi. Ama ne yazık ki bununla ilgili en ufak bir heyecan ve yorum gözükmedi, hiç kimse bir şey söylemedi, yazmadı. Yine sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmamasıyla ilgili kanun geçti. Bütün bu büyük reform hareketleri yapılırken, bizim zaten bilinen konulara kendimizin kilitlenmesi diye bir şey olmaması gerekir'' şeklinde konuştu.

Bakan Gül son olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile birlikte gerçekleştirdiği Moskova temasları hakkında bilgiler verdi. Bakan Gül, "Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmelere katıldım ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ikili görüşme fırsatı buldum. Moskova'da yapılan 'G8 Ülkeleri Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından bazı bakanlarla da görüştüm. Rusya'da bildiğiniz bölge ile ilgili bazı konuları görüştük. Gerçekten tarihi bir ziyaretti. Rusya Federasyonu kurulduktan sonra sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya'ya yaptığı ilk ziyaretti. Rusya ile ilişkilerimiz çok gelişiyor. 25 milyar dolar seviyesinde ticaret hedefimiz var. Şu anda 15 milyar doları geçmiş vaziyetteyiz. Ayrıca, Türkiye'ye geçen y0ıp okumalarını tavsiye ederim. Yasanın ilk taslağıl 2 milyon civarında turist geldi. Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olduğu için Kıbrıs konusunu onlara detaylı anlatmak önemliydi. Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle Başkan Putin'e ayrıntılı olarak durumu anlattı. Dolayısıyla faydalı bir ziyaretti. Uzun süredir Petersburg'da başkonsolosluk açmak istiyorduk, bu konuda gerekli izin verildi. Rusya'nın Karadeniz'de uyum harekatına katılma kararı aldı, bu durumun Karadeniz'in güvenliğini sağlama açısından çok önemli" dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhasekini'nin kızı Elif Özhaseki'nin düğününden önce bugün Bingöl'de şehit düşen Jandarma Astsubay Üstçavuş Kazım Faydacı'nın öğle namazına müteakip düzenlenecek cenaze törenine katılacağı öğrenildi. Bakan Gül, daha sonra dinlenmek üzere Kayseri'de ailesine ait bağ evinde gitti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

title