Haberler

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın İzmir'e Sürpriz Açıklaması

İzmir'de, Expo 2020 adaylık sürecinde gerçekleştirilecek 4.Yönetim Kurulu toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, tarihimizde ilk kez İzmir'de gerçekleştirilen İzmir İktisad Kongresinin 90.yılı münasebetiyle yeniden İzmir'de...

İzmir'de, Expo 2020 adaylık sürecinde gerçekleştirilecek 4. Yönetim Kurulu toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, tarihimizde ilk kez İzmir'de gerçekleştirilen İzmir İktisad Kongresinin 90. yılı münasebetiyle yeniden İzmir'de yapılacağını söyledi.

İzmir Swis Otel'de 4. Expo

2020 Yönetim Kurulu toplantısına Expo yönetim kurulu üyeleri ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı. Toplantı öncesi yapılan basın açıklamasında, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz konuştu. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Expo için çok ciddi bir emek sarfedildiğinin ortada olduğunu söyleyerek, bu tür projelerin bir ilin ötesinde

tüm ülkemizin ortak projesi olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin iddialı bir ülke olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu: "2023'de 10 büyük ülke

hedefimizle hızlı bir şekilde kalkınmamız gerekiyor. Aslında Expo 2020'de genel yürüyüşün bir parçası olarak gördüğümüz bir proje.Expo'nun küreselleşme sürecinde önemli bir aktivetelerden biri olarak görülüyor. Expolarda çeşitli ağlarla teknolojilerin paylaşıldığını görüyoruz. Yeni geliştirilen ürünlerin tanıtıldığını görüyoruz.Sosyal hayata dair anlayışların paylaşıldığını görüyoruz. Kültürler arasındaki diyalogun arttığını ve bu çalışmaların etkisini görüyoruz.Bundan önceki Expolara katılımcı sayısı çok ve ülkelerin yoğun ilgisi var. Expo Şangay'ın gshm'sinin yüzde 5 artırmış. Çaba sarfettiğiniz konu önemli olduğunu gösteriyor. Expolar düzenlendikleri ülkenin altyapısına ciddi katkı sağlıyor.Bıraktıkları eserlerle de katkı da bulunuyor. İzmir'in gelişmesi anlamında çok önem verdiğimiz projedir."

EXPO'NUN TEMASI SAĞLIK OLMASI ŞANSIMIZ

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Expo'nun temasının sağlık olmasının çok anlamlı olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin son 10 yılda sağlık alanında büyük dönüşümler yaşadığını anlattı. Sağlık alanında yaptıkları çalışmaların vatandaşlardan tam not aldığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Türk İstatistik Kurumu'nun araştırmalarında(TÜİK) vatandaş memnuniyetinde sağlık alanı en hızlı vatandaş memnnuniyetinin arttığı alan olmuştur.Yüzde 76 vatandaş memnuniyeti bulunuyor.Bu duruma yüzde 40'lardan geldik. Bu kendiliğinden olmadı. Ciddi reformlar yapıldı.Altyapılar oluşturuldu.Bütün halkımızın SGK güvencesi var.Dünya bankasındaki heyet ' Türkiye'deki sağlık örneğini detaylı inceleyip dünyaya anlatmalıyız' dediler. Bunun Expo içinde tema olarak seçilmesi anlamlı."

İnsanların umut ve mutluluğu araştırmasında insanların mutluluğunun iki etkeni olduğunu belirten Yılmaz, "biri ailesi diğeri sağlık" diye konuştu.

Dünya nüfusu dikkate alındığında sağlığın kritik olduğunu belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir

tarihi ile de medeniyet havzası.Beşeri kalkınmanın çok önemli bir bölümü sağlıkla ilgili. Bunu çok iyi işlememiz dünyaya anlatmamız Türkiye'nin şansını artıracak. Türkiye güçlendikçe küresel sorumluluklarını da yerine getiren bir konuma yükseliyor."

Ülkemizin önem verdiği Arge ve yenilik konusunun da izmir için vizyon belirlenmiş durumda olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerine

şöyle devam etti: "Koruyarak gelişen, üreterek büyüyen

İzmir vizyonu var.Bunun da önemli bir tema olarak Expo çalışmalarında vurgulanmasında yarar var.Kalkınma Bakanlığı olarak İzmir'in yanındayız büyük projelerinin yanındayız. Herkes bütün değişik paydaşların katkısı ile başarı elde edilir. Bir arada hareket eden iller daha hızlı kalkınır. Bugüne kadar ekip çalışması ile hareket eden herkese teşekkür ediyorum. Bir başarı olacaksa bütün ekibin başarısı olacaktır.Hükümet olarak İzmir'den yana tavrımızı koyduk. Her türlü desteği verdik vermeyede devam edeceğiz."

İKTİSAT KONGRESİ YILLAR SONRA TEKRAR İZMİR'DE

İzmir'de tarihimizde ilki gerçekleştirilen İktisad Kongresinin tekrar İzmir'de gerçekleştirileceğini açıklayan Yılmaz, şunları söyledi: "Gelecek yıl İktisad Kongresinin 90. yılını kutlayacağız.Bu hal münasebeti

nedeniyle İzmir'de İktisat Kongremizi tekrar toplamak isityoruz. Bütün ilgili paydaşlarımızla hazırlıklarıımız yapıp gelcek sene Şubat ayında İzmir İktisat Kongresini yapacağız." 9. planından 2014 yılında ise 10. plan dönemine gireceklerini söyleyen Bakan Yılmaz, "Kongrede bizim için çok yönlü olarak faydası olacak.Ülke olarak ilerledik.Çok daha iddialı hedeflerimiz olmalı, küresel dünyada ekonominin geleceği tartışılıyor. Yenilik teknoloji konusundaki adımlar, geleceğimizi şekillendirmekte önemli. İktisat Kongresi bizim gelceğimize ışık tutacak" diye konuştu.

EXPO 2020'NİN SUNUMUNU DEFNE SAMYELİ YAPACAK

Expo 2020 süreci ile ilgili yaptıkları ve yapacakları çalışmaları anlatan İzmir Valisi Cahit Kıraç, 1 Haziran'da gerçekleştirilecek sunum için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.Yapılacak 20 dakikalık sunumun sunuculuğunu ünlü spiker Defne Samyeli'nin gerçekleştireceğini açıklayan Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Adaylık dosyasının hazırlanması ve o dosyanın adaylık dosyasının tasarı ve dilini oluşturulması çalışmalarımız devam ediyor.Seçim sürecimizde önemli olan alan konusu çalışmalarımız sürmektedir. TBBM'de taslak düşünüldükten sonra taslağa girecektir.Sayın bakanım kurul üyelerimiz 1 haziran da Paris'te gerçekleştirilecek bir sunum için hazırlıklarımız sürüyor. Sağlık'ta Türkiye'nin önemli yüzü Mehmet Öz bizimle olacak.Türkiye'nin sağlık politikaları ve sağlık dönüşümlerinin BiE sunum hazırlığını yapıyor.Adaylık sürecimizin temel çatısını oluşturacak, sunumlar devam edecektir."

Expo ve İzmir'in dönüşüm ve markalaşma olduğunu dile getiren Kıraç; sözlerini şöyle tamamladı: "Expo'nun ülkenin politikası olduğunu dile getiriyoruz. Bunu tüm kesimlerle başladığımız gibi yürüteceğiz. Önümüzde kısa zaman var. Bununla ilgili plan taslağımız hazır." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cevdet Yılmaz Cahit Kıraç Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title