Haberler

Kaçak Tarihi Eser Kazısına 3 Gözaltı

Muğla'nın Milas İlçesi'nde, Jandarmanın Altı Ayrı Adrese Düzenlediği Eş Zamanlı Operasyonda Kaçak Tarihi Kazı Yaptıkları İleri Sürülen 3 Kişi Gözaltına Alındı

Muğla'nın Milas İlçesi'nde, jandarmanın altı ayrı adrese düzenlediği eş zamanlı operasyonda kaçak tarihi kazı yaptıkları ileri sürülen 3 kişi gözaltına alındı.

Zanlıların evlerindeki aramalarda, Roma dönemine ait sütun parçaları ile kaçak kazı yapmakta kullanılan kazma ve kürekler ele geçirildi.

Milas İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, beşi, geçen ağustos ayında bulunan ve arkeoloji tarihi açısından son 100 yılın en önemli tarihi eserleri olarak gösterilen, Karia Satrabı Mousolos'un babası Kral Hekatomnos'a ait olduğu sanılan 2 bin 400 yıllık mezar odası velahidin bulunduğu Hisarbaşı Mahallesi'nde biri de Hacıilyas Mahallesi'ndeki toplam altı evde 'kaçak kazı' yapıldığını belirledi.

Bunun üzerine bugün saat 08.00 sıralarında evlere eş zamanlı operasyon düzenlendi. Evlerde yapılan aramada roma dönemine ait çok sayıda sütün parçası ile kaçak kazı yapmakta kullanıldığı sanılan kazma ve kürekler ele geçirildi. Arama yapılan evlerden birinin iki odasında iki ayrı tünel bulundu. Evlerden birinde de bir aylık zaman içinde kaçak kazı yapıldığı tespit edildi.

Operasyonda, kaçak kazı yaptıkları ileri sürülen iki evin sahibi A.E. ile M.Y. ve E.D. gözaltına alındı. Operasyon kapsamında kaçak kazı yapıldığı iddia edilen iki evin, şehir dışında oldukları belirlenen sahipleri ise ifadelerine başvurulmak üzere İlçe Jandarma Komutanlığı'na çağrıldı.

Gözaltına alınan üç kişinin işlemlerinn ardından yarın adliyeye sevk edileceği bildirildi.

- KUTU 1 -

BEŞ ZANLI TUTUKLANMIŞTI

Geçen ağustos ayında düzenlenen operasyonda, son yüz yılın en ÷nemli tarihi eserleri olarak g÷sterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahidin bulundu­u bölgede yaklaşık bir yıl boyunca geceleri bçlgede çalıştıkları ileri sürülen 10 tarihi eser kaçakçısı gözalına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen zanlılardan 5'i tutuklanmıştı. Diğer zanlılar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

- KUTU 2 -

KAZI EVİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR

Öte yandan tarihi mezar odası ve lahidin bulunduğu bölgedeki 44 parselden 4'nün kamulaştırmasının yapıldığı, diğerleriyle ilgili çalışmaların ise sürdüğü belirtildi.

Tarihi kalıntının gün yüzüne çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmalar ise son hızıyla sürüyor. Arkeologlar Prof. Dr. Adnan Diler, Prof. Dr. Fahri Işık, Prof. Dr. Cengiz Işık ve Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl'dan oluşan bilim heyeti, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Kral Hekatomnos'un mezar kazısı için görevlendirildi.

Şu an Milas Müze Müdürü Erol Özen'in başkanlığında, iki arkeolog ve altı işçi kazı hazırlık çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar kapsamında alan sınırları belirleniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title