Haberler

İzmir'in Expo 2020 Adaylığı

Tolga Albay - İzmir Valisi ve EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, istifalarla boşalan EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi'ndeki üyeliklere sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin getirileceğini, komite başkanının da "sivil"...

Tolga Albay - İzmir Valisi ve EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, istifalarla boşalan EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi'ndeki üyeliklere sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin getirileceğini, komite başkanının da "sivil yapısı olan bir işadamı" olacağını belirtti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kıraç, İzmir'in EXPO 2020 adaylığıyla ilgili en önemli aşamalardan biri olan ikinci sunumun 12 Haziran'da Paris'te Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'nda yapılacağını, sunumla ilgili hazırlıkların tamamlandığını ifade etti.

Sunumla ilgili görsellerin tamamlandığını, yapılan programa göre İzmir'e verilen 20 dakikalık sürede seçilen temanın önemi ve organizasyon için en hazır kentin İzmir olduğunu anlatacaklarını kaydeden Kıraç, Defne Samyeli'nin sunuculuğu üstleneceği İzmir sunumunda kendisi veya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kent adına ev sahibi sıfatıyla BIE delegelerine sesleneceğini ifade etti.

Bu konuşma hakkında detayları henüz Kocaoğlu ile görüşmediğini ifade eden Kıraç, "Sunumda kent adına arzu ederse sayın başkan konuşsun" dedi.

-"Sunumda doktor Mehmet Öz'ün bir konuşma yapacak"-

Sunumda işadamı Lucien Arkas'ın İzmir ile ilgili düşüncelerini paylaşacağını, ardından da dünyada sağlık alanında Türkiye'yi başarıyla temsil eden ünlü doktor Mehmet Öz'ün bir konuşma yapacağını kaydeden Kıraç, şöyle devam etti:

"Son olarak Sağlık Bakanımız Recep Akdağ söz alarak Türkiye'nin sağlıkta dönüşüm projelerini ve İzmir'in ev sahibi olduğunda dünyada sağlıktaki yeni gelişmelere nasıl katkı verilebileceğini aktaracak. Sağlık herkes için vazgeçilmez bir alan. Sunum içerikleri sağlık ağırlıklı olacak. Türkiye'nin bu alandaki politikasını oluşturan Sağlık Bakanımız'ın burada bize eşlik etmesi çok önemliydi, kendisine çok teşekkür ediyorum."

-"Keşke ayrılmasalardı, şahsi kararlarıydı"-

EXPO adaylık çalışmalarındaki ana organın Yönlendirme Kurulu olduğunu, 32 üyeli kurulda geniş bir sivil toplum örgütü, kamu kurumu ve hükümet kanadı temsilinin yer aldığını ve bu ana yapıda hiçbir sorunun yaşanmadığını belirten Kıraç, ikinci organ Yürütme Komitesinde ise başkan ve iki üyenin kendi kararlarıyla görevlerinden ayrıldığını belirtti.

"Keşke ayrılmasalardı ancak şahsi kararlarıydı" diyen Kıraç, şunları kaydetti:

"Yürütme Komitesi 9 üyeden oluşuyor. Eksik üyelerini tamamlayarak yoluna devam edecek. Orada da şu an için sorun görmüyorum. Genel sekreterlik de faaliyetlerini sürdürüyor.

Eksilen üç üyemizle ilgili yeni bir çalışma içindeyiz, en kısa sürede İzmir kamuoyunun takdirine, bilgisine sunacağız ve kaldığımız yerden devam edeceğiz. 12 Haziran'da Paris'te yapılacak genel kurul öncesine yetişmez. Çünkü Yönlendirme Kurulu'nu toplamamız gerekiyor. Yürütme Komitesi başkanını benim önermem ve Yönlendirme Kurulunun da oylaması gerekiyor. Diğer komite üyelerini ise Yönlendirme Kurulu üyeleri seçecek. Dolasıyla bir toplantı yapmamız gerekiyor. Haziran öncesine bunun yetişeceğini düşünmüyorum. Zaten acele edilecek bir durum da yok. Çalışmalar zaten yürüyor."

-"Bu işin sahibi Türkiye'dir, İzmir kamuoyudur"-

İstifaların İzmir'in adaylık çalışmalarına zarar verip vermeyeceği yönündeki soru üzerine ise Kıraç, sürecin kişilerle kaim olmadığını anlatarak, şunları söyledi:

"İzmir'in EXPO adaylığını bu kişiler mi önerdi- Bu işin sahibi Türkiye'dir, İzmir kamuoyudur. Bugün onlar, yarın başkası olur. Yarın başkaları da ayrılabilir. 'Her ayrılan isim İzmir'in adaylığını olumsuz etkiler' denirse bu iş yürümez. Kurumsal bazda Türkiye adaydır, İzmir adaydır.

İzmir içerisinde zaman zaman bu tür görev değişiklikleri olabilir ama Türkiye'nin iradesi, Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, Hükümetimizin, İzmir'in yerel yöneticilerinin, benim, Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ve diğer sivil toplum kuruluşlarının iradesiyle hep beraber bu işi planlanan şekilde yürütüyoruz.

Keşke olmasaydı, keşke istifa etmeselerdi ama kendi iradeleriyle ayrıldılar. Şimdiye kadar yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte katkıları yine olacaktır. Çünkü onlar bu şehrin aynı zamanda sivil toplum örgütü ilgilileri. Katkı sunmaya devam edeceklerini biliyorum. İstifayı da saygıyla karşılıyorum. İstifalar süreci etkilemez. Niye etkilesin ki- Zaten bu arkadaşları biz önerdik."

-Sivil yapı devam edecek-

Vali Kıraç, geçmişte komite başkanlıklarına vali yardımcısı, büyükelçi gibi kamu görevlilerin atandığını ancak mevzuatı değiştirerek yürütme kurulunun sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşmasına karar verdiklerini, bundan sonra da aynı yapıda devam edileceğini açıkladı.

"Sürecin başında da söylemiştim, sivil yapısı olan bir işadamı buranın başında olmalı. Yine aynı uygulamayı devam ettirmeyi düşünüyorum, öyle olacaktır mutlaka" diyen Kıraç, seçtiği bir isim olup olmadığı yönündeki soruya,

"Seçtiğimiz ismin Yönlendirme Kurulu'nun tasvibine sunulması gerekiyor. Orayla mutabakatı sağlamadan açıklamamız hoş olmaz" karşılığını verdi.

Bu süreçte Yürütme Komitesi'nin bürokratik işlemler yönünden eleştirileri olduğu yönündeki iddialarla ilgili ise Vali Kıraç, şunları kaydetti:

"Bürokratik işlem eleştirisi şöyle. Muhasebe işleri mecburen memurlar tarafından yürütülecek. Muhasebeye sivil bir adam veremeyiz ki. Burası kayıtlara tabidir. Alınan kararların tutulduğu, imzaların tamamlandığı, usulüne uygun evrakların hazırlandığı bir birim. Burasını tartışmanın bir anlamı yok, oradaki çalışanların devlet muhasebe usulü sistemi çerçevesinde işlemleri yürütmesi lazım. Orada yanlış bir işlem varsa gereği yapılır ama yazı çizi işini sivil bir çalışanın yapması o kuralların dışına çıkılacağı anlamına gelmez ki. Burada tartışılacak bir şey yok."

-İnciraltı ile ilgili yasa-

Kıraç, EXPO'nun yapılacağı alanla ilgili düzenleme çalışmalarını kolaylaştıracak İnciraltı ile ilgili, TBMM'de ilgili komisyondan geçen düzenlemenin, bir an önce Genel Kurul'da da kabul edilerek kanunlaşmasını beklediklerini ifade etti.

İzmir'in, EXPO sürecini henüz yaşamadan bunun getirilerini görmeye başladığına dikkat çeken Kıraç, yasayla sağlanacak imar değişikliğinin İzmir için büyük bir kayıp olarak görülen atıl alanı ekonomiye kazandıracağını, söz konusu alanda yatırım çalışmalarının hemen başlayacağı ve kent ekonomisinin rahatlayacağını tahmin ettiğini de sözlerine ekledi.

- İZMİR

Kaynak: AA / Ekonomi

Cahit Kıraç Türkiye Paris İzmir Ekonomi Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title