Haberler

İzmir Bakan Özlü İzmir'i Teknoloji Üssü Yapmak İçin Fikri Katkı Bekliyoruz

Bakan Özlü İzmir'i teknoloji üssü yapmak için fikri katkı bekliyoruz (3)İZMİR TİCARET BORASI'NI ZİYARET ETTİBilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün, iki günlük İzmir ziyaretinin son adresi İzmir Ticaret Borsası oldu.

Bakan Özlü İzmir'i teknoloji üssü yapmak için fikri katkı bekliyoruz (3)

İZMİR TİCARET BORASI'NI ZİYARET ETTİ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün, iki günlük İzmir ziyaretinin son adresi İzmir Ticaret Borsası oldu. Bakan Faruk Özlü, burada 'Tarım 4.0' toplantısına katıldı. Tarihi binanın salonlarını gezen, ürünler hakkında bilgi alan Bakan Faruk Özlü, daha sonra toplantı salonundaki törene geçti. Açılış konuşmasını yapan Borsa Yönetim kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir'in Küçük Menderes, Bakırçay, Gediz havzalarıyla toplam 327 bin hektar büyüklüğündeki ekilebilir alanıyla tarım cenneti olduğunu söyledi. İzmir ve çevresinde, yılda üç kez ürün almayı sağlayan bereketli topraklar bulunduğunu da vurgulayan Isınşu kestelli, İşimiz gücümüz tarım. Bu binada çalışan herkes 127 yıldır tarımsal üretimin hak ettiği değere ulaşması için emek sarf etti. Şunun da farkındayız; Tarımın sorunları artık sadece Tarım Bakanlığı'nın çözeceği konu olmaktan çıkalı çok oldu. Ekonomik sıkıntıları, enflasyonda yaşanan sıkıntıları sadece Ekonomi Bakanlığı'nın aşabilmesi de mümkün değil. Ülkemizin tüm bu sorunları aşabilmek için daha çok bilime, daha çok sanayiye daha çok teknolojiye gereksinimi var. Tarım sektörü olarak şahsınıza, icraatlarınıza, Bakanlığınızın uygulamalarınıza her zamankinden daha çok ihtiyacımız var dedi.

AR-GE VE İNOVASYON KAÇINILMAZDIR

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de konuşmasında iki günlük ziyaretinde, İzmir'in potansiyelini, enerjisini ve iş insanlarının gayretlerini bir kez daha gördüklerini söyleyip, Tarımsal üretimde Ar-Ge ve inovasyon artık kaçınılmazdır. Bugün üzerinde konuştuğumuz Tarım 4.0, aslında Endüstri 4.0'ın bir sonucudur. Türk tarımının geleceği için, Sanayi 4.0 ve Tarım 4.0 uygulamaları şarttır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Ar-Ge konusunda, çok önemli mesafeler almıştır. Bize yapılan sunuma göre, tarımsal Ar-Ge'ye 900 milyon TL destek olunmuştur. Önümüzdeki süreçte, bu desteğin iki katına çıkarılması planlanmaktadır. Tarım Bakanlığımıza bağlı çok sayıda enstitü ve laboratuvar; çiftçinin ve üreticinin hizmetindedir diye konuştu. Tarım ve hayvancılık endüstrisinin, sadece Türkiye için değil, tüm dünya için stratejik bir sektör olduğunu da vurgulayan Bakan Faruk Özlü, Bu yüzden, tarımda dijital dönüşüm, her zamankinden daha önemli bir hal almıştır. Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü'nün raporlarında göre 2050 yılında, bugünkünden yüzde 70 daha fazla gıda üretmek zorundayız. Bu talebi karşılamak için, çiftçiler ve tarım şirketleri, daha fazla üretim yapmak zorundalar. Dolayısıyla, başta nesnelerin interneti olmak üzere, Endüstri 4.0'ın çözümlerine yönelmek zorundayız. Teknolojik inovasyonu, tarım uygulamalarının merkezine koymak durumundayız. Sanayi devrimleriyle birlikte ortaya çıkan kimyasal gübreler, hatta uydu görüntüleri tarımda kullanılmaya başlandı. Tarımın bir sonraki evresi ise nesnelerin interneti olacaktır. Birbiriyle konuşan traktörler, tarım makineleri, dijital sensörlerle donatılmış tarım makineleri, tarımsal üretimin merkezine yerleşecektir. Dünya bu yöne doğru gitmektedir dedi.

TARIM DEVRİMİ TOPRAKLARIMIZDA BAŞLADI

Tarım 4.0 yerine 'akıllı tarım' isminin kullanılmasını isteyen Faruk Özlü, Tarım devrimi, binlerce yıl önce bizim topraklarımızda, Anadolu'da başladı. Tarım devrimine beşiklik eden Türkiye coğrafyası, bugün artık hem sanayi devriminin, hem tarım devriminin önemli aktörlerinden biri olabilir. Bilim, teknoloji, sanayi, savunma, enerji, sağlık ve tarım birbirini destekleyen, birbirinden beslenen, birbirinden güç alan kavramlardır. Bunlar arasındaki işbirliği, ülkemize sıçrama yaptıracaktır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza bağlı tüm kurumlar, bütün imkanlarıyla, tarımsal sanayinin hizmetindedir. TÜBİTAK, Tarım 4.0 uygulamaları için, ihtiyaç duyulan her alanda hizmete hazırdır. KOSGEB, tarım teknolojilerine yatırım yapmak isteyen herkese kaynak sunmaya devam edecektir. Kısa zaman içinde, bakanlığımız ile Tarım Bakanlığı arasında Ar-Ge ve İnovasyon başta olmak üzere, çeşitli işbirliği mekanizmaları hayata geçirilecektir. Bakanlık olarak, katma değerini 10 yılda 2 katına çıkaracak, 5 odak sektör belirledik. Bu sektörlerden biri de gıda ve içecek sektörüdür. Gıda sektöründe yer alan ürünleri, vergi indirimi, kaynak tahsisi, teşvik ve muafiyetlerle destekleyeceğiz. Başta TÜBİTAK ve KOSGEB olmak üzere, bütün kaynaklarımızı, yerli ve milli üretim için, yerli ve milli tarım için seferber edeceğiz diye konuştu. Bakan Faruk Özlü, İzmir Ticaret Borsası'ndaki programının ardından İzmir'den ayrıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Faruk Özlü Menderes Gediz İzmir Politika Güncel Haberler

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Mehmet Görmez, Cübbeli'ye açtığı davayı kazandı! İşte alacağı tazminat

Mehmet Görmez, Cübbeli'ye açtığı davayı kazandı! İşte alacağı tazminat

Bakmadan Geçme

Bu kadarı da fazla ama! Wanda Nara sere serpe poz verdi

Bu kadarı da fazla ama! Wanda Nara sere serpe poz verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title