Haberler

İstanbul'da "Siirt Günleri"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış: "Siirt, ders kitaplarında bile yazan bir şiir nedeniyle hapis yatan, birileri tarafından 'muhtar bile olamaz' denilen yiğidi, başbakan yaparak dünya vicdanının sesi oldu" Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin: " Siirt, İbrahim Hakkı Hazretleri, Veysel Karani Hazretleri gibi mübarek isimlere ev sahipliği yapmış bir yer" AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Kurtulmuş: "Siirt; Türk, Arap, Kürt ve farklı etnik yapıların bir arada yaşadığı, herkesin ortak bir geleceği paylaştığı bir kent olarak İslam medeniyetinin en canlı örneklerinin yaşandığı bir şehir"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, " Siirt, ders kitaplarında bile yazan bir şiir nedeniyle hapis yatan, birileri tarafından 'muhtar bile olamaz' denilen yiğidi, başbakan yaparak dünya vicdanının sesi oldu" dedi.

Siirt Valiliği tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, "3 dilli kardeş şehir Siirt" sloganıyla Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Siirt Günleri" başladı.

Açılış törenine katılan Bakan Bağış, memleketi olan Siirt'in çok önemli özellikleri bulunduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti'nin ilk kazandığı seçimden sonra Siirt'ten milletvekili seçildiğini anımsatan Bağış, " Siirt, ders kitaplarında bile yazan bir şiir nedeniyle hapis yatan, birileri tarafından 'muhtar bile olamaz' denilen yiğidi, başbakan yaparak dünya vicdanının sesi oldu. Bu olay, Türk demokrasisinin dönüm noktalarından biridir" diye konuştu.

Gezi Parkı olaylarına da değinen Bağış, şöyle devam etti:

"Taksim'de birileri, Türkiye'nin başına çorap örmeye çalıştı. Taksim'de beceremediklerini maalesef kardeş ülke Mısır'da başardılar. Şu an orada tecavüze uğramış bir demokrasi var. 70 yıl diktatörler yüzünden inlemiş medeniyetin anası Mısır'da, ilk defa halkın seçtiği cumhurbaşkanının, kendi atadığı genelkurmay başkanı tarafından hapsedilmesine, halkın oylarıyla kabul edilmiş anayasanın ayaklar altına alınmasına sessiz kalındı."

- "CHP içerisinde yayılan bir 'Sarıgül' kokusu var"

Bakan Bağış, Suriye'de de yürekleri burkan acı olayların yaşandığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Suriye'de bebeklerin katledilmesi karşısında hangimizin yüreği sızlamadı? Şöyle bir geçmişe baktığımız zaman, 2,5 yıl önce Türkiye'nin söyledikleri var. Türkiye ilk günden itibaren, 'Bugün Suriye'de yeni bir Halepçe, Srebrenitsa, Saraybosna yaşanmasın. Eli kanlı Esed diktatörüne fırsat tanınmasın' dedi. Şimdi dünya döndü dolaştı, bizim dediğimiz yere geldi. Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını bütün dünya kabul etti, bir tek üç kişi kaldı. Eli kanlı Esed, Kuzey Kore ve Türkiye'de de CHP Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu. Sanıyorum son zamanlarda CHP içerisinde yayılan bir 'Sarıgül' kokusu var. Bu koku aklını başından aldı götürdü, sapla samanı birbirine karıştırmaya başladı. Bugüne kadar CHP'den birinin Esed'i kınadığını gördünüz mü? Kınayamadılar. Hala anlamakta zorlandığımız bir mezhep kardeşliği içinde onu alkışlayan, hatta destekleyenler var."

Türkiye'de demokrasiye, ekonomiye, istikrara sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Bağış, " Bakın, Türkiye'de farklı bir dönem yaşanıyor. 40 yıldır süren terör belasına son verdik. Artık insanların etnik kökeni, ana dili, siyasi kimliğini saklayacağı karanlık günler bitti ama bu kolay olmadı. Hepimiz aynı bayrağa, vatana sevdalıyız, hizmet ediyoruz. Mesela bugün hepimiz Siirtliyiz" ifadelerini kullandı.

-"Kör düğümü siz çözdünüz"

Törene katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de Siirt'in Türkiye'deki kardeşlik açısından önemli bir şehir olduğunu söyledi.

Şahin, "Bu memleket, kardeşlik tohumlarının atıldığı, fitne tohumlarına karşı duran bir memleket. Siirt, İbrahim Hakkı Hazretleri, Veysel Karani Hazretleri gibi mübarek isimlere ev sahipliği yapmış bir yer. Bugünlerde küreselleşmeden, tek tip olmaktan yakınıyoruz. Bugün buna, 'Bir dakika. Siirt var, insanlık, kardeşlik var' diyoruz. Sayın bakanım Bağış'ın söylediği gibi, Siirt, Türk siyasi tarihinin en önemli düğüm noktası olan bir olayı çözdü. Kör düğümü siz çözdünüz. Bugün bu noktadaysak, o en önemli dönüm noktasıdır" dedi.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise bu tür organizasyonların, küresel kültür karşısında ezilen, yok olan yerel kültürleri yaşatma, gelecek kuşaklara aktarma anlamında çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirtti.

Siirt'in, bu topraklardaki birlik beraberlik, kardeşlik, insanlık ve akrabalığın yaşatılmasında önemli bir yer tuttuğunu aktaran Kurtulmuş, şöyle konuştu:

" Siirt, Türk, Arap, Kürt ve farklı etnik yapıların bir arada yaşadığı, herkesin ortak bir geleceği paylaştığı bir kent olarak İslam medeniyetinin en canlı örneklerinin yaşandığı bir şehir. Bunları sonraki nesillere aktarmada önemli bir görev yürütüyor bu tür toplantılar. Ortak bir geleceği inşa etme çabasını bu tür toplantılarda yaşatacağız. Kendi medeniyetinimizi böylece daha iyi tanıtacağız. Siirtliler'i çok yakından bilen biri olarak söylüyorum, bu değelerin yaşanması ve yaşatılmasına Türkiye ve Orta Doğu'nun çok ihtiyacı var."

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da İstanbul'da ilk kez Siirt ile ilgili böyle bir program yapıldığını ifade ederek, "Siirt'in keşfedilmeyi bekleyen çok şeyi var. İstanbul'da çok sayıda Siirtli kardeşimiz var. Siirt bir medeniyet, lezzet durağıdır ama bana göre en çok sıcak havası gibi, sıcak, imanlı yüreklere sahip insanlarının tanınması lazım" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mihrimah Belma Satır da etkinliği düzenleyenlere teşekkür ederek, her yıl devam etmesi dileğinde bulundu.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Bağış ile Şahin ve Kurtulmuş, standları gezdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Egemen Bağış Ak Parti Siirt Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title