Haberler

İş Sağlığı ve Güvenliğinde de "Kültür" Şart

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez: "Ne kadar çok ideal yasa, mevzuat çıkarırsanız çıkarın, iş sağlığı ve güvenliği kültürünü, bilincini ve farkındalığını oluşturmadığınız sürece kazaların önüne geçme imkanınız yok" "En ideal mevzuat ve kanunları çıkarmışız ama iş kazalarını yaşıyoruz.

İBRAHİM ERİKAN / VOLKAN KAŞİK - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, iş sağlığı ve güvenliği kültürü, bilinci ve farkındalığı oluşmadığı sürece kazaların önüne geçilemeyeceğini söyledi.

Etyemez, AA muhabirine, Türkiye'de birçok iş kazası yaşandığını, bunun son örneklerine Soma ve Ermenek'teki madenlerde, İstanbul'daki asansör faciasında rastlandığını hatırlattı.

Etyemez, hükümetin iş kazalarının önlenmesine yönelik yaptığı çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

"2012'de İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nı çıkardık. Bu yasa, müstakil olarak çıkarılan ilk yasadır. Daha önce iş kanununun içerisinde 6-7 maddeyle bunu yürütürken 2012'de, bütün kamu kurum ve kuruluşlarını, özel sektörü, devlet kurumlarını ve çalışma şartlarını kapsayan bir yasa çıkarıldı. Bu yasa, Soma ve Ermenek hadiselerinin arkasından tartışılmıştı. AB normlarına ve Uluslararası Çalışma Örgütünün sözleşmelerine de uygun, bunları da kapsayan bir yasaydı. Bunun arkasından 37 yönetmeliği de çıkardık ve şu anda uygulamada."

"Herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor"

Ölümle sonuçlanan iş kazalarının herkesin canını yaktığını vurgulayan Etyemez, ilgililerden, iş sağlığı ve güvenliği konusunda sorumluluklarını yerine getirmeye özen göstermesini istedi.

Bu konuda bir kültür oluşması gerektiğine dikkati çeken Etyemez, şöyle devam etti:

"Ne kadar çok ideal yasa, mevzuat çıkarırsanız çıkarın, yasanın getirmiş olduklarını, iş sağlığı ve güvenliği kültürünü, bilincini ve farkındalığını oluşturmadığınız sürece kazaların önüne geçme imkanınız yok. Bu kazaları nihayetinde yaşıyoruz. En ideal mevzuat ve kanunları çıkarmışız ama iş kazalarını yaşıyoruz. Burada hem işverenin hem çalışanın hem de yönetenin, iş sağlığı ve güvenliği kültürüne ve bilincine sahip olması gerekir."

Soma'daki maden faciasının ardından "torba yasa" çıkarıldığını anımsatan Etyemez, "Orada bir takım tedbirler alındı. Maden ocaklarında çalışanların şartlarının iyileştirilmesi, çalışma sürelerinin kısaltılması, maaşlarının asgari ücretin iki katından az olmaması, yıpranma payının arttırılması gibi bir takım tedbirler alındı ama bunlar yetmiyor" diye konuştu. - Adana

Kaynak: AA / Güncel

Halil Etyemez Türkiye Ermenek Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title