Haberler

Irak Çalışma Grubu Raporundaki Türkiye Paragrafları

ABD'deki Irak Çalışma Grubu'nun Hazırladığı 160 Sayfalık Raporda Türkiye ile İlgili Bölümler de Yer Aldı. Irak Çalışma Grubu'nun Görüşme Yaptığı Kişiler Arasında Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da Bulundu.

ABD Dışişleri eski Bakanı James Baker'in öncülüğünde, ABD'li bilim ve yönetim çevrelerinden üyelerin katılımıyla oluşturulan Irak Çalışma Grubu'nun 160 sayfalık raporunda Türkiye ile ilgili paragraflar da yer aldı.

Bu bölümlerde Irak'ın bütünlüğü ve PKK'nın engellenmesinin Türkiye için taşıdığı önem üzerinde duruldu. PKK'dan "terör örgütü" olarak söz edilen raporun oluşumunda yüzlerce önemli devlet adamının yanı sıra, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un da görüşlerinden yararlanıldı.

Irak Çalışma Grubu raporunda Türkiye'yle ilgili paragraflar şöyle:

"Komşu DevletlerÂ…Türkiye. Irak'a yönelik Türk politikası, Türkiye'nin kendi iç istikrarına yönelik varolan bir tehdit olarak görülen Kürt milliyetçiliğinin cesaretini kırmaya odaklanmıştır. Türkler, Irak'taki Türkmen azınlığı desteklemiş ve Kerkük'ün Irak Kürdistanı'na dahil edilmesini engellemek için onların etkisinden yararlanmayı denemiştir. Aynı zamanda Türk firmaları kuzey Irak'taki Kürt bölgelerinde yatırım yapmış ve Türk ve Kürt liderler siyasal, güvenlik ve ekonomik konulara ilişkin yapıcı taahhüt arayışına girmişlerdir.

Türkler kuzey Irak'ta yerleşik terörist bir grup olup, binlerce Türkü öldürmüş bulunan Kürdistan İşçi Partisi (PKK)'nin operasyonlarından derin kaygı duymaktadır. Türkler, Birleşik Devletler ve Irak'ın PKK'yı daha saldırgan biçimde hedef almaması nedeniyle hayal kırıklığına uğramışlardır. Türkler PKK'nın peşinden gitme konusunda gözdağı vermişler ve Irak sınırı boyunca bazı baskınlar yapmışlardır.

Â…

Irak'ta süregelen çöküşün sonuçlarıÂ… Diğer bölge ülkeleri sınırlarındaki şiddet dolayısıyla önemli derecede korku duymaktadırlar. Irak'taki kaos bu ülkeleri kendi öz çıkarlarını korumak üzere müdahaleye yönlendirebilir, böylece daha geniş bir bölgesel savaşın kıvılcımı çakabilir. Türkiye birliklerini kuzey Irak'a Kürdistan'ın bağımsızlığını ilan etmesini önlemek üzere gönderebilir. İran güney Irak'ta istikrarı temin için birliklerini gönderebilir ve petrol alanlarında kontrol elde edebilir. İran'ın bölgesel etkisi, ülke nükleer silah üretme yolunda olduğu bir dönemde yükselebilir.

İleriye yönelik yeni yaklaşımlarÂ… Irak Çalışma Grubu üyeleri için, Irak'ın tüm komşularının ülkedeki durum dolayısıyla endişe içinde oldukları konusu bir gerçektir. Irak'ın komşuları kendi bölgesel bütünlüğünü koruyacak kadar güçlü, fakat komşularına gözdağı verecek kadar güçlü olmayan birleşmiş bir Irak'tan yanadır. Irak devletinin parçalanmasından yana olan yoktur. Bölgedeki her ülke Irak'taki durumu, kendi özel ilgi alanları filtresi içinden görmektedir. Örneğin:

-Türkiye bağımsız, hatta yüksek dereceli bir özerkliğe sahip Kürdistan'a kendi ulusal güvenlik faktörleri dolayısıyla karşıdır.

-İran Şii iddialarının arkasında durmakta ve Irak'taki çeşitli Şii milisleri desteklemektedir, fakat İran aynı zamanda etkisini genişletmek ve olası sonuçlar üzerindeki talepleri kontrol altında tutmak amacıyla diğer gruplara da destek vermektedir.

-Suriye Iraklı direnişçi grupların işlerini kolaylaştırıcı desteğine karşın Irak'ın parçalanması durumunda kendi çoklu-etnik ve çok-inançlı yapısını tehdit altında bulabilir.

-Kuveyt bir kez daha 'Irak'ın eski topraklarını talep etmesi'nin ve saldırganlığının kurbanı olmak istemiyor.

Türkiye- Irak sınırında Büyük bir Sünni Müslüman ülke olarak Türkiye Irak'taki ulusal uzlaşma sürecinin desteklenmesinde taraf olabilir.

-Bu gibi çabalar özellikle, Türkiye'nin birleşmiş Irak'ın entegre bir parçası olarak kalan Kürdistan'daki belirli çıkarlarını ve bölgenin Kürt teröristler (PKK) için güvenli liman olmasını önlemedeki çıkarlarını gerçekleştirmesine yardımcı olur. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Afrika çöl tozu Türkiye'ye geliyor 9-10 Mayıs: Çöl tozu hangi illere yağacak, kaç gün sürecek? Meteorolojiden Arabistan ve Afrika çöl tozu uyarısı! GELİNİM MUTFAKTA 9 MAYIS 2024 İZLE | Gelinim Mutfakta bugün kim birinci oldu, çeyrek altın aldı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 9 Mayıs 2024 Perşembe TV YAYIN AKIŞI: Televizyonda bugün neler var? Kanal D, Star TV, ATV, Show TV, TRT1, NOW TV MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128204 9 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Resmi Gazete bugün (9 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Okul müdürünü öldüren Iraklı öğrenciyi savundu! Sevan Nişanyan kimdir? Atatürk'e neden hakaret etti? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 9 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title