Haberler

İngiliz Basınında Bugün

İngilliz Basınında Bugün, Kerkük Referandumu İçin Gereken Nüfus Sayımının Yapılmaması, Orman Yangınlarının Artması Sonucu Yunan Hükümetinin Özür Dilemesi ve Guantanamolu Tutsağın Hapisten Ayrılmak İstememesi Başlıkları Öne Çıktı.

İngilliz basınında bugün, Kerkük referandumu için gereken nüfus sayımının yapılmaması, orman yangınlarının artması sonucu Yunan hükümetinin özür dilemesi ve Guantanamolu tutsağın hapisten ayrılmak istememesi başlıkları öne çıktı.

BBC'nin Türkçe internet sitesi "http://www.bbc.co.uk/turkish/" adresinde yer alan basın özetlerine göre, Financial Times'daki bir haberin başlığı "Irak, seçmen listeleri için verilen süreyi kaçırdı." Buna göre Kerkük'ün nereye bağlanacağını tayin edecek referandumun Aralık ayında yapılması için gereken seçmen listeleri hazırlanamadı. Financial Times, "Oysa, hükümette çoğunluğu oluşturan Şii blokla, bu bloğun başlıca müttefiki olan Kürtler Haziran 2006'da ulusal birlik hükümeti kurulmadan önce anlaşmıştı.

Kerkük'te ve Kuzey Irak'ın 'diğer tartışmalı bölgeleri'nde nüfus sayımı bugün tamamlanacaktı" diyor. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Falah Mustafa Bekir de gazeteye yaptığı açıklamada sayımın belirlenen tarihte yapılamamasını eleştiriyor. Bekir bu durumu 'halkın kabul edip onayladığı anayasanın uygulanmasını tarafların ciddiye almadığının göstergesi' diye yorumluyor. Financial Times ise gecikmeyi pek çok Sünni ve Şii'nin, Kerkük'ün Kürt bölgesine katılmasına şiddetle karşı

çıkmasına bağlıyor. Gazete ayrıca Kerkük ilinin sınırlarında Saddam Hüseyin döneminde yapılan değişikliklerin geri alınması konusundaki düzenlemenin de mecliste bekletildiğine dikkat çekiyor.

İngiltere gazetelerinde Irak'la ilgili bir başka haber de Washington'da yapılan Gordon Brown-Başkan Bush görüşmesinde konuşulanlar. Financial Times'a göre İngiltere'nin yeni Başbakanı Brown, Bush'la yaptığı bu ilk görüşmede yalnızca iki ay önceden haber vererek Irak'taki İngiliz askerlerini aktif görevden çekebileceği mesajını verdi. Gazeteye göre İngiltere, askerlerin bir an önce barakalarına dönmesini istiyor. Ama kararını vermek için Başkan Bush'un Eylül ayında yapacağı kapsamlı değerlendirmeyi

bekleyecek. Aynı habere ilk sayfadan yer veren Daily Telegraph da "Gordon Brown, İngiliz askerlerinin Irak'ta cepheden çekilmesinin yolunu yaptı" diyor. Gazeteye bakılırsa Gordon Brown, Irak'tan çekilme takvimini Amerika'ya endekslememeye kararlı. Buna göre Brown, Basra'da güvenliğin Iraklılara ne zaman devredileceğine kendi komutanlarının karar vermesini istiyor. Guardian gazetesiyse pek çok diğer gazetenin dikkat çektiği bir noktaya değiniyor: Görüşme sonrasındaki basın toplantısında Başkan Bush (adet

olduğu üzere) misafirini öven sözler söyledi. Ancak Gordon Brown, Bush'u öven tek bir kelime etmedi. Gazetelerin genel yorumu, Başbakan Brown'un çeşitli konularda işbirliğine ihtiyaç duyduğu Amerikan yönetimine doğrudan çıkış yapmaktan kaçındığı, ancak ince bir diplomasiyle farkları kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ortaya koyduğu.

Guardian bir başka haberinde ise Yunanistan hükümetinin, bir türlü söndüremediği yangınlar yüzünden halktan özür dilediğini belirtiyor. Gazeteye göre ülkede geçen aydan beri 3 bin yangın çıktı, 10 bin hektar alan yok oldu. Ülke tarihinin bu en büyük çevre felaketinde sekiz kişi yaşamını yitirdi, bazı köyler kül oldu. Yunan medyası dün inşaatçıların tuttuğu kundakçılar olduğu söylenen iki zanlının isimlerini yayımladı. Öte yandan Rusya da Yunan başbakanının ricası üzerine ülkeye su bombardımanında

kullanılan iki dev uçak gönderdi.

Daily Telegraph'ın iç sayfalarında yer alan bir haberin başlığı "38 yıl sonra ordunun Kuzey İrlanda'daki işi bitti." Gazete barışa kavuşan bölgedeki askeri operasyonların sona erişi dolayısıyla bugün bir tören yapılacağını hatırlatıyor ve "Ancak bir galibiyet kutlaması yapılıyor suçlamalarına meydan vermemek için tören çok sade olacak" diyor. Daily Telegraph bu haberin devamında ordunun Belfast sokaklarına artan huzursuzluk döneminde yollandığını, 1969'da IRA'nın kurulmasıyla kendini çatışma ortamında

bulduğunu ve 38 yılda 763 askerini kaybettiğini kaydediyor. Independent gazetesiyse artık silahlı askerlerin dolaşmayacağı Kuzey İrlanda sokaklarında yeni bir dönemin başladığını vurguluyor. Gazeteye göre bu uzun savaşı kimin kazandığıysa daha yıllarca tartışılacak.

Bir zamanların ayrılıkçı örgütü IRA artık aktif değil; askeri zafer çabasından da vazgeçip siyasete yöneldi. Ordu ise IRA'yı dize getirdiğini söyleyemese de, şiddetin galip gelmediğini ve siyasi çözümle bittiğini savunabilir.

Guantanamo'nun en ağır koşullarında beş yıldır yaşayan bir tutsak, salıverilmeye neden itiraz eder? Times gazetesi Cezayirli Ahmed Belbaşa'nın Guantanamo'da 'Kamp 6' denen bölgede, penceresi olmayan çelik bir hücrede kimseyle görüştürülmeden tutulduğunu ve günde yalnızca iki saat metal bir kafeste tek başına egzersiz yapabildiğini yazıyor. Şubat ayında salıverilmesi kararı çıkan Belbaşa, avukatları aracılığıyla Amerikan mahkemelerine başvurarak bu kararın iptaline çalışıyor. Ahmed Belbaşa'nın Cezayir'e

iade edilmesi planlanıyor. Fakat o ülkesine dönerse güvenlik örgütlerince işkenceye alınacağını ya da İslamcılar tarafından öldürüleceğini söylüyor. Belbaşa ülkesinden İslamcı militanların tehditleri yüzünden ayrılmış; şimdi de o dönemde iltica ettiği İngiltere'ye dönmek istiyor.

Guardian'ın 'karanlık sanatının ustası' diye tanıttığı ünlü İsveçli yönetmen İngmar Bergman dün 89 yaşında yaşama veda etmişti. Guardian sanatseverlerin Tanrı'nın ve insanlığın doğası gibi büyük konuları doğrudan ele almaktan kaçınmayan bir sinemacıyı kaybettiği görüşünde. Daily Telegraph'sa ardında 54 film bırakan İngmar Bergman'ı 'sanat sinemasını büyük kitlelere tanıtan isim' diye niteliyor. Filmleria Görüşme sonrasındaki n karamsar yapısının 2. Dünya savaşı sonrasının zoraki neşesine katılmak

istemeyenlere son derece çekici geldiğini belirten gazete, Bergman'ın bugün de kısa yoldan para kazanma peşinde olmayan yönetmenlere örnek olduğunu kaydediyor. Independent gazetesiyse Bergman'ın ölüm haberini manşetten vermiş. Büyük harflerle yazılan "Usta" başlığının altında, Taksi Şoförü filminin senaristi, yönetmen Paul Schrader'in imzasını taşıyan bir yazı var. Schrader, Bergman'ın film çekmeyi ciddi ve iç gözlemlere dayanan bir iş haline getirdiğini, daha önce kimsenin bunu başaramadığını yazıyor.

"Ondan önce filmlerin ciddi olabileceğini bilmezdim" diyor Amerikalı yönetmen, "Benim kuşağımdan, 60 kuşağından olup da Bergman'dan etkilenmeyen sinemacı yoktur".

(BBC-SŞ-SŞ-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title