Haberler

İMKB 25. Yıl Konferansı Dünya Ekonomisinin Yıldızlarını Buluşturdu

İMKB 25. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri Kapsamında 9 – 10 Aralık 2010 Tarihlerinde Düzenlediği 25. Yıl Konferansı'nın Açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Yaptı.

İMKB'nin yıldönümü kutlamalarının en önemli etkinliği olan ve İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde 9-10 Aralık 2010 tarihleri arasında düzenlenen İMKB 25. Yıl Konferansı, İMKB'nin 25 yılını özetleyen belgesel film ile İMKB'nin eğitime katkı projesi kapsamında yaptırdığı 400'e yakın okulun tanıtım filmi gösterimi ile açıldı. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan'ın ev sahipliğindeki konferansa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasıyla başlayan konferans, dünya ekonomisi ve borsa piyasalarına yön veren ekonomistler, üst düzey yöneticiler ve akademisyenleri bir araya getirerek, saygın bir zirveye dönüştü. İki gün sürecek konferansın ana konuşmacıları Nobel ödüllü ekonomist Robert Mundell, Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) Başkanı Ronald Arculli ve eski IMF Başkanı Rodrigo de Rato oldu.

Ulusal ve uluslararası 40'a yakın kurumu temsilen, dünyanın saygın borsa yöneticileri, finans dünyasının profesyonel temsilcileri ve ekonomistleri buluşturan konferansta, HYSE Euronext CEO Vekili Dominuque Cerruti, ABD Finans Sektörü Düzenleme Kurumu (FINRA) Kıdemli DirektörüMichael J. Kulczak, NASDAQ OMX Group Başkan YardımcısıMeyer S. Frucher, Atina, Hindistan, Muskat, Malezya ve İspanya borsalarının başkan ve yardımcıları ile Prof. Robert Schwartz, Daniel Bergstresser, Bruce Weber gibi ünlü akademisyenler konuşmacılar arasında yer alıyor.

Sermaye piyasaları ve borsalardaki yeni düzen ve dinamikler ile borsalar arası işbirliklerinin ele alındığı konferansa ayrıca DPT MüsteşarıKemal Madenoğlu, SPK BaşkanıVedat Akgiray, Takasbank Genel MüdürüEmin Çatana, TSPAKB Başkanı Nevzat Öztangut, TBB Başkanı ve İş Bankası Genel MüdürüErsin Özince, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve İMKB Kurucu BaşkanıMuharrem Karslı da katılıyor.

Başbakan: İMKB 25 yıl değil 150 yıl gibi geçmişe sahip

İMKB'nin 25. Kuruluş yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "İMKB 25. Yıl Konferansı'nın açılış konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan, İMKB'nin 25 yıl değil 150 yıl gibi bir geçmişe sahip olduğunu ifade ederek, böyle bir derinlik ve geçmişe sahip olan Borsanın, sahip olduğu sinerjiyi de bu şekilde yakaladığını söyledi.

İMKB'nin bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde gelişmeye devam edeceğini ve dünyadaki saygın yerini koruyacağını da dile getiren Erdoğan, Borsanın kuruluşunda emeği geçen, 25 yıl boyunca çeşitli kademelerde katkıda bulunanlara da şükranlarını sunduğunu bildirdi İMKB'nin Türkiye ekonomisine kazandırdığı canlılığın, ekonominin dışa açılmasına yaptığı katkının yanı sıra sosyal faaliyetlere özellikle de eğitime yaptığı yatırımlarla çok farklı bir hizmeti de ifa ettiğini vurgulayan Erdoğan, İMKB öncülüğünde açılmış olan Türkiye genelindeki yaklaşık 400 okuldan dolayı da ayrıca tebrik ve teşekkürlerini ilettiğini kaydetti.

Erdoğan, o okullardan yetişenlerin Türkiye'nin geleceğindeki yerini şimdiden görür gibi olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan, Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan büyük dönüşümün somut olarak izlenebildiği yerlerden birinin de İstanbul Borsası olduğuna dikkati çekerek, ''Son 8 yılda Borsa rekor üstüne rekor elde ederken, birçok ilki de hayata geçirerek uluslararası ölçekte adından söz ettirdi'' şeklinde konuştu.

Başbakan'ın ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan söz aldı. Babacan, İMKB'nin kriz öncesi ve son bir yıllık performansına bakıldığında bütün gelişmiş ekonomiler, Avrupa ve gelişmekte olan ekonomiler arasında, dünyada en hızlı değeri yükselen borsalardan biri olduğunu kaydetti. 25 yıllık geçmişi olan İMKB'nin nispeten genç bir borsa olduğunu, bu yıl ilk defa halka açık şirket sayısının arttığına dikkat çekerek, "Bu yıl 25-30 civarında şirketimiz halka arz edildi.

12-13 yıllık dönemden sonra halka açık şirketlerimizin sayısı giderek artıyor. Borsamızda daha çok sayıda işlem gören şirketin olması, daha çok uluslar arası şirketin burada halka açılması, yabancı firmaların Türk borsasında işlem görmesi, bizim daha çok görmeyi arzu ettiğimiz bir konu" diye konuştu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da yaptığı konuşmada, Asya'nın zenginleştiğine dikkat çekti.

Gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye'nin başı çeken 5 ülkeden biri olduğunu söyleyen Akgiray, "Biz artık, iktisadi olarak oyunun çok önemli bir parçası olmaya başladık. Bu gelişmenin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Türkiye 100 yıldan fazladır ekonomik anlamda güçlü fırsatı yakaladı. Global gelişmeyi göz ardı ederek detaylarla uğraşırsak, fırsatı da kaçırırız" diye konuştu.

Erkan: 25 yılda ekonomiye 91.5 milyar dolar kazandırıldı

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise yaptığı konuşmada, 22 şirketin halka arz edildiği 2010 yılında hedefin 25 şirketin halka arzı olduğunu söyledi. Şuanda halka açık 337 şirketin piyasa değerinin 323 milyar dolar olduğunu belirten Erkan, bu açıdan bakıldığında şirket başına ortalama 1 milyar dolarlık bir piyasa değerinin ortaya çıktığını kaydetti.

Erkan, 1986 yılının tamamında 13 milyon dolar olan hisse senetleri piyasasının bu yıl henüz yıl bitmemesine rağmen 385 milyar dolara ulaştığını, günlük ortalamada ise 1.7 milyar dolarlık işlem gerçekleştiğini kaydetti. Erkan, 1991'de kurulan tahvil ve bono piyasasında ise 113 milyon dolarlık işlem olurken, şuanda 2 trilyon 145 milyar dolarlık işlem gerçekleştiğini ifade etti.

1986-1989'da 779 milyon dolarlık halka arz, 606 milyon dolar da temettü ödendiğini, yıllar itibariyle asıl gelişmenin 2004-2010'da kaydedildiğini söyleyen Erkan, "25 milyar doların üzerinde halka arz yapılmış. Her ne kadar halka açık şirket sayısı az olsa da ekonomiye 25 milyar doların üzerinde fon aktarılmış. Şirketlerimiz, bu dönemde 31 milyar dolara yaklaşan bir temettü ödemiş. Halka arz edilen şirketlerin elde ettiği fonlardan daha fazlası, temettü olarak ödenmiş. 25 yıllık geçmişe bakıldığında 91.5 milyar dolarlık bir kaynak ekonomiye kazandırıldı, 43.3 milyar dolarlık da temettü ödendi. 2010'u 25 halka arzla bitirmeyi planlıyoruz" dedi.

Konferansın ilk günü, İMKB'nin 25. Yıl Uluslar arası Makale Yarışması'nın ödül töreni ile sona erdi. İMKB ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen "İMKB 25. Yıl Uluslar arası Makale Yarışması'nda en iyi makale ödülünü "Complicated Firms" (Lauren Cohen, Harvard Business School ve NBER; Dong Lou London School of Economics) isimli makale kazandı.

Yarışmada ikincilik ödülü, "The Vote is Cast: The Effect of Corporate Governance on Shareholder Value" ve "Tobin's Q Does Not Measure Performance: Theory, Empirics, and Alternative Measures" isimli makaleler arasında paylaştırıldı.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title