Haberler

'İlk 3 Maddeye Bağlı Kalınacak'

Başbakan Yardımcısı Çiçek Açılımın Anayasanın İlk 3 Maddesi Çerçevesinde Yapılacağini Söyledi.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Bu ülkede reform adına, açılım adına veya adına ne denilirse denilsin ne yapılacaksa ne yapılıyorsa bu 3 madde çerçevesinde yapılacaktır'' dedi.

Çiçek, bütçe görüşmelerinde, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, anayasal bir devlet olduğunu, Anayasanın ilk 3 maddesinin herkesin ortak paydası olduğunu kaydetti. Çiçek, ''Bu ülkede reform adına, açılım adına veya adına ne denilirse denilsin ne yapılacaksa ne yapılıyorsa bu 3 madde çerçevesinde yapılacaktır. Bunları tartışmayız, bunları tartışmaya da açmayız'' diye konuştu.

Çiçek, bazı milletvekillerinin laf atması üzerine, ''Ben burada Cemil Çiçek olarak değil, Hükümet adına, Başbakan adına konuşuyorum'' karşılığını verdi.

Bu konunun yüzlerce kez konuşulduğunu, bir daha tartışma konusu yapılmaması gerektiğini dile getiren Çiçek, şunları kaydetti:

''Bu ülkenin bir Cumhuriyet olduğunda hiç tereddüt yok. Yaptığımız iş, Cumhuriyeti daha kökleştirmek, daha da derinleştirmek. Bu, milletin en önemli kazanımıdır. Biz hepimiz, görüşlerimizin farklı olmasını değerlendirme konusu yapabiliriz ama hiçbirimiz diğerimizden daha vatan sever olduğumuzu tartışma konusu yapmayalım. İşi vatanseverlik meselesine götürmeyelim. Biz ülkemizi seviyoruz, devletimizi seviyoruz, buradaki değerleri seviyoruz, böyle bir millete mensup olmaktan dolayı da bin defa, yüz bin defa ebediyete kadar da gurur duyuyoruz. Daha bunun ötesinde ne istiyorsunuz? Kimsenin vatanseverliğinin kantarı yok ki... Bunun bir kantarı mı var yani 'biz az seviyoruz, siz çok seviyorsunuz' diye. Gelin tartışmayı bu noktaya götürmeyelim. Bunun dışında her türlü tartışabiliriz.''

Çiçek, yine laf atılması üzerine, bazılarının söylediğinin yanlış anlaşılabileceğini belirterek, uzun süre siyaset yapıp da 'ben öyle demek istemedim' demeyen siyasetçinin olmadığını, zaman zaman bu tür yanlış anlaşılmaların olabileceğini söyledi.

Sadece AK Parti iktidarı döneminde değil, önceki dönemlerde de Başbakanlığa alınan uçakların eleştiri konusu olduğuna değinen Çiçek, bir Başbakanın uçak almasının eleştiri konusu olmaması gerektiğini, eğer bir Başbakanın, bu uçağı devlet hizmeti dışında kullanıyorsa bunun eleştirilip, tepki gösterilebileceğini ifade etti.

Çiçek, ''Başbakan geziyor'' şeklindeki eleştirilere ''Eee turistik geziye gitmiyor ki... İşi niye böyle bir mecraya sokarak konuyu değerlendirmeye çalışıyorsunuz'' karşılığını verdi.

Bazı ülkelerde Başbakanların seçildiği günün ertesinde yurt dışı gezisi yaptığını anlatan Çiçek, ''Bu ziyaretlerin, görüşmelerin tamamı devletin, ülkenin menfaati içindir. Bir Başbakan kendi ülkesinin menfaatini korumayacak mı? Bunun için çaba göstermeyecek mi?'' diye sordu.

Bu tür tartışmalardan siyaset kurumunun zarar göreceğini vurgulayan Çiçek, ''Ben geçmiş zamanda gördüm bunları. Bütçe görüşmelerinde Başbakana yönelik benzer ifadeler söylendi, kendileri iktidara geldiklerinde söylediklerinin 5 misli fazlasını yaptılar. İnşallah gün olur vatandaşla gönül bağını kurarsınız da vatandaş bizi iktidara getirdi belki sizi de getirebilir. Vatandaş hepimizi izliyor. Geldiğinizde göreceksiniz'' diye konuştu.

Cemil Çiçek, keyfi olarak zam yapan bir hükümet olmadıklarını söyledi. Çiçek, Başbakanlık merkez teşkilatı bütçesindeki yüksek artışın Kredi ve Yurtlar Kurumu gibi bazı kuruluşların Başbakanlığa bağlanmasından kaynaklandığını söyledi.

Başbakanlığın kendi bütçesindeki artışın en önemli nedeninin de İstanbul'da yapılmakta olan ''milli arşiv binası'' olduğunu belirten Çiçek, bunun son derece önemli olduğunu ifade etti. Çiçek, ''Hepinizin desteği önem arz ediyor. Çünkü, arşivlerimiz bizim hazinemizdir. Ama çok dağınık şekilde bulunuyor. Böyle bir binanın yapılmasına ihtiyaç var'' dedi.

Başbakanlıkta 3 tane uçak bulunduğunu bildiren Çiçek, bunların bir havuz sistemi içinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile ihtiyaç halinde bakanlar ve devletin diğer birimleri tarafından kullanıldığını söyledi.

Çiçek, Başbakanlık bütçesinden herhangi bir dernek ya da vakfa yapılmış yardımın olmadığını da bildirdi.

Doğalgaz gibi ürünlerin fiyatlarını hükümetin belirlemediğini belirten Çiçek, şöyle devam etti:

''Bunlar dışardan aldığımız şeyler. Bunların bir fiyat belirleme mekanizması var. Dövizle aldığımız bir şeyin fiyatında artış varsa ister istemez içerde de olacaktır. Bunu belli bir süre sübvanse edersiniz ama ila nihaye bunu devam ettirme imkanınız yok. Uluslararası piyasalardaki fiyatlar neye göre teşekkül ediyorsa ona göre teşekkül ediliyor. Yeri geldi 4 sene, 5 sene zam yapmadığımız oldu. Keyfi olarak zam yapan bir hükümet olmadık. İhtiyaç yoksa, zaruret yoksa, dış piyasa böyle bir fiyat ayarlamasını gerektirmiyorsa fiyat ayarlaması yapılmamıştır. 5 sene elektriğe zam yapılmadığı dönemler oldu. Demek ki ihtiyaç yoktu. Sonra ihtiyaç hasıl oldu zam yapıldı.''

Kaynak: AA / Politika

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title