Haberler

Her Türlü Provokasyon Olabilir!

Güncelleme:

Ceylanpınar Belediye Başkanına yönelik saldırıyı kınayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Güvenç, provokasyon uyarısında bulundu.

Şanlıurfa'da, Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın düzenlediği mitinge katılan Ceylanpınar Belediye Başkanı Atilla, ilçeye geri dönüşünde aracının geçtiği sırada patlama meydana geldi. Patlamada yaralanan dört kişi Ceylanpınar Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İlk müdahalenin ardından Şanlıurfa'daki çeşitli hastanelere sevk edilen yaralılardan isimleri öğrenilenler, polis memuru Ethem Gündüz ve başkanın sivil koruması Mehmet Tevfik. Ertuğrul ve Levent isimli diğer iki polis memurunun ise soyadları henüz öğrenilemedi. Başkan Atilla yara almadan kurtuldu. Polisin, patlamada zarar gören dört otomobil ile çevredeki binalarda yaklaşık yedi saat süren incelemesi oldu. Araçlar incelenmek üzere İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Temizlik çalışmasının ardından ulaşıma kapanan yol tekrar açıldı. Vali İzzettin Küçük, Milletvekili Abdulkerim Gök, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ile İl Emniyet Müdürü Faruk Pınarbaşı ve diğer ilgililer ilçeye geldi. AK Parti İl Başkanlığı binasında olayı kınama amaçlı basın açıklaması yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Güvenç, cumhurbaşkanlığı sürecine dikkati çekerek, "Herkesin sağduyuyla hareket edip, dikkatli olması gereken bir süreç. Her türlü provokasyon olabilir ve olmaktadır" dedi.


Ceylanpınar Belediye Başkanı AK Partili Menderes Atilla, Başbakan Erdoğan'ın kentten ayrılmasından sonra beraberinde şoförü ve korumaları ile konvoy halinde Ceylanpınar'a dönmek üzere yola çıktı. Saat 23.40'ta ilçe girişine 500 metre mesafede başkanın içinde bulunduğu otomobil seyir halindeyken, karayolu üzerinde park halindeki bir otomobilde patlama meydana geldi. Başka bir otomobilden ise uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Saldırganlar olay yerinden kaçarken, üç polis memuru bir de koruma görevlisi ile şoför hafif şekilde yaralandı. Başkan Atilla saldırıdan yara almadan kurtuldu. Olayın ardından ilçeye çok sayıda polis ve jandarma ekibi yönlendirildi.

ATİLLA: PKK'DAN ŞÜPHELENİYORUM

Menderes Atilla'nın haber vermesi üzerine bölgeye sağlık ekipleri ve polis geldi. Bölge güvenlik kordonu altına alınırken, Atilla saldırıya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, "Başbakan'ın mitinginden dönerken ilçe girişindeki kör bir noktada park halindeki bomba yüklü bir otomobilde patlama oldu. Oradan çıkmaya çalışırken, bir başka araçtan uzun namlulu silahla bize doğru ateş açıldı. Birkaç el ateş edildikten sonra içinde saldırganların bulunduğu araç bölgeden uzaklaştı. İki yaralımız var ama durumları hafif. Ben bu saldırıyı PKK'lıların yapmış olduğundan şüpheleniyorum" dedi.

VALİ KÜÇÜK: ÜÇ POLİSİMİZİN HAFİF YARALANMASI TESELLİMİZ

İlçeye gelen Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla'nın aracının geçtiği güzergahta meydana gelen patlamayla ilgili bölgede incelemelerde bulundu. Vali Küçük'e, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, İl Emniyet Müdürü Faruk Pınarbaşı, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim Gök ve Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol eşlik etti.

İncelemelerin ardından Atilla'nın konutuna geçen Vali Küçük ve beraberindekiler, bir süre basına kapalı görüştü. Bir süre Atilla'dan bilgi alan Küçük, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Vali Küçük, olayda ölü bulunmadığını ve üç polisin hafif yaralandığını vurgulayarak, "Patlamanın şiddeti görülüyor. Hemen çalışmaya başladık, Şehir içinde ve dışında gerekli operasyonları şu anda yapıyoruz. Kimsenin yanına kar kalmayacaktır. Bu ilçenin huzur ve güvenliğinden kimse endişe etmesin. Detayları tetkik ediyoruz. Aracı ve bomba düzeneğini, sahibini değerlendiriyoruz. Polisimiz ve uzman ekiplerimiz bütün detayları inceliyor. Öyle ciddi bir yaralı yok. Üç polisimizin hafif yaralı olması bizim için teselli. Başkanımıza, ilçemize ve polislerimize geçmiş olsun diliyorum." diye konuştu.

ATİLLA OLAY ANINI ANLATTI

Başkan Atilla, olayın, programın sona ermesinin ardından geldiği Ceylanpınar ilçesi girişinde meydana geldiğini belirtti. Bir petrol istasyonu yakınlarında önlerindeki aracın patladığını dile getiren Atilla, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Bunun üzerine korumalarım hemen beni araçtan indirdi. Ben araçtayken de bize karşı taraftan karanlık bir bölgeden ateş açtılar. Biz ters istikamete girdik, polis arkadaşlar beni petrolün içine aldı. Allah belalarını versin, kimseden korkmuyorum. Canı veren Allah, alan Allah'tır, hiç kimseden korkumuz yok. İnsan bu dünyaya bir defa gelir. Maneviyatım öyledir. Onlardan korkmuyorum, ellerinden geleni yapsınlar. Biz burada seçimi ne zorla ne de hileyle aldık ama onlar bunu yapıyorlar. Onları önce Allah'a daha sonra da halkımızın vicdanına havale ediyorum."

Vali Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, İl Emniyet Müdürü Faruk Pınarbaşı, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim Gök, daha sonra basına kapalı olarak Başkan Atilla ile görüştü.

AK PARTİ KINAMA AMAÇLI AÇIKLAMA YAPTI

Yapılan saldırı AK Partili Belediye Başkanları ve 13 ilçenin belediye meclis üyeleri tarafından kınandı. AK Parti Şanlıurfa İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısına AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Yusuf Eğilmez, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç'in yanı sıra merkez ve diğer ilçe belediye başkanları katıldı. Toplantının başında konuşan AK Parti İl Başkanı Eğilmez, Başbakan Erdoğan'ın Urfa'da yapmış olduğu mitinge değindi. Eğilmez, "Bugün belediye meclis grup toplantımızı yaptık. Ben öncelikle dün Şanlıurfa'da genel başkanımız, başbakanımız, cumhurbaşkanı adayımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bir miting ve akabinde büyükşehir belediyemiz, Haliliye, Eyyübiye ve Karaköprü belediyelerimizin düzenlemiş olduğunu çok güzel bir iftar programına sayın başbakanımız katıldı. Bu ramazan sıcağında, temmuz sıcağında bu mitingimize, iftarımıza iştirak eden Şanlıurfalı kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Yine bu mitingin, iftarının organizasyonunda görev alan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

İSRAİL'İN SALDIRILARI DA KINANDI

"Dün gece maalesef Ceylanpınar Belediye Başkanımız Menderes Atilla Bey'e menfur bir saldırı düzenledi" diyen Eğilmez, "Biz AK Parti teşkilatları olarak, belediye başkanları olarak, belediye meclis üyeleri olarak yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Burada sözde demokrasiden, insan haklarından, barıştan bahsedenlerin halkın oylarıyla seçilen bir belediye başkanına karşı böyle bir saldırıda bulunmaları, dün belediye başkanımız da açıklamamıştı, 'biz bunları hakkın ve halkın vicdanına havale ediyoruz.' Özellikle bu barış sürecinde yapılan bu çirkin saldırıyı en iyi şekilde değerlendireceğinizi biliyoruz. Biz bir kez daha belediye başkanımıza geçmiş olsun diyoruz. Üç güvenlik mensubu arkadaşımıza da geçmiş olsun diyoruz, acil şifalar diliyoruz. Bu saldırıyı yapanların yanına kar kalmayacaktır. Biz buna inanıyoruz. Bir an önce bu saldırıyı yapanlar adalet önüne çıkarılacaktır. Yine bölgemizde din adına hareket edenlerin yapmış oldukları saldıralar, yine Müslümanlara, mazlumlara saldırıları devam etmekte. Hemen komşumuzda Irak'ta, Suriye'de olan bu saldırıları da biz kınıyoruz. Bu mübarek ay içerisinde özellikle Filistin'de, Gazze'de terör devleti İsrail'in yapmış olduğu katliamları, saldırıları da kınıyoruz" diye konuştu.

GÜVENÇ: HER TÜRLÜ PROVOKASYON OLABİLİR

10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önemine değinen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ise, bu süreçten bazı kesimlerin rahatsız olduğunu ve süreci sabote etmeye yönelik her türlü girişimde bulunabileceklerini kaydetti. Güveç, "10 Ağustos'ta halkımız cumhurbaşkanını seçecek. Bilindiği üzere cumhurbaşkanlığı makamına cumhuriyet tarihimiz boyunca özel önem atfedildi. Devletle millet arasında bir kontrol mekanizması, vesayet makamı olarak görüldü. Bundan dolayı da bu makama gelecek insanlarla ilgili belirli merkezlerin müdahaleleri ve tasarrufları oldu. 10 Ağustos Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir vesayet döneminin bittiği tarih olacak. Milletimiz cumhurbaşkanını seçecek. Bu belirli mihrakları rahatsız ediyor. Milletin cumhurbaşkanını seçmesinden rahatsız. Bunun yanında rahatsız oldukları bir önemli konu daha var. Seçimin rengini bu millet bugünden belli etti. 94'ten beri mesai kavramı tanımadan İstanbul Belediye Başkanlığı'ndan beri sayın başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı seçme niyetini, kararını meydanlarda ve değişik ortamlarda göstermeye başladı. Bundan dolayı önümüzdeki süreç çok nazik bir süreç, çok dikkatli olunması gereken bir süreç. Tüm vatandaşlarımızın, tüm siyasi partilerimizin, tüm sendikaların, tüm sivil toplum örgütlerinin sağduyuyla hareket edip, dikkatli olması gereken bir süreç. Her türlü provokasyon olabilir ve olmaktadır" dedi.

'10 AĞUSTOS BİR MİLAT OLACAKTIR'

AK Parti teşkilatı olarak yapılan saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirten Güvenç, şunları kaydetti: "Dün gece maalesef Ceylanpınar ilçemizin belediye başkanı Menderes Atilla'ya bir saldırı yapıldı. Menderes Atilla büyükşehir belediye meclisimizin de üyesidir. Bu anlamda kendisini dün gece ziyaret ettik. Bugün de belediye meclisimizde konuyu gündeme getirip, üzüntülerimizi ve bu şiddeti ret ettiğimizi, kınadığımızı beyan ettik. Şu anda da il başkanlığımızda, büyükşehir belediyemizin AK Parti üyeleriyle birlikte bir değerlendirme toplantısı yaptık ve bütün meclis üyeleri adına, 13 ilçe belediye meclis üyeleri adına il başkanımızla beraber bu menfur saldırıyı şiddetle ret ettiğimizi belirtiyoruz. Hamdolsun can kaybı yoktur. İnşallah bu son saldırı olur. Ülkemizin birliğine, beraberliğine, seçilmiş insanlarına yapılan bu son saldırı olur diyoruz. AK Parti'nin misyonu, vizyonu bellidir. Biz daha barışçıl bir Türkiye diyoruz. Daha barışçıl bir Ortadoğu diyoruz. Kan akmasın diyoruz. Analar ağlamasın diyoruz ve altını çizerek söylüyoruz, şiddet nereden gelirse gelsin bu coğrafyada, Ortadoğu'da kınıyoruz, desteklemiyoruz. Bunun karşısında olduğumuzu belirtiyoruz. Bir kez daha halkımıza sesleniyorum. 10 Ağustos bir milat olacaktır. 10 Ağustos'ta yapacağımız seçimle Türkiye'nin önünü açacağız."

VEKİL GÖK: SALDIRGANLAR CEZASINI ÇEKECEK

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök, olaya ilişkin, "Saldırıyı yapanların adalet ve hukuk önünde gerekli cezayı alacağından kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Gök, polisevinde düzenlendiği basın toplantısında, Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla'ya yönelik bombalı saldırı gerçekleştirildiğini anımsattı.

Olayda üç polisin hafif yaralandığını vurgulayan Gök, şöyle konuştu:

"Ceylanpınar sahipsiz değildir. Herkes bilmelidir ki devletin gücü oradadır. Devlet, halkının huzuru için gerekeni yapacaktır. Saldırıyı yapanların adalet ve hukuk önünde gerekli cezayı alacağından kimsenin şüphesi olmasın. Olayı gerçekleştirilenler adalet önünde hesap verecektir."

Gök, Ak Parti'nin hiçbir zaman şiddet ve kavgadan yana olmadığını, sevgi esaslı bir siyaset yürüttüklerini söyledi.

TSK DA AÇIKLAMA YAPTI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Şanlıurfa'nın Ceylanpınar Belediye Başkanı'na yönelik suikast girişimiyle ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre önceki gece yarısı kimliği tespit edilemeyen kişi ya da kişiler tarafından, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesinde Viranşehir Caddesi üzerinde, Ceylanpınar Belediye Başkanının da içerisinde bulunduğu resmi aracının geçişi esnasında, yol kenarında park halinde bulunan bomba yüklü bir otomobil uzaktan komutalı bir düzenek ile patlatıldı. Daha sonra uzun namlulu silahlarla ateş edildi. Meydana gelen patlamada, Ceylanpınar Belediye Başkanı herhangi bir zarar görmedi, ancak koruma görevlisi iki polis ve bir sivil vatandaş, hayati tehlikeleri olmayacak şekilde yaralandı. Olayla ilgili adli soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

SAZLIKLARDAKİ ÇELİK BİLYELER

Bu arada dün TSK Türkiye-Suriye sınırının Suruç/Şanlıurfa kesiminde kule nöbetçileri tarafından, Arıcan deresi kontrolü esnasında, sazlıklara takılı durumda, iki varil içerisinde her biri 50 kilogram ağırlığında, patlayıcı yapımında kullanıldığı değerlendirilen çelik bilyelerin bulunduğu saptandı. Variller, korumaya alınarak Akçakale Jandarma Komutanlığına teslim edildi.

OLAY KÖR NOKTADA GERÇEKLEŞTİ!

Geniş çaplı soruşturma başlatan polisler, olay yerinin 'kör nokta' olarak nitelendirilen bölgede olması nedeniyle, saldırı öncesi ve sonrasındaki zaman diliminde ilçede bulunan bütün kamera kayıtlarını incelemeye alarak şüphelilere yönelik bilgi toplamaya çalıştı. Patlamanın meydana geldiği otomobil ise detaylı inceleme için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü otoparkına götürüldü.

İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Terörle Mücadele Şubesi polisleri, Ceylanpınar Belediye Başkanı Atilla'ya yönelik bombalı saldırı sonrası iki şüpheliyi gözaltına aldı. Sabah saatlerinde polisin düzenlediği operasyonda O.F. ve H.D.'nin gözaltına alındığı ve sorgulanmak üzere Şanlıurfa'ya getirildiği bildirildi.
Öte yandan saldırıdan yara almadan kurtulan Belediye Başkanı Menderes Atilla ise belediye binasına gitmeyerek evinde 'Geçmiş olsun' ziyaretlerini kabul etti.

YAVUZ: SÜRECİ BALTALAMAYA YÖNELİK

Şanlıurfa Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Yavuz, Ceylanpınar ilçesindeki patlamaya ilişkin, "Çözüm sürecini baltalamaya çalışanlara izin verilmemesi gerekiyor" dedi. Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla'nın aracına yönelik saldırıyı kınadıklarını belirtti. Bölgede huzur ve barışın hakim olduğunu vurgulayan Yavuz, "Çözüm sürecini baltalamaya çalışanlara izin verilmemesi gerekiyor. Bölgemizden uzun zamandır üzücü haberler gelmiyor. Bizler bu tür girişimlere prim vermeyeceğiz. Sürecin aksamasını isteyenler bundan daha fazlasını yapmaya çalışacaklardır ancak bizler uyanık olmayız. Geçmişte çok canlar yandı. Dolayısıyla çözüm sürecinin devam etmesi gerekiyor" diye konuştu.
Yavuz, yaralanan polislere acil şifalara diledi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Celalettin Güvenç Menderes Atilla Ceylanpınar Ak Parti Yerel Güncel Haberler

title