Haberler

Hem Soykırım Hem Diyalog Yanlısı

Dağlık Karabağ Olaylarında Katliam Emrini Veren Ermeni Lider Serj Sarkisyan, Seçimlerin İlk Turundan Zaferle Çıkınca, Bir Dönem Türkiye ile İlişkilere Dair Yazdığı Mektup Yeniden Gündeme Geldi.

Dağlık Karabağ olaylarında katliam emrini veren Ermeni lider Serj Sarkisyan, Devlet Başkanlığı seçimleri ilk turundan zaferle çıkanca gözler tarihi mektuba çevirildi. İşte Sarkisyan'ın Türkiye'ye bakışını ortaya koyan tarihi mektup.

Seçimin galibi Sarkisyan

Serj Sarkisyan bugün Ermenistanan’ın zengin ve güçlü şahsiyetlerinden birisidir. Ülkedeki birçok işletmenin de sahibi olan Sarkisyan, önce Cumhuriyetçiler Partisi’nin başkanı, ardından Başbakan ve dün yapılan seçimlerde devlet başkanı adayı oldu. Oyların yüzde 53’ünü aldığı açıklandı. Seçimin önde gelen diğer adayı eski cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan da oyların yüzde 21'ini kazandı.

Cumhurbaşkanı seçimini birinci turda kazanmak için oyların yüzde 50'den fazlasını almak gerekiyor.

   

 Sarkisyan Rusya tarafından da olumlu bakılan siyasi bir figürdür. Serj Sarkisyan da tıpkı Koçaryan gibi ülkede yönetime hakim olan Dağlık Karabağ ekibinden. Dağlık Karabağ doğumlu olan Sarkisyan bu bölgede Komsomol teşkilatlarından yetişti. Azerbaycan Türkçesine de vakıftı. Dağlık Karabağ Savaşı’nın mimarlarindan biri olduğu söyleniyor. Koçaryan’ın bir başka versiyonu olan ve çok da iyi bir tüccar olarak anılan Sarkisyan aynı zamanda diaspora ile de sıkı ilişkilere sahip.

Serj(Azati) Sarkisyan Kimdir?

30 Haziran 1954’te Azerbaycan’a bağlı Dağlık Karabağ bölgesinde doğdu. 1976 yılında Erivan Devlet Universitesi’nden mezun oldu. 1975- 1979 yıllarında Erivan Elektrik fabrikasında calıştı. 1979-1988 arasında Dağlık Karabağ Bölgesi'ndeki Hankendi Belediyesi'nde calıştı. 1989-1993 yılları arasında ayrılıkçı Dağlık Karabağ Bölgesi silahli kuvvetlerinin başına geçti ve Ermenistan Parlamentosu'na da milletvekili seçildi. 1993-1995 yılları arasında Ermenistan Savunma Bakanlığı görevinde bulundu. 1996-1999 yılları arasında Milli Güvenlik Bakanlığı yaptı. Levon Ter Petrosyan'ın devrilmesinde önemli rol oynadı. 1999-2000 Milli Güvenlik Konseyi Sekreterliği ve 2000 yılından itibaren de bu görevinin yanı sıra Savunma Bakanlığı görevini de sürdürüyor. Dağlik Karabağ Savaşı'nda militer kuvvetleri organize eden ve Hocalı'da katliam emrini veren kişidir. Evli ve iki çocuk babası olan Sarkisyan, ticaret ve petrol konusunda tek hakim.

   

Savunma Bakanı olduğu sırada The Wall Street Journal’da yayınlanan mektubunda Türkiye ile ilişkilere nasıl baktığını ortaya koymuştu.

İşte o maktubun bir bölümü:

“Geleceğe bakmak istiyorum.Umut ediyorum ki Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yürüttüğü müzakereler, iki ülke ilişkileri, insanlarımız ve bölgemiz için uzun zamandır beklenen fırsatı sağlar. Türk-Ermeni ilişkileri ve soykırım, elbette Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde dikkate alınması gereken önemli unsurlar. Geçmişi hatırlamak ve insanlığa karşı bu tür suçlar işlenmemesini sağlamak önemli. Ancak Türkiye ile gelecekteki ilişkiler açısından çok açık bir pozisyondayız. Diplomatik ilişkilerin başlaması soykırımın tanınması konusuna bağlı olmamalı. Türkiye, Ermenistan sınırını açarsa küçük ülkem jeopolitik açıdan Avrupa’ya daha yakın olur. Türkiye ile sonsuza dek duşan olamayız, bunun gereği ve anlamı yok. Gelecek için ilerlemeliyiz.”

   

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title