Haberler

Hem Kusurlu Hem...

19 İşçiye Mezar Olan Maden Ocağı'nın Sahibi, Bilirkişi Raporunda Kusurlu Olarak Gösterilen Ercan Devletten Para İstedi.

Grizu patlaması sonucu 19 işçiye mezar olan Bükköy Maden Ocağı’nın sahibi; bilirkişi raporunda asıl kusurlu olarak gösterilen Nurullah Ercan, devletten para istedi. 'İşçileri mağdur etmeyeceğim' diyen Ercan'ın, maaşları da eksik yatırdığı ortaya çıktı.

Alınması gereken önlemlerin alınmadığı, hayati önem taşıyan birçok teknik konunun ihmal edildiği Bükköy Madencilik’te meydana gelen grizu patlaması sonucu 19 işçi hayatını kaybetmişti.

Maden ocağı 6 ay süreyle kapatılan ve bilirkişi tarafından asıl kusurlu olarak o gösterilen patron Nurullah Ercan, maddi kaybını karşılamak için Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanmak istediği belirtildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapılan başvuru, 3 ay için 143 bin liralık destek anlamına gelecek.

(Kısa Çalışma Ödeneği, ekonomik kriz nedeniyle zor durumda kalan işletmelerin çalışanlarını işten atmamalarına yönelik bir düzenleme. Ödenek, firmalara kriz dışında yangın, patlama, su baskını gibi gerekçeler için de başvuru hakkı tanıyor. Başvuruları Çalışma Bakanlığı karara bağlıyor. Maden kazası örneğinde olduğu gibi patlamada işverenin kusurlu olduğu tespit edilirse talep geri çevrilebiliyor. Kısa Çalışma Ödeneği’nde işçilerin maaşını, üç ay süreyle, asgari ücretin en az yüzde 40'ını devlet ödüyor.)

Kazadan 20 gün sonra Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanmak istediğini bakanlığa bildiren işletme sahibine henüz yanıt verilmediği, bakanlığın, başvuru şartlarını taşımadığı gerekçesiyle Bükköy Madenciliğe olumsuz yanıt vereceği belirtiliyor.

MAĞDURSUN SEN...

Öta yandan, kaza sonrası işçilerini mağdur etmeyeceğini açıklayan Nurullah Ercan’ın, bu ay maaşları eksik yatırdığı belirtildi.

Sadece 10 günlük çalışma ücretini alabilen 190 işçinin, işsizlik maaşı almak için İŞKUR'a başvuracağı kaydedildi. Ancak, Bükköy Madenciliğin sadece 90 işçinin sigorta pirimlerini düzenli şekilde yatırdığı ortaya çıktı. Pimleri yatırılmayan 100 işçi ise işsizlik parası alamayacak.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title