Haberler

Hakkari'de Sebze Fidesi Dağıtım Töreni

Hakkari Valiliği İl Özel İdaresi'nin Destekleri ile Tarım İl Müdürlüğü Tarafından 2006 Yılında Uygulamaya Konulan "Hakkari İli Bitkisel ve Hayvansal Üretimi Geliştirme Projesi" Kapsamında Bin Çiftçiye 400 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı.

Hakkari Valiliği İl Özel İdaresi'nin destekleri ile Tarım İl Müdürlüğü tarafından 2006 yılında uygulamaya konulan "Hakkari İli Bitkisel ve Hayvansal Üretimi Geliştirme Projesi" kapsamında bin çiftçiye 400 bin sebze fidesi dağıtıldı.

Tarım İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, Hakkari'de bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirterek, devleti güçlü kılan olgunun toplum olduğunu söyledi. Toplumu güçlü kılan ve devletini güçlendirecek olgunun da üretim olduğunu ifade eden Vali Nasuhbeyoğlu, "Bu fideler vatandaşlarımıza bir ek gelir ve geçim kaynağı oluyor. Vatandaşlarımızın çocuklarına, ailesine, yakınlarına gelecek anlamında önemli bir katkı sağlamış oluyor. Bu proje ilimizde 3'ncü yıldır uygulanıyor. Bu tür projeler ülkemizin diğer illerinde de uygulanıyor. Asırlardır boş kalmış, üretim yapılmamış veya bu tarzda daha çok yüksek verimin alınabileceği türlerin girmesiyle kısa sürede yüksek gelirler elde etme imkanı var. Bizim de vatandaşımıza vermek istediğimiz olgu bu. İlimizde 200 binin üzerinde fidan dağıttık. Bunlarda yarı bodur, bodur olmak üzere değişik türdeki meyve fidanları. Bunlarda kısa zaman sürecinde çok yüksek verimi sağlayacak nitelikte türler. Bu türleri bundan sonraki süreçte de dikmemiz gerekiyor. Bu fideleri geçen sene çiftçilerimiz başarılı bir şekilde uygulamak suretiyle güzel neticeler aldılar. Bu dağıtılan fidelerden çiftçilerimizin eline 4 milyon 250 bin YTL para geçecek. Bu miktar her yıl katlanarak büyük bir gelir sağlayacaktır" dedi.

Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu ise konuşmasında, Hakkari İli Bitkisel ve Hayvansal Üretimi Geliştirme Projesi çerçevesinde il genelinde uygulanan sebzecilik alt projesinin 2008 yılı uygulamaları kapsamında 400 bin adet sebze fidesinin alımını gerçekleştirerek üreticilere dağıtacaklarını belirtti. Üreticilere dağıtımı gerçekleştirilen aşılı domates, aşılı karpuz ve diğer sebze fidelerinin ilin ekolojisi ve pazar taleplerine yönelik yeni ticari çeşitler olduğunu belirten Gündoğdu, "Alımı gerçekleştirilen fideler müdürlüğümüz teknik elemanlarınca köylerde tespit çalışmaları yapılan arazilere kapama bahçe sistemi ile dikilecektir. 2006 ve 2007 yıllarında 165 bin sebze fidesi satın alınarak 130 dekar sebze bahçesi tesis edilmiştir. Alımı gerçekleştirilen sebze fideleri çiftçilerimizin yeni üretim yöntemlerine özendirilmesi ve gelir getirici faaliyetlerinin çeşitlendirilmesine yönelik olarak ilimize getirilmiştir. Dağıtımı yapılan sebze fideleri ile 440 dekar alanda sebze bahçesi tesis edilecektir. 2008 yılında tesis edilecek sebze bahçelerinden yaklaşık 7 bin 500 ton sebze elde edilmesi beklenmektedir. Dağıtımı yapılan 400 bin sebze fidesinden çiftçilerimiz yaklaşık 4 milyon 250 bin YTL gelir elde edecektir. İlimizde tesis edilen sebze bahçelerinden daha yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilmesine yönelik üretim, ilaçlama ve bakım işlerinde destek ve eğitimlere müdürlüğümüzce bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada devam edilecektir" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, beraberindekilerle birlikte Hakkari İli Bitkisel ve Hayvansal Üretimi Geliştirme Projesi'nde emeği geçen Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli 7 tarım danışmanına kullanılmak üzere alınan diz üstü bilgisayarlarını vererek birer takdirname ile ödüllendirdi. Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu ise tarıma verdiği desteklerinden dolayı Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu'na bir plaket takdim etti. Daha sonra Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu ve beraberindekiler bazı çiftçilere sembolik olarak sebze fidelerini dağıttı. Yapılan törenin ardından köylerden gelen çiftçilerin Tarım İl Müdürlüğü'ne giderek fidanlarını almaya başladıkları belirtildi.

Törene, Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, İl Emniyet Müdürü Cavit Çevik, Hammari Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tahir Yaşar, siyasi parti başkanları, daire amirleri ve çiftçiler katıldı.

(NT-MET-Y) 20.05.2008 18:14 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title