Haberler

Hakkari'de 'Bilgi Paylaşımı' Konulu Toplantı

Hakkari Sosyal Güvenlik Kurumu (Sgk) İl Müdürlüğü Tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu Yeni Yapılanması, Kayıtdışı İstihdamla Mücadele (Kadim) Proje Çalışmaları ve SSK, Bağ-kur Prim Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Konularının Ele Alındığı 'Bilgi Paylaşımı' Konulu Bir Toplantı Düzenlendi.

Hakkari Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü tarafından sosyal güvenlik kurumu yeni yapılanması, Kayıtdışı İstihdamla Mücadele (KADİM) proje çalışmaları ve SSK, Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılması konularının ele alındığı 'Bilgi paylaşımı' konulu bir toplantı düzenlendi.

Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen toplantıya Hakkari Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ahmet Şen, İl Defterdarı Necmettin Arin, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Koparan, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Doğan, Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay ile bazı kamu kurum ve kuruluş amirleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, daha sonra katılımcılara Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili kısa bir film izletildi. Filmin ardından bir konuşma yapan Hakkari Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Abdulkadir Adıyaman, ülkede Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğü olarak üç farklı sosyal güvenlik sisteminin varlığının farklı mevzuat, sigortacılık ve sağlık işlemlerinin çok dağınık bir yapı ve sistem karmaşıklığına sebebiyet verdiğini söyledi. Yeni kurumsal yapılanma anlamında 20 Mayıs 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurum Kanunu ile sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında birleştirilmek suretiyle Sosyal Güvenlik Kurumu olarak faaliyete geçtiğini belirten Adıyaman, "1980'li yıllardan buyana tartışılan Sosyal Güvenlik Reformu milletimizin gelecekteki beklentilerine cevap verecek şekilde 8 Mayıs 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 5754 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile anayasamızda yer alan Genel Sağlık Sigortası'nı, bütün vatandaşlarımızı kapsayacak şekilde hayata geçirilmiştir. Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik sorununu çözmek amacıyla işverenlerimizin üzerlerindeki idari ve mali yükleri azaltan, kadınlarımızın ve 18-19 yaş arası gençlerimizin istihdamını teşvik etmeye yönelik hükümleri barındıran kamuoyunda İstihdam Paketi olarak bilinen 5763 sayılı kanun da 26 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla birlikte SSK ve Bağ-Kur prim borçları yeniden yapılandırılmıştır. Borç faizinde yüzde 85 oranında indirim yapılmak suretiyle büyük kolaylıklar getirilmiştir. İlimizde önceki teşvik kanunlarından faydalanan 134 işyeri ve bu işyerlerinde çalışan bin 42 sigortalı bulunmaktadır. Beklentimiz bu rakamları daha üst seviyelerde görmektir" şeklinde konuştu.

Abdulkadir Adıyaman, yaptığı konuşmanın ardından katılımcılara slayt gösterimi eşliğinde SGK ile getirilen değişiklikler ile ilgili bilgiler verdi.

Daha sonra ilde en düzenli şekilde prim ödeyen mükelleflere ödülleri verildi. Özel sektör alanında en düzenli prim ödeyen Şenler Turizm İnşaat Anonim Şirketi sahibi Ahmet Şen ile Bağ-Kur sigortalıları alanında en düzenli prim ödeyen Hamdi Alçiçek'e plaketlerini Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun verirken, serbest meslek topluluk sigortası alanında ise en düzenli prim ödeyen Av. Erol Çallı'ya ise plaketini İl Defterdarı Necmettin Arin verdi.

Ödül törenin ardından bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, yeni çıkan Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nun aynı zamanda Genel Sigortalar Kanunu olduğunu belirterek, bu kanunun yeterince incelenmediğinden dolayı çok tartışıldığını söyledi. Uçgun, "Bu kanunun tüm çalışanların hak mahrumiyetine sebep olacağı söylendi. Ancak az önce slayt gösterimde de gördük ki düzenlemeler hep çalışanların lehine olmuş. Aynı zamanda primlerini düzenli olarak zamanında ödeyen mükelleflerimize de teşekkür ediyorum. Bu memleketin en kıymetli insanları devlete ve millete olan hükümlülüklerini en iyi şekilde zamanında yerine getiren insanlardır. Zamanında prim borçlarını ödeyemeyen diğer mükelleflerimizin de bu fırsattan yararlanarak primlerini ödemelerini bekliyoruz" dedi.

Daha sonra bir süre ara verilen programın ikinci bölümünde ise SGK İl Abdulkadir Adıyaman'nın yanı sıra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Şen ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Koparan'ın da konuşmacı olarak katılacağı bir panel ile katılımcılara SGK ve yeni mevzuata ilişkin bilgiler aktarılacağı bildirildi.

(NT-MET-Y) 27.06.2008 18:50 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title