Haberler

Hasta bina sendromu (HBS) nedir? Hasta bina sendromu nasıl tedavi edilir, kimlerde görülür?

Güncelleme:

Dünya Sağlık Örgütü'nün 1984 tarihli bir raporuna göre dünyada yeni ve tadil edilmiş binaların bir çoğu Hasta bina sendromu oluşturabilmektedir. Hasta bina sendromunun ne olduğunu merak eden vatandaşlarımız araştırmalarını sürdürüyor. Peki, Hasta bina sendromu (HBS) nedir? Hasta bina sendromu nasıl tedavi edilir, kimlerde görülür? Hasta bina sendromu belirtileri neler?

Gelişen teknoloji ile birlikte yeni yapılan binaların çoğunun insanı hasta edebileceği yönünde bazı bilgiler mevcuttur. Hasta bina sendromları genellikle havalandırma sistemlerine bağlı olup bir çok nedeni vardır. Peki, Hasta bina sendromu (HBS) nedir? Hasta bina sendromu nasıl tedavi edilir, kimlerde görülür? Hasta bina sendromu belirtileri neler? İşte detaylar haberimizde...

HASTA BİNA SENDROMU (HBS) NEDİR?

Hasta bina sendromu (HBS) kişinin çalışma alanı ile ilişkili (genelde fakat her zaman değil ofis) şikayetlerinin (sendrom) bileşkesidir. Konutlarda da HBS'na rastlandığı olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü'nün 1984 tarihli bir raporuna göre dünyada yeni ve tadil edilmiş binaların %30'una yakını, bu sendromları oluşturuyor olabilir. Hasta bina sendromları genellikle havalandırma HVAC sistemlerindeki kusurlarla bağlantılıdır ve dış hava beslemesi oranını arttırarak 'tedavi edilebilmektedir'. HBS'nun diğer etmenleri, bazı bina yapı malzemelerinden sızan kirleticiler veya iç ortamda kullanılan hafif endüstriyel kimyasallarının yanlış egzoz edilmesi olarak belirlenmiştir.

HASTA BİNA SENDROMU BELİRTİLERİ NELER?

Bina sakinleri aşağıdaki semptomlardan şikayet etmektedirler:

Baş ağrısı

Göz, burun, veya boğazda tahriş

Kuru öksürük; kuru veya kaşıntılı cilt

Baş dönmesi ve mide bulantısı

Konsantrasyonda zorlanma

Yorgunluk

Kokulara duyarlılık

Astım vakalarında artış

Kişilik değişimleri asabiyet / ağlama / paranoya / depresyon

Antibiyotik tedavisine cevap vermeyen saklı bronşit ve zatürre

Burada kısa bir liste verilmiştir. Elliyi aşkın bilinen semptom mevcuttur.

HASTA BİNA SENDROMU NEDENLERİ NELERDİR?

Sigara içilmesi, yalıtım malzemeleri, döşeme, yapıştırıcılar, alçıpanlar, vernik cila, fotokopi ve faks makineleri neden olabilir. Bunların içinde formaldehid, karbonmonoksid, ozon, uçucu organikler nedeniyle olduğu düşünülmektedir.

NASIL TEŞHİŞ KONULUR?

Aynı binada şikayetlerin olması ve binadan çıkınca şikayetlerin düzelmesi, en az 5 organ sisteminde (göz, boğaz, akciğer, deri, sinir sistemi gibi) belirti olması ve alerjik hastalık, psikolojik hastalık, tiroid hastalığı gibi hastalıkların olmaması gerekir.

HASTA BİNA SENDROMUNA KARŞI HANGİ ÖNLEMLERİ ALABİLİRİM?

Sigaranın yasaklanması.

Toksik ve uçucu özelliği olmayan malzeme kullanımı.

Yeni halı-mobilyaların kullanımdan önce kokularının yok edilmesi.

Temizlenebilir yüzeylerin artması.

Depo eşyanın kapalı bölmelerde tutulması.

Sıvı kaçaklarının önlenmesi.

Fotokopi ve yazıcıların azaltılması.

Hava filtrelerinin temizliği-yenilenmesi.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Hasta Bina Sendromu Gündem Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

20 Mayıs hangi burç? 20 Mayıs'da doğanlar hangi burç oluyor? 20 Mayıs tarihi hangi burç olur? Amedspor - Menemenspor CANLI İZLE! Amedspor - Menemenspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Etimesgut Bld. - İnegölspor maçı CANLI İZLE! Etimesgut Bld. - İnegölspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı nereden izlenir? Bursaspor - Vanspor maçı CANLI İZLE! Bursaspor - Vanspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Ekmeğe zam var mı? Ekmeğe zam gelecek mi, kaç TL olacak? Lovely Runner 9. bölüm ne zaman? Lovely Runner 9. bölüm yayınlandı mı? YENİŞEHİR ARNAVUTKÖY KURA ÇEKİMİ CANLI: THY Emlak Konut Yenişehir evleri Arnavutköy kura çekimi nereden izlenir? İstanbul - Sivas yüksek hızlı tren açıldı mı? İstanbul - Sivas YHT başladı mı, kaç saat sürüyor? Cumartesi günü kargolar açık mı? Cumartesi günü kargolar saat kaça kadar açık, dağıtım yapıyor mu 2024? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü (Yarın) noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Hangi surede iki besmele vardır? Hangi surede iki besmele geçmektedir? 4 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 4 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 4 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title