Haberler

Güney Kıbrıs'taki "Başkanlık" Seçimi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY), bugün yapılan "başkanlık" seçimlerinde adaylar oylarını kullandı.(DİSİ) adayı Nikos Anastasiadis, Lemesos'da oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimin önemine dikkati çekerek,...

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY), bugün yapılan "başkanlık" seçimlerinde adaylar oylarını kullandı.

Seçim öncesi anketlerde öne çıkan ilk üç isimden biri olan sağcı muhafazakarların ve liberallerin oluşturduğu Demokratik Seferberlik Partisi

(DİSİ) adayı Nikos Anastasiadis, Lemesos'da oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimin önemine dikkati çekerek, "seçimlerin, Kıbrıs'ın hayatta kalma seçimi olduğunu" söyledi.

GKRY'nin, daha önce hiç yaşamadığı ekonomik kriz içerisinde bulunduğunu ifade ederek, bu nedenle vatandaşlarının kritik bir karar verme durumunda bulunduğunu belirten Anastasiadis, şunları kaydetti:

"Bu seçimler, ekonomik sorunları, her Kıbrıs vatandaşını ilgilendiren sorunları ve şüphesiz büyük milli sorunumuzu ulusal kurtuluş hükümetinin üstlenip üstlenmeyeceğini belirleyecek. Hedefimiz devleti çağdaşlaştırmak, vatandaşın siyasetçilere güvenini sağlamak ve her şeyin üzerinde de vatanımızın daha önce hiç yaşamadığı koşullara neden olan ekonomik krizle başa çıkabilmek için güçlerimizi birleştirmek. Bugünkü seçim, ne bir partinin, ne de herhangi bir politikacının, vatanımızın hayatta kalabilme seçimidir."

Bağımsız aday Yorgos Lillikas da oyunu kallandığı Strovolos'da yaptığı açıklamada, vatandaşların bugün oylarıyla ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik krizin ve Kıbrıs sorununun geleceğini belirleyeceğini söyledi.

Lillikas, "Vatandaşlar, bugün oylarıyla geriye dönüp dönmeyeceğimize, geçmişteki uygulamaların, bizleri ekonomik krize götüren, kendilerini hayal kırıklığına uğratan uygulamaların yeniden geri gelip gelmeyeceğine karar verecek" diye konuştu.

Lakatamia'da oyunu kullanan AKEL (Komünist Parti) adayı Stavros Malas, bugünkü seçimle GKRY'nin tarihinde belki de en önemli başlık açıldığını ifade ederek, vatadaşlara bu yeni süreçte yer alma çağrısında bulundu.

Aday olmayan Rum lideri Dimitris Hristofyas da Egkomi'de oyunu kullandı ve burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

GKRY'nin içerisinde bulunduğu krizin, tarihindeki en büyük kriz olmadığını ifade eden Hristofyas, "Bu en büyük kriz değil. Birileri maalesef bunu unutmak istiyor" dedi. Hristofyas, her sabah Beşparmak Dağları'na günaydın derken eskiyi hatırladığını belirterek, "Sandık başına her gittiğimde, Beşparmak Dağları'na selam vererek, elimi kalbime koyuyorum ve direniş, demokrasi ve ilerlemeye oy kullanıyorum. Bugün de bu şekilde oy kullandım" dedi.

Vatandaşların da kendisi gibi düşünerek, buna göre oy kullanmaları gerektiğini savunan Hristofyas, "Ben kendi açımdan bu topraklar hakkını alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğim" diye konuştu.

Hristofyas, yeni lidere, BM'nin belirlediği temeller üzerinde devam etmesini önererek, aksi halde izlenecek yeni çizginin GKRY için bumerang etkisi yapacağını söyledi.

Muhabir: Mehmet Hatipoglu

Yayıncı: Şermin Coşkun - LEFKOŞA

Kaynak: AA / Güncel

Dimitris Hristofyas Nikos Anastasiadis Beşparmak Dağları Güney Kıbrıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title