Haberler

Güncelleme - 27. Afrika Birliği Zirvesi'ne Doğru

Ruanda Dışişleri Bakanı Louise Mushikiwabo, Afrika Birliğinin, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) üyeliğinden ayrılmayı tartıştığını belirtti.

Ruanda Dışişleri Bakanı Louise Mushikiwabo, Afrika Birliğinin, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) üyeliğinden ayrılmayı tartıştığını belirtti.

Mushikiwabo, 27. Afrika Birliği Zirvesi'nin hazırlık toplantısında, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afrika Birliği Bakanlar Konseyi'nin zirvede, birliğe üye ülkelerin Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) "ayrılması" yönünde bir karar almak için müzakerelerde bulunduğunu bildirdi.

Mushikiwabo, "Bakanlar, UCM'nin kararlarının siyasi nitelikte olduğunu ve Afrikalı liderleri hedef aldığını düşünüyor." dedi.

Konseyin aldığı kararlar, 17 Temmuz'da başlayacak zirvede liderlere sunulacak.

Öte yandan Mushikiwabo, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun geçen hafta gerçekleştirdiği Afrika turu sırasında tartışmalara konu olan "İsrail'in, birliğe gözlemci ülke olarak katılması" konusunun, zirvenin gündeminde yer almadığını ifade etti.

Mushikiwabo, Afrikalı ülkeler ile İsrail ilişkilerinin normal olduğuna dikkati çekerek, gelecekte İsrail'in, birliğe gözlemci ülke olma adaylığına engel oluşturacak herhangi bir sorun bulunmadığını söyledi.

Doğu Afrika'da Uganda, Kenya, Ruanda ve Etiyopya'da temaslarda bulunan Netanyahu, Afrika Birliğinde gözlemci ülke olmak için söz konusu ülke yetkililerinin desteğini almıştı.

Afrika Birliği Zirvesi, 17-18 Temmuz'da, Ruanda'nın başkenti Kigali'de, kadınların ve azınlıkların haklarının korunması, terörle mücadele, Burundi'deki siyasi kriz ve "Afrika pasaportu" uygulaması gündemiyle toplanacak.

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası Ceza Mahkemesi Benjamin Netanyahu İsrail Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title