Haberler

Zelanda''daki Depremde Yaşamını Yitiren Didem Yaman''a Son Veda

Yeni Zelanda'nın Christchurch Kentindeki Depremde Yaşamını Yitiren Didem Yaman Cenazesi Çanakkale'de Gözyaşları İçinde Toprağa Verildi.

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki depremde yaşamını yitiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim elemanı Didem Yaman'ın (31) cenazesi Çanakkale'de gözyaşları içinde toprağa verildi.

Genç akademisyen Didem Yaman'nın dün havayolu ile önce İstanbul'a oradan da Çanakkale'ye getirilen cenazesi için bugün öğle vakti Kordonboyun'daki Necip Paşa Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Vali Vekili Hüseyin Kulözü, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Adrew Koç Mcdonald, Yaman'ın doktora hocası Prof. Dr. Mete Tunçoku, ÇOMÜ'nün çeşitli fakülte ve yüksek okullarında görevli öğretim üye ve görevlileri, siyasi parti temsilcileri ve yakınları katıldı. Cenazede baba İzzet Yaman ile abla Çiğdem Yaman, yakınlarının desteğiyle güçlükle ayakta durabildi. Anne Hülya Yaman, kızının Türk Bayrağına sarılı tabutuna sarılıp, "Seni böyle mi karşılacaktım" diyerek, ağlaması yürekleri dağladı.

HOCASINDAN DUYGU DOLU MEKTUP

Cenazede, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Japon Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Tunçoku, öğrencisi Yaman için yazdığı duygu dolu mektubu okudu.

Kendisi için üniversitede öğretim görevlisi olmanın en güzel yönünün gençlerle olmak olduğunu belirten Prof. Dr. Mete Tunçoku, "Çünkü onlarla coşar, duygulanır, sevinir ya da kızarsanız. Hele sizde evlat sahibiyseniz daha bir zevk alır, haz duyarsınız. Onlar sizin de çocuğunuz olur. Ama aynı nedenle de gün olur acıları yüreğinizi yatar. Evlat acısı gibi kor. Tıpkı şu an olduğu gibi. Sevgili Didem, 35 yıllık meslek yaşamımda tanıdığım en çalışkan, en iyi ve en güzel öğrencilerimden biriydin. Sonra, ciddi, kararlı, azimli ve yetenekli genç bir bilim insanı olarak aramazı katıldın. Doktora yapmak için Yeni Zelanda'ya gidişin oradan gelen başarı haberlerin ve tatil için Çanakkale'ye geldiğin günlerdeki kısa görüşmelerimiz hepsi güzel film kareleri gibi çok canlı. Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde olan deprem günü, tam o gün orada olduğunu danışmanın Prof. Bill Harris'den gelen telefonla öğrendim. O günden beri Yeni Zelanda, Ankara, ailen ve rektörlüğümüzle kaç kez haberleştik bilmiyorum.herkes seni soruyordu. Ne var ki onlara hepimizin umutla beklediği bir haber veremedik. Sadece, Allah'ın çok sevdiği bir kulu olduğun için bu genç yaşta ona kavuştuğunu söyleyebildik. Ama şunu bil ki Didem, sen hep bizimlesin ve öyle kalacaksın. İnanıyorum şu an sende yüzünde o çocuksu gülüşün ve ışıl ışıl bakan gözlerinle bir yerlerde bizi görüyorsun" dedi.

ANISI YAŞATILACAK

Tunçoku, mektubunda Didem'ın anısını yaşatmak için yapılmak istenenleri şöyle aktardı: "Didem, seni sadece anılarda değil, somut olarak da yaşatmak için bir şeyler yapacağız. Örneğin, Prof. Bill Harris'ten haber aldım. Hani senin bitmesine çok az bir şey kalan doktora çalışman var ya, işte onu tamamlayıp, mümkün olursa oradaki üniversiteden kitap olarak yayımlamak istiyorlar. Bizlerde yardımcı olacak ve bunu gerçekleştireceğiz. Biga'daki fakültemizin geniş yerleşim alanında, bir bölümü ayırıp oraya senin için meyve ağacı fidanı dikecekler. Bir bahçe oluşturacaklar. Böylece sen o ağaçlarla çiçeklenip, meyvelerle bezeneceksin. Kısacası o ağaçlarda yaşayacaksın Didem. Fakültenin bir konferans salonuna senin adın verilecek. Ayrıca fotoğrafların ve yaşam öykün Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı ofisinde sürekli olarak sergilenecek. Böylece gelecekte de öğrenciler, genç meslektaşların seni tanımaya devam edecek. Yeni Zelanda'ya gitme isteğini destekleyip, teşvik eden öğretmenin olarak ben de Çin, Avustralya, Japonya, Kore ya da Hindistan gibi Asya-Pasifik ülkeleri üzerine çalışan araştırmacılarla yazışarak onlardan birer bilimsel inceleme makalesi yollamalarını rica edeceğim. Sonra onların derlemesini yapıp, "Didem Yaman'a Armağan' kitabı olarak yayınlayacağım. Bunu, bizden ayrılışının birinci yılına denk gelen 22 Şubat 2012'ye yetiştireceğimea söz veriyorum. Sevgili Didem kızım, çalışkan öğrencim, genç meslektaşım. Allah rahmet eylesin mekanın cennet olsun, ışıklar içinde yat."

Konuşmaların ardından cenaze namazını kıldıran Çanakkale Müftüsü İbrahim Öcüt, "Toplumları öldüren en büyük virüs cehalettir. Allah bu toplumu ve bütün insanlığı cehaletten kurtarsın. Biz sadece cephede savaşanlarıın değil, laboratuvarda da mücadele verenlerin, en büyük kahramanlar olduğuna inanıyoruz. İşte hanım kızımız onlardan bir tanesi. Çanakkale'de cephede mücadele verenin hedefi ne ise ta Yeni Zelandalar'a gidip, ilim öğrenmek için mücadele veren kımızımın hedefi aynı" dedi.

Daha sonra Yaman'ın Türk bayrağına sarılı cenazesi bir süre omuzlarda taşındıktan sonra şehir mezarlığına götürülerek gözyaşları içinde toprağa verildi.

ÇİNLİ ARKADAŞI DA ÖLMÜŞTÜ

ÇOMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğretim elemanı olarak görevliyken, 4 yıl önce "Tarih Boyunca Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda İlişkileri" üzerine doktorasını yapmak üzere Yeni Zelanda'daki Otago Üniversitesi'ne giden Didem Yaman, 22 Şubat'ta ülkenin ikinci büyük kenti Christchurch'ta meydana depremde, Çinli arkadaşı Sisi Xin ile birlikte enkaz altında kalarak yaşamını yitirmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title