Haberler

UNESCO'ya İki Aday Daha

Güncelleme:

Erzurum'un Uzundere ve Narman ilçelerindeki peri bacaları ile Tortum Şelalesi UNESCO tarafından 'Dünya Mirası' adayı gösterildi.

Erzurum'un Uzundere ve Narman ilçelerindeki peri bacaları ile Tortum Şelalesi UNESCO tarafından 'Dünya Mirası' adayı gösterildi. Peri bacaları ve Tortum Şelalesini heyetle birlikte gezerek inceleyen Ortadoğu Teknik Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Kaya, "Amacımız buradaki doğal güzellikleri UNESCO'nun kalıcı listesine sokabilmek" dedi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 9 Temmuz 2012'de Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınan Narman'daki peri bacaları ve Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesi görücüye çıktı. Doğal güzelliklerde inceleme yapmak için Erzurum'a gelen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'ndan Prof. Dr. Zeki Kaya ve Fuat Şaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nden Levent Keskin, Eyüp Yüksel, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10'ncu Bölge Müdürlüğü, Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü'nden Semra Atçeken ve Serpil Tekebaş'a Erzurum'daki Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Uzmanları ve Eko-Agro Komite üyeleri eşlik etti.

Heyet ilk olarak Erzurum'a 100 kilometre uzaklıktaki Narman ilçesine giderek 63 bin metrekare alana sahip peri bacalarını gezdi ve Belediye Başkanı AK Partili Yücel Ahmet İşleyen'den bilgi aldı. Peri bacalarının ardından heyet Erzurum- Artvin karayolunun kenarındaki Uzundere ilçesine giderek Afrika'da 120 metreden düşen Vietorio Şelalesi, ABD'deki 51 metreden düşen Niagara Şelalesi'nden sonra dünya üçüncüsü olan Tortum Şelalesi'ni gördü. Peri bacaları ve Tortum Çayı'nın üzerinde 48 metre yükseklikten düşen şelale, heyet üyelerini etkiledi.

ETKİLEYİCİ

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kaya, "Daha önce UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından değerlendirilip geçici miras listesine alınan peri bacaları ile Tortum Şelalesi'ni yakından görmek ve değerlendirmek istedik. Doğal güzelliklerin UNESCO miras listesinde geçici olarak değil, kalıcı olmalarını sağlamak istiyoruz. Erzurum'un Uzundere, Tortum ve Olur ilçesi havzası doğa veya tabiat parkı olabilir. Belki tabiatı koruma alanı olarak da değerlendirilir. Görsellikleri ile bu değerler hak ediyor. Fotoğraflardan tanıyordum ama yakından görünce etkileyici buldum. Peri bacaları, Kapadokya kadar büyük olmasa da oradaki bazı vadiler kadar geniş ve zengin. Tortum Şelalesi ise muhteşem bir tablo görünümünde" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Uzundere Erzurum Narman Tortum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title