Haberler

Türkök Projesi'nde Sona Yaklaşılıyor

Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında gerçekleştirilecek Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi'nin ilk adımı olan "Uygun Gönüllü Vericilerin Belirlenmesi ve Örneklerin Alı...

Kök hücre naklinde sıra bekleyen hastalar için umut olacak "TÜRKÖK" projesinin ilk adımı Uygun Gönüllü Vericilerin Belirlenmesi ve Örneklerin Alınması Protokolü" ile atıldı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lüfti Akar, Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında gerçekleştirilecek ve Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi'nin ilk adımı olan "Uygun Gönüllü Vericilerin Belirlenmesi ve Örneklerin Alınması Protokolü"nü Dedeman Otel'de gerçekleştirilen törende imzaladı.

Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, 2-8 Kasım tarihlerinin "Dünya Lösemili Çocuklar Haftası" ve 3-9 Kasım tarihlerin de "Organ Bağışı Haftası" olduğunu anımsatarak, her iki konu başlığının da çok önemli olduğunu söyledi.

İlgili haftalarda yapılacak etkinliklerin toplumsal duyarlılığın sağlanmasında önem taşıdığını belirten Müezzinoğlu, bunun sadece belli günlerde değil her zaman gündemde olması gerektiğini vurguladı. Müezzinoğlu, herkesin her an kan, kemik iliği ya da organa ihtiyaç duyabileceğinin altını çizerek, "Bugünkü protokol de Türkiye'deki 76 milyon insanımızın sağlıklı geleceği adına önemli bir dönüm noktasıdır. Bir yıl sonra gelinecek nokta bugüne göre farklı olacak, ama önümüzdeki 5 yıllık dilimde inanıyorum ki, gerek kemik iliği gerekse organ bağışında çok daha farklı olacaktır" dedi.

Müezzinoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı olarak dinamikleri çok daha iyi noktaya taşıyabilmek adına önemli çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayarak, gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini bildirdi.

-Hedef veri tabanının 500 binli rakamlara çıkması

Yılda 1,5 milyon kan bağışçısının bulunduğunu belirten Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Bu sayı, bir kişinin iki defa birden fazla verdiği de düşünüldüğünde 1 milyon ya da 1 milyonun altında da olabilir. Vericilerimize, protokol uygulamaya girdikten sonra 'kemik iliği vericisi olacak mısınız?' dile sorulacak. Kemik iliği vericisi olarak kan bağışında bulunan vatandaşlarımızın tahmin ediyorum yüzde 100'ü gönüllü olacaktır. Bu anlamda, oluşturmak istediğimiz havuza çok önemli bir kaynak sağlamış olacak.

Türk Kızılayı, kuruluşundaki felsefesine yeni bir hizmet alanı da katmış olacak. Çünkü, kuruluş felsefesindeki insanına ve insanlığa hizmet etmektir. Bu kuruluş felsefesine de yeni bir boyut kazandırılacak. Bundan ötürü, Türk Kızılayı yönetimine ve Sayın Başkan'a teşekkür etmek istiyorum."

Müezzinoğlu, gönüllü vericiler sayesinde doku tiplemesine ilişkin banka verilerinin daha güçlü olacağına işaret ederek, "Veri tabanımız güçlü olduğunda da 40 bin civarında olan sayımızın, 200 binlerin üzerine çıkmasını arzu ediyoruz. Hedefimiz, Türkiye'deki veri tabanımızın 500 binli rakamlara çok hızlı bir süreçte çıkmasıdır" diye konuştu.

TÜRKÖK Projesi'nin ihale süreçlerini başlattıklarını aktaran Müezzinoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"İhaleleri, gerek yazılım ihalesi süreçleriyle birlikte değerlendirdiğimizde, Mart ayı sonu veya Nisan ayı başları itibariyle fiilen artık sistemi kurmuş, çalışır hale getirmiş olacağız. İnanıyorum ki Türkiye, teknoloji, tıbbi bilgi ve tecrübe alanında yakaladığı dünya standartlarını, organ bağışı ve kemik iliği vericisi anlamında da 1-2 yıl içinde yakalamış olacak."

-Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar da projenin kök hücre nakli tedavisi bekleyen hastalar için çok önem taşığını belirterek, "Türkiye'de, hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için kurulan TÜRKÖK bünyesindeki 'Kemik İliği Bankasına', gönüllü olarak kemik iliği veya periferik kök hücre bağışlamak isteyen bağışçı adayları bulmak amacıyla Kızılay tarafından 'Gönüllü Verici Merkezleri' kurulacak" dedi.

Bu protokol kapsamında; ülkenin kan ihtiyacının önemli ölçüde giderilmesine temel oluşturan Türk Kızılayı'nın, şimdi de kök hücre bağışlamak isteyen vatandaşları bulmak için çalışma başlatacağını anlatan Akar, şöyle konuştu:

"Türk Kızılayının hedefi; önümüzdeki yıllarda Sağlık Bakanlığımızın kök hücre tedavi hizmetine kaynak oluşturacak önemli sayıda bağışçıyı sisteme kazandırmak. Protokolün imzalanmasının ardından ülke genelinde hizmet vermek üzere Türk Kızılayı'nın 12 Bölge Kan Merkezinde, Gönüllü Verici Merkezleri kurulacak. Bu merkezlerin her birinde kök hücre bağışçılarının bilgilendirilmesi ve kaydı için bir gönüllü verici kazanım uzmanı görev alacak. Bununla birlikte tüm hizmet birimlerinin koordine edileceği merkez koordinasyon yönetiminde, Kızılaya bağlı Gönüllü Verici Merkezlerinin çalışma süreçlerinin belirlendiği, yönetim, izleme, değerlendirme, kalite ve performans çalışmalarının yapıldığı Kızılay Kök Hücre Koordinasyon Merkezi kurulacak.

Türk Kızılayı, gönüllü verici adaylarının kazanımı, sisteme veri girişlerinin yapılması ve serolojik testlerinin gerçekleştirilmesinden ve 'doku tipleme' yapılacak ilk numunelerin toplanmasından sorumlu olacak. Sağlık Bakanlığı ise gönüllü verici olmayı kabul eden adayların doku tipleme testlerinin yapılmasını, ihtiyaç sahibi hastalar ile eşleştirilmesini ve nihayetinde hastalara hizmetin götürülmesini sağlayacak. Bu amaçla bu protokol sonrası bir hazırlık döneminin ardından gönüllü verici merkezlerindeki görevliler, vatandaşları proje ile ilgili bilgilendirecekler. Söz konusu kayıtların ve numune alma işlemlerinin hangi bölgelerde yapılacağı ileriki günlerde kamuoyuna duyurulacak."

Akar, Türk Kızılayı'na bağlı olarak çalışacak gönüllü verici merkezleri, gönüllü verici adaylarının kazanımında, Kan ve Kan Ürünleri Kanunu çerçevesinde mevcut yaklaşık 4 milyon 500 bin kişilik bağışçı veri tabanından da yararlanılacağını bildirdi.

Türk Kızılayı'nın, kan bağışçısı kazanımında elde ettiği başarının temelinde bağışçıların Kızılayı sahiplenmesi ve kuruma güvenlerinin yattığını vurgulayan Akar, "İnsani değerleri ve dayanışma duygusu yüksek olan halkımızın, en az kan bağışı kadar önemli kök hücre bağışlarında da aynı sorumluluk ve ciddiyetle davranacakları öngörülüyor. Kamuoyunun gündemini de sık sık meşgul eden bu önemli sağlık sorunu da bağışçıların duyarlılığı, Sağlık Bakanlığı'nın ve Türk Kızılayı'nın gayretleri ile son bulacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Türk Kızılayı Başkanı Akar ile Sağlık Bakanıl Müezzinoğlu, protokole imza attı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Müezzinoğlu Sağlık Bakanlığı Türk Kızılayı Politika Güncel Haberler

AK Parti'den CHP'ye geçen Mazgirt Belediyesi'nin elektriği 5 yıldır ödenmeyen borç nedeniyle kesildi

AK Parti'den CHP'ye geçen Mazgirt Belediyesi'nin elektriği 5 yıldır ödenmeyen borç nedeniyle kesildi

Deprem tehlikesi altındaki İstanbul'da Bakırköy Belediye Başkanından akılalmaz vaat

Deprem tehlikesi altındaki İstanbul'da Bakırköy Belediye Başkanından akılalmaz vaat

İYİ Partililer Akşener'den emin: Cumhurbaşkanı yardımcılığı teklif edilse bile kabul etmez

İYİ Partililer Akşener'den emin: Cumhurbaşkanı yardımcılığı teklif edilse bile kabul etmez

Bakmadan Geçme

İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 6-7 Haziran 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 72. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 6 Haziran Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Haziran Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Ekşi Elmalar filmi konusu nedir? Ekşi Elmalar oyuncuları ve Ekşi Elmalar özeti! Ekşi Elmalar ne zaman, nerede çekildi? #129300 #128250 ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Haziran 2024 Ankara su kesintisi listesi! Karneler ne zaman alınacak 2024? Karneler hangi tarihte, ayın kaçında dağıtılacak? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 6 Haziran günün maçları nereden izlenir? Bakırköy Belediyesi hangi parti? Bakırköy Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? 2024 Bakırköy yerel seçim sonuçları! FB KONGRESİ NE ZAMAN? Fenerbahçe Başkanlık seçimi hangi gün? SÜPER LİG YENİ SEZON NE ZAMAN? #9917 2024 2025 Süper Lig ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 7 Haziran Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 7 Haziran burç yorumları nedir? 6 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bakırköy Belediye Başkanı'nın vaadi ne? Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu'nun tepki çeken vaadi ne oldu? Dolar ne kadar, yükseldi mi? 6 Haziran Dolar ne kadar oldu, kaç TL?
Duyunca şok olacaksınız! Fenerbahçe'nin kapıyı gösterdiği İsmail Kartal, para içinde yüzecek

Duyunca şok olacaksınız! Fenerbahçe'nin kapıyı gösterdiği İsmail Kartal, para içinde yüzecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title